Var tredje svensk vill starta eget företag

Var tredje svensk drömmer om att bli företagare. Bland unga mellan 18 och 29 år vill varannan ha ett eget företag. Det visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Visma.

Undersökningen visar att var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta eget företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, bli företagare.

 Är du en av alla som drömmer om ett eget företag? Gå vår kostnadsfria Starta eget-skola. Här finns allt behöver veta inför en företagsstart.

Drömmen om ett eget företag skiljer sig åt en del mellan könen. 38 procent av männen uppger att de vill ha ett eget företag, jämfört med 24 procent bland kvinnorna. Fortfarande drivs ungefär sju av tio företag i landet av män.

Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert

Enligt Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson visar resultatet på en enorm potential för innovation och nya jobb. I praktiken innebär det att flera miljoner människor kan tänka sig att starta företag:

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens digitala verktyg. Men vi behöver uppmuntra fler att våga och vilja ta steget till eget företag, säger Boo Gunnarson. 

 De här sakerna är viktigast att pricka av inför din företagsstart. Använd vår smarta checklista.

Stödet för en mer företagarvänlig politik är starkt, både bland småföretagarna själva och allmänheten.

En tidigare Sifoundersökning på uppdrag av Visma visar att nio av tio småföretagare vill att regeringen gör mer för att fler ska starta och driva företag.

Färre och enklare regler kommer överst när småföretagarna får rangordna vilka frågor de anser att politikerna borde prioritera, tätt följt av att göra det enklare och billigare att anställa fler medarbetare.

Därefter följer stärkt ekonomisk trygghet för småföretagare, något som tidigare undersökningar har visat avskräcker många entreprenörer från att starta ett företag.

Även allmänheten anser att regeringen borde göra mer för att fler ska starta och driva företag.

Sju av tio svenskar, 69 procent, instämmer helt eller delvis i påståendet att regeringen borde göra mer. Totalt svarar bara 15 procent att de är nöjda med regeringens insatser.

I Sverige finns omkring en miljon företag, de allra flesta med en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i dag i de små och medelstora företagen.

Om Sifounderöskningen:

Undersökningen om svenskarnas företagardrömmar genomfördes av Sifo på uppdrag av Visma i form av 1 000 online-intervjuer mellan den 21 och 27 september 2018.

Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Drömmer du om att starta företag?” 

Svaren fördelade sig som följer:
Ja, ofta: 7 procent
Ja, ibland: 24 procent
Nej, sällan: 27 procent
Nej, aldrig: 40 procent
Tveksam/vet ej: 2 procent

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi