Starta eget företag, steg för steg – din checklista!

Det är mycket att tänka på när du vill starta eget. I denna checklista berättar vi hur du går tillväga för att starta eget företag, steg för steg!

 Skriv en affärsplan

Affärsplanen är det samlade dokument som beskriver ditt nya företag: Vad ska du arbeta med, vilka kunder söker du, hur ska du nå ut till dem och vad ska det ge i pengar? En affärsplan innehåller också siffror på förväntade intäkter och kostnader. Detta kallas för resultat- och likviditetsbudget.

 Relaterad läsning: Så skriver du en affärsplan (med mall)

 Läs också: Så gör du en likviditetsbudget

 Få koll på kostnaderna

Själva registreringen av ditt företag, om du väljer bolagsformen enskild firma, innebär inga större kostnader. Men de flesta företag behöver kapital för att finansiera sin start. Du måste täcka dina levnadskostnader innan intäkterna börjar komma in och företaget går med vinst. Har du nödvändiga inköp i samband med din företagsstart behöver du pengar till det också. Många finansierar sin verksamhet med sparkapital men det finns också flera andra sätt som till exempel banklån, företagslån hos Almi och affärsänglar.

 Lästips: Låna till nya företaget – så funkar det

 Bestäm vad företaget ska heta

Ditt företagsnamn är en del av företagets ansikte utåt och ska underlätta för kunder och andra att hitta just ditt företag. Det är bra om företagsnamnet säger något om vad din verksamhet gör men samtidigt bör det inte vara för smalt om du skulle vilja bredda ditt erbjudande i framtiden. Tänk på att googla och söka på Bolagsverket så att företagsnamnet är inte är upptaget. Kolla också så att domännamnet inte redan är registrerat av någon annan. 

 Läs också: Guide till att välja smarta företagsnamn

 Välj rätt bolagsform

Du väljer själv under vilken företagsform du vill bedriva din verksamhet. De vanligaste bolagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Företagsformen bestäms till viss del av om du till exempel ska vara ensam i bolaget eller om du ska driva företaget tillsammans med andra och vilken kapitalinsats som krävs. I Starta eget-skolan hjälper vi dig att reda ut vilken företagsform som passar bäst för just din verksamhet.

 Tips: Bolagsformer – välj rätt bland olika företagsformer!

 Registrera ditt företag och ansök om F-skatt

Enskild firma behöver endast registreras hos Skatteverket medan aktiebolag och handelsbolag ska registreras både hos Bolagsverket och Skatteverket. Du behöver också registrera ditt företagsnamn som en domän för att kunna få rätt namn på din webbplats.

När du startar en enskild firma ska du också ansöka om att få F-/FA-skatt. F-skatt innebär att du är godkänd för att själv betala in skatt och sociala avgifter när någon anlitar dig för ett uppdrag. Det betyder att den som har gett dig uppdraget inte behöver tänka på att dra skatt eller betala sociala avgifter för ditt jobb utan det ansvaret ligger på dig. Att ansöka om F-skatt är gratis och det är oftast det enda som behövs för att du ska kunna starta en enskild firma. 

 Lästips: Så skaffar du F-skattesedeln


 Gör ditt företagande smidigt

Med webbaserade Visma eEkonomi bokför du snabbt och säkert. Registrera fakturor direkt i programmet så skickas de automatiskt till banken.

PROVA VISMA EEKONOMI GRATIS

 Skaffa ett bokföringsprogram

Lagen säger att alla företag är bokföringsskyldiga. Du kan göra bokföringen själv eller anlita en redovisningsbyrå men vilket du än väljer så behöver du ett bokföringsprogram så att du själv också kan hålla koll på dina siffror och ditt resultat. Det gör du allra enklast med ett bokföringsprogram som passar just din verksamhet. Med dagens utbud är det dock inte alltid lätt att välja bokföringsprogram. Här är en guide som kan hjälpa dig att välja:

 Så väljer du rätt bokföringsprogram

 Bestäm hur du ska ta betalt

Du har en affärsidé och vet vad du ska sälja. Men hur du ska ta betalt? Vilka betalningslösningar du väljer kommer att påverka hur smidigt dina kunder tycker det är att handla av dig. Många företag erbjuder sina kunder flera alternativa betalningsmöjligheter och här listar vi de vanligaste. Det är också viktigt att du tänker på hur dina betalningslösningar fungerar tillsammans med din bokföring så att det blir så enkelt som möjligt för dig att hantera betalningarna. 

 Kolla om din verksamhet behöver tillstånd

Innan du startar eget måste du ta reda på om det ställs särskilda krav på dig, verksamheten eller lokalen du ska använda. Det kan till exempel vara tillstånd att hantera livsmedel om du ska starta en restaurang, tillstånd för att ha djur eller att du själv behöver en viss behörighet för att utföra vissa arbetsuppgifter.

 Relaterad läsning: Behöver du tillstånd för att starta eget?

 Om du behöver anställa personal

Om du behöver anställa personal men saknar erfarenhet finns det en hel del du behöver tänka på. I Starta eget-skolan hjälper vi dig att räkna ut kostnaden, ger dig mallar för semester och ledighet och guidar dig genom löneadministrationen. Vi berättar också hur du anställer rätt medarbetare. 

Ett alternativ till att anställa kan vara att hitta nätverk och anlita andra egenföretagare som kompletterar med den kompetens som ditt företag behöver.

 Här har vi samlat allt du behöver veta om att starta eget företag.

Lycka till!

4,7/5 - 9 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi