Få hjälp att starta aktiebolag

Du är igång innan 2024

  • Du är igång på 2 timmarDu är igång på 2 timmar
  • Färdigt aktiebolagFärdigt aktiebolag
  • Fågelvägen till ditt företagPopuläraste bokföringsprogrammet
Hjälp att starta nytt AB - NU

Hjälp att starta nytt AB

Drömmer du om att driva företag och har en håll-käften-bra affärsidé? Vi, tillsammans med Bolagsstiftarna, hjälper dig starta snabbt och enkelt. 

Vi fixar registreringen
Du får ett färdigt aktiebolag och så fixar vi all administration hos Bolagsverket. Vanligtvis får du vänta i ett par veckor, men här tar det bara 2 timmar! 

Kom igång innan årsskiftet
Visste du att det finns ekonomiska fördelar att starta innan årsskiftet? Du får nämligen ett extra år med lågbeskattad utdelning. Här kan du läsa alla detaljer.

Smart bokföring & fakturering
Det är gratis att registrera aktiebolag med oss, men du signar upp på vårt ekonomisystem Visma eEkonomi. Och bokföra behöver du ju ändå göra från start.

Starta ditt företag nu

1. Beställ ditt aktiebolag

1. Beställ ditt aktiebolag

Du beställer ditt aktiebolag direkt på den här sidan. Och ja, det är en del uppgifter men sen är du helt klar!

2. Pappersarbete - check

2. Pappersarbete - check

Vår kompis Bolagsstiftarna överlåter alla handlingar till dig, och du signerar (med ditt BankID, som vanligt).

3. Fixa aktiekapital

3. Fixa aktiekapital

Nu kan du sätta in aktiekapitalet (minst 25 000 kr) i din bank.

4. Klart

4. Klart

När vi registrerat ändringen på Bolagsverket mejlar vi en aktiebok till dig. Nu får du också inloggning till Visma eEkonomi.

Vårt erbjudande – ditt företag

När du startar företag är vi officiellt din största fanclub och du får stående ovationer! Det är därför vi gjort resan enklare och hjälper dig med allt det där krångliga hos Bolagsverket. Det enda du gör är att köpa vårt bokföringsprogram. Win-Win!

Få hjälp att starta aktiebolag

249 kr/mån (faktureras årsvis)
  • Färdigt aktiebolag på 2 timmar
  • Bokföring & fakturering
  • Bokföringshjälp i Sveriges största forum för företagare

Bolagsverkets engångsavgift tillkommer, läs mer här

Alla som startar företag betalar en engångsavgift till Bolagsverket vid registrering. Vår samarbetspartner Bolagsstiftarna kommer att fakturera denna avgift på 3 300 kr exkl.moms tillsammans med eventuella tillval eller önskemål.

Make it a business!

Vi vet att bokföring inte är din passion, för din passion är ditt nya eller soon to be företag. Låt oss visa hur ett självbokförande ekonomisystem faktiskt funkar, så att du kan fokusera på din passion. 

Läs mer om Visma eEkonomi

Liten lathund om aktiebolag

När du startar ditt aktiebolag kommer du stöta på några ord som du kanske har stenkoll på, då kan du bara scrolla vidare. Om inte, så kommer här en liten lathund.

När man ska starta ett nytt aktiebolag tillskjuter aktiebolagets ägare aktiekapital till bolaget. I utbyte mot aktiekapitalet får ägarna aktier som bevis för ägarinnehavet i bolaget. Det lägsta tillåtna aktiekapitalet är 25 000 kronor för privata aktiebolag och 500 000 kronor för publika aktiebolag. Aktiekapitalet kan tillskjutas i form av kontanta medel eller genom apportegendom.Som huvudregel begränsas aktieägarnas ansvar för aktiebolagets skulder och andra åtaganden till det insatta aktiekapitalet. När aktiekapitalet har betalats in till banken, utfärdar banken ett likvidintyg som bekräftar att inbetalningen avser aktiekapital. Detta intyg ska sedan skickas till Bolagsverket.

Aktieboken är ett register över vilka som äger aktier i bolaget. Aktieboken ska innefatta: aktiernas nummer, ägarens namn, personnummer och postadress, datum när ägaren infördes, vilken slags aktie respektive aktieinnehav tillhör, eventuella utfärdade aktiebrev.

En person som är delaktig i en styrelse benämns styrelseledamot. Den verkställande direktören får inte utse styrelseledamöterna. Styrelseledamöterna måste vara minst 18 år, får inte ha näringsförbud, vara försatta i konkurs eller ha förvaltare.Finns det två eller fler ledamöter i styrelsen måste en ordförande registreras. Som huvudregel är styrelseledamöternas mandattid ett år. Det kan införas i bolagsordningen att uppdraget som styrelseledamot ska gälla för en längre tid än ett år, dock som längst fyra år. Styrelsesuppleant är ersättare för styrelseledamoten om denne inte kan närvara vid t.ex. ett styrelsemöte.

Firman tecknas av styrelsen är förvalt i den förenklade anmälan. Det är den absolut vanligaste firmateckningen, som i praktiken innebär att styrelseledamöterna får skriva avtal å företagets vägnar. Om en annan firmateckning önskas krävs med andra ord en detaljerad anmälan.Om företaget bara består av en styrelseledamot och en styrelsesuppleant (som i det här exemplet) har den enda styrelseledamoten, som ju oftast också är aktietecknare och stiftare, alltid rätt att själv skriva under för företaget.

Förbehåll skrivs in i bolagsordningen och påverkar aktierna i bolaget. Om ni är mer än en aktieägare i bolaget är ett tips att upprätta förbehåll som begränsar rätten att fritt överlåta aktier till någon annan. Den vanligaste varianten av förbehåll är hembud. Det innebär att övriga aktieägare har rätt att köpa tillbaka en aktie som har övergått till en annan. 

Verksamhetsbeskrivningen ska vara så tydlig och konkret som möjligt! En utförlig verksamhetsbeskrivning kan hjälpa dig att skydda ditt varumärke om någon annan inom samma bransch skulle använda ett liknande namn i framtiden. Vissa branscher, såsom detaljhandel och konsultverksamheter, behöver vara extra noggranna med att precisera sina verksamhetsbeskrivningar. Låt oss ta ett exempel på en verksamhetsbeskrivning. Vi ska öppna en målarfirma i Stockholm. Verksamhetsbeskrivningen kan då bli “Bolaget ska erbjuda måleritjänster i och runt omkring Mälardalen och därtill idka försäljning av färg och tapeter samt därmed förenlig verksamhet”.

Lagerbolag är ett färdigt och registrerat aktiebolag som inte tidigare har haft någon verksamhet. Lagerbolag är den svenska benämningen på "Ready-Made Company". Fördelen med att köpa ett lagerbolag är att du snabbt kan starta ditt aktiebolag. Med ett lagerbolag behöver du inte vänta på Bolagsverkets registrering utan kan få ditt nya bolag redan idag.

Ett räkenskapsår är den period som en verksamhets eller rörelses bokföring omfattar och som avslutas med ett bokslut och en årsredovisning. Det är normalt ett kalenderår men kan även vara kortare eller längre, dock 18 månader som längst. Dagen då räkenskapsåret avslutas kallas för balansdag.

Vanliga frågor

Du som äger aktier i ett nytt företag vid årets ingång, exempelvis 1 januari 2023, har rätt till att beräkna gränsbeloppet, den lågbeskattade utdelningen, för det året. Det är alltid årets ingång som är avstämningstidpunkten. Det räcker med att aktiebolaget är stiftat.

För dig som har planer på att starta ett nytt aktiebolag ska således göra det före årsskiftet. För då får du ett extra år med lågbeskattad utdelning än om du väntar till efter årsskiftet. Eftersom förenklingsregeln (en schablonregel) finns, ger det ett gränsbelopp, en möjlig utdelning, på 204 325 kr år 2023, om du startar bolaget före 2023 års utgång. I handen betyder det ett nettobelopp på drygt 163 000 kr.

Eftersom ett gränsbelopp kan sparas till ett kommande år, så är detta ett lönsamt råd.

Ja, minsta aktiekapital för att starta nytt aktiebolag är 25 000 kr.

Vi har startklara AB´s på lager och du får via vår kompis Bolagsstiftarna ett färdigt bolag med organisationsnummer inom två timmar från din beställning. Så snart generalfullmakt erhållits kan bolaget användas av den nya styrelsen. En nyregistrering ger tillgång till organisationsnummer först när bolaget blivit registrerat hos Bolagsverket, som har långa handläggningstider.

Inte redo att kicka igång än? Låt dig inspireras så länge.

Smid en smart (affärs)plan

Varsågod, vi bjuder på en gratis mall. Make it a business!

Jag behöver mallen

Gå Vismas starta eget-kurs!

Starta eget-skolan är en onlinekurs som lär dig allt om att starta företag. Gratis!

1,2,3 GO

Gratis bokföringsskola

Lär dig grunderna i bokföring – på under 60 minuter!

Wow intressant

Kom in i värmen

Alltså vi på Visma Spcs är ju lite gamla i gamet så att säga. Men det innebär också att vi kan det här om företagande. Så signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att få lite pepp, push och popcorn.