Affiliate marketing – bli affiliate & jobba som du vill! Om affiliatemarknadsföring

Har du ett eller flera intressen? Kanske till och med en passion? Då behöver steget till att förvandla det du brinner för till ett extraknäck inte vara svårare än att börja med affiliatemarknadsföring. Vi går igenom en av de hetaste trenderna inom företagande och ger dig tips och tricks på hur du lyckas!

Entreprenörskap > Affiliate marketing / affiliatemarknadsföring

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing, på svenska affiliatemarknadsföring, är lika mycket en form av marknadsföring som det är en helt egen affärsmodell. Mer om detta senare i denna guide.

Kortfattat innebär affiliate marketing att företag betalar för trafik eller köp via någon annans webbplats eller sociala medie-kanal. Det kan till exempel vara en bloggare som lägger en länk till ett klädföretag på sin blogg och för varje köp får bloggaren en viss summa eller procent på köpet. Bloggaren i detta fall kallas affiliate eller publicist.

Detta kan också ske i betydligt större skala än en ensam bloggare. Du kanske hört talas om Prisjakt? Kanske du till och med är en rutinerad prisjägare som använder tjänsten regelbundet? Det många inte vet är att Prisjakt är en av de största publicisterna inom affiliate marketing i Sverige.

Innan vi går vidare börjar vi med att fördjupa oss inom de tre återkommande begreppen som är centrala för att förstå affiliatemarknadsföring; annonsör, affiliate och affiliatenätverk.

Läs också: Tjäna pengar på Youtube med egen Youtube-kanal

Annonsör: Företaget som vill driva trafik & leads

Ur perspektivet marknadsföring innebär affiliate marketing att ett företag använder sig av ett nätverk av affiliatemarknadsförare för att driva trafik och leads till sin webbplats. Detta genom att företaget annonserar ut sina affiliateprogram (villkoren för provision etc) på ett så kallat affiliatenätverk, där människor kan ansöka för att ansluta sig till en viss annonsör. När man blir godkänd blir man affiliate/publicist åt annonsören.

Affiliate / publicist: Den som driver trafik & leads åt annonsören

Vad är affiliate då? Som tidigare nämnt så har affiliaten som uppgift att tjäna pengar på trafiken och leadsen denne driver till en eller flera annonsörer. Ur en affiliates perspektiv innebär affiliate marketing alltså själva affärsmodellen som genererar intäkterna till företaget! 

När du är affiliate är ditt mål att framgångsrikt fånga trafik inom ett område och lotsa denna vidare till annonsören i syfte att tjäna provision. Beroende på provisionsmodell kan du antingen få betalt per besökare, per lead eller procentuellt baserat på vad trafiken i sin tur köper hos annonsörens webbplats.

Affiliatenätverk: Platsen där annonsörer och affiliates möts

Ett affiliatenätverk är plattformen där du som affiliate hittar annonsörerna du vill samarbeta med. Du kan se nätverket som en form av mäklare mellan annonsörerna och publicisterna. 

Det är här du ansöker om att få bli affiliate till en eller flera annonsörer, och det är också här som du, när du blivit godkänd som affiliate, får dina så kallade affiliatelänkar som du använder när du driver trafik till annonsören. 

Affiliatelänkar är unika spårningslänkar och är kanske den enskilt viktigaste detaljen i affiliate marketing. Det är dessa som gör att affiliatenätverken kan se vem som har skickat trafik till vem, och vem som ska ha provision.

Nätverk inom affiliate marketing i Sverige


Tack vare boomen inom affiliatemarknadföring har det dykt upp en uppsjö av affiliatenätverk även i Sverige. Några av de största och mest populära är:

  • Adtraction
  • Adrecord
  • Adservice
  • Awin
  • Tradedoubler

3 fördelar med affiliatemarknadsföring

1. Jobba när, var, hur och med vad DU vill


Av de affiliates vi har talat med återkommer ett och samma argument på VARFÖR man sysslar med affiliatemarknadsföring: FRIHET.

Att driva en affiliateverksamhet innebär att du bara jobbar för dig själv, på tider och platser som DU bestämmer och i den takt DU känner för. Du är också fri att välja din nisch (mer om nisch längre fram) helt fritt inom i princip vilket område som helst. 

2. Möjlighet till passiv inkomst

Om du lyckas har du dessutom möjligheten att skapa en mer eller mindre passiv inkomst! Detta eftersom det tuffa jobbet sker i början, där du skapar innehåll och löpande optimerar det. Men när du väl har fått fäste inom ett område behövs det ganska lite underhållsarbete för att din nya pengarmaskin ska fortsätta snurra på.

3. Går att tjäna extra (eller mycket) pengar

De flesta inom affiliate har det kanske mest som sidoverksamhet som drygar ut lönen med några extra hundra- eller tusenlappar i månaden. Affiliate marketing är i sin själva natur ett perfekt företagande att kombinera med en anställning. Detta eftersom du själv styr hur mycket tid du vill lägga, hur många siter du vill driva och hur många nischer du vill finnas inom!

I andra sidan av spektrat går det också att tjäna en rejäl hacka om man lyckas skala upp, har tålamod och är beredd att jobba hårt till en början. Det finns flera affiliates i Sverige som med flera siter drar in uppemot 100 000 kr per månad – i vissa fall även mer. 

 Kolla även in denna: Så kan du tjäna pengar online & hemifrån

Så börjar du med affiliate marketing – 4 tips & tricks!

1.Hitta din nisch

Det är ALLTID lättare att skriva om något du brinner för. Är din passion till exempel trädgårdsarbete? Då kan du starta en blogg inom en myriad olika teman, som till exempel gräsmattor, plantering, blommor etc. Älskar du att vara ute i naturen? Då kan en friluftsblogg vara ett klockrent tema.

Ett bra tips när du försöker hitta din nisch (affiliatespråk för tema/koncept/ämne) är att kika på de olika affiliatenätverken. Vilka annonsörer finns inom vilka områden? Har du tur så hittar du din idé där!

Att älska temat som din site ska handla om är naturligtvis en fördel, men inte ett krav!  Givetvis kan du också hitta din nisch inom ett område du kan (eller är beredd att lära dig). Du kanske tidigare har jobbat på bank? Perfekt! Då kan du exempelvis skapa en blogg där du förklarar olika typer av sparande och investeringar.

Ett lite “tråkigare” ämne har dessutom fördelen med att du kanske inte stöter på lika mycket konkurrens om trafiken från andra affiliates. Dessa lite torrare nischer brukar dessutom ha fördelen att de i regel betalar ut lite mer provision.

2.Lär dig SEO

En duktig affiliate är allt som oftast en duktig SEO:are. Genom att lära dig mer om SEO får du också en realistisk bild av hur lång tid det kommer ta innan din nya verksamhet genererar intäkter. SEO är en långsiktig konstform och tar lite tid och tålamod!

3.Fuska! Köp en färdig affiliatesite 

För dig med lite sämre tålamod har vi goda nyheter. Du kan faktiskt köpa färdiga siter som redan får trafik, och du kan till och med köpa färdiga affiliatesiter som redan genererar pengar! Tänk dock på att ju mer trafik/pengar en site genererar, desto dyrare är prislappen. 

4. Ta hjälp från de gamla rävarna

Vi förstår att affiliatemarknadsföring kan kännas lika svårt och krångligt som det verkar intressant. Vårt sista tips är därför att du börjar umgås och prata med dem som redan gjort resan du vill påbörja!

Ett bra första steg för att hitta dina likasinnade är att leta efter Facebook-grupper på temat affiliate. Det finns en uppsjö av internationella grupper, men även en hel del svenska grupper du kan gå med i. Bonus! Det är också här som man oftast kan köpa och sälja befintliga affiliatesidor.

SEO <3 affiliate marketing

Även om det finns en rad sätt att jobba med affiliate marketing på, såsom genom sociala medier som t ex  Instagram, Facebook, TikTok eller YouTube, så är den obestridda kungen i affiliate marketing-världen Google. De allra flesta affiliates driver en eller flera egna webbplatser i form av bloggar eller jämförelsesiter – och det är här SEO kommer in.

Eftersom det oftast är hög konkurrens och dyra klickpriser på Google Ads, är det oftast inte lönsamt att försöka köpa till sig trafiken. Oftast äter annonseringskostnaderna upp all eventuell provision. Och då blir det ju ingen vidare bra affärsmodell av det.

Därför lägger de allra flesta affiliates mest fokus på att försöka jobba upp en hög organisk trafik från sökmotorerna. Och sättet att få organisk trafik på stavas SEO (eller sökmotoroptimering på svenska).

 Voilà! Här kommer våra SEO-tips

Vanliga frågor om affiliatemarknadsföring

 Vad är affiliate och vad betyder det?

Visste du att ordet “affiliate” rent språkligt betyder ungefär “ansluten samarbetspartner”? I kontexten affiliate marketing kallas de också kallas publicister. En affiliate (läs DU) har som uppgift att genom en egen site driva så mycket trafik som möjligt till dina annonsörers webbplatser i syfte att tjäna provision.

Beroende på affiliateprogram och annonsörens modell tjänar du provisionen på leads eller köp som denna trafik leder till. 

 Vad är en annonsör?

Annonsörerna är de företag som du vill promota genom din site. Du ansluter dig till annonsörer via ett affiliatenätverk.

 Vad är ett affiliatenätverk?

Affiliatenätverket är platsen där du hittar alla annonsörers affiliateprogram, dvs annonsörernas specifika villkor kring provision etc. Det är också här du kan ansöka och ansluta dig till de program som passar dina intressen och/eller dina kunskaper. Tänk på att du måste ha din site på plats innan du kan ansöka, eftersom det är din webbplats som granskas av annonsörerna!

 Hur funkar det med skatt på affiliate marketing?

Många som precis startat sin affiliateverksamhet undrar över hur det funkar med skattandet av intäkter från affiliate marketing. Och att frågorna dyker upp är ganska lätt att förstå, eftersom man ibland finns på svenska affiliatenätverk, ibland på nätverk inom EU och ibland utanför Europa. 

Dock är Skatteverkets svar på frågorna jätteenkla: Det spelar ingen roll! Är du en svensk medborgare och huvuddelen av ditt arbete sker från Sverige, ska dina intäkter beskattas som vilken annan intäkt som helst. 

Det enda som kan skilja är det här med A-skatt och F-skatt. Ett svenskt affiliatenätverk har möjlighet att fråga dig om du har A- eller F-skatt, eftersom det styr preliminär skatt och sociala avgifter.

Detta gäller dock inte om nätverket ligger utanför Sverige, utan du behöver själv fylla i beloppet som inkomst av tjänst i din inkomstdeklaration. 

Sen är det ju det här med momsen också. Skatteverket skriver så här:

“Även om du redovisar dina inkomster i näringsverksamhet ska ett företag i ett annat EU‑land inte betala svensk moms. Omsättningen har skett utom landet och reglerna om omvänd skattskyldighet gäller.”

Så sammanfattat kan man säga att du alltid ska betala moms som affiliate. Om du är osäker på hur beskattningen går till i praktiken, rekommenderar vi dig att kontakta Skatteverket.

 Är affiliate marketing & dropshipping samma sak?

En annan het trend inom egenföretagande stavas dropshipping. Även om det finns likheter mellan affiliate marketing och dropshipping, har de helt olika affärsmodeller.

Men till att börja med hittar vi likheterna i dessa gemensamma nämnare:

  • Låga startkostnader
  • Inget behov av lager eller logistik
  • Relativt låg risk

Som vi förklarade i början av denna guide, går affiliatemarknadsföring ut på att promota och generera trafik, leads och försäljning till andra företags siter. För detta får man en provision från affiliatenätverket ("mäklaren").

I fallet dropshipping handlar det istället om att du får tillåtelse att sälja ett annat företags produkter direkt på din site under ditt egna varumärke. Du får också debitera kunderna direkt!

 Lästips! Kika på vår guide om dropshipping när du ändå är igång.

 Kan man vara affiliate som privatperson?

Beroende på vilket nätverk du är med i så är reglerna olika. Vissa affiliatenätverk (som till exempel Adtraction) kan sköta skatteinbetalningar åt dig som privatperson, men i de flesta behöver man ha ett eget företag. Detta är generellt att rekommendera, eftersom det kommer med så många fördelar (särskilt om du ska starta AB). Kanske är den största fördelen att du separerar DINA pengar från företagets pengar, samt att du i ett aktiebolag kan få skattemässiga fördelar. 

 Tips! Läs också vår stora guide om att starta eget

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen