
Gillar du att möta nya miljöer och människor och drömmer om att tillämpa din kompetens på nya branscher? Är du nyfiken på att jobba inom management? Konsultexperten Marianne Olsson guidar dig till hur du blir en framgångsrik managementkonsult.
Entreprenörskap > Managementkonsult
Gå direkt till avsnitt:
Vad är en managementkonsult?
En managementkonsult är en extern rådgivare som hjälper företag att förbättra sin strategi, organisation och lönsamhet. Genom att erbjuda expertis inom affärsutveckling hjälper managementkonsulten ledningsgrupper att fatta beslut för att förbättra verksamhetens effektivitet och lönsamhet.
Som managementkonsult kan du till exempel arbeta inom IT, PR, fastigheter, ekonomi, kommunikation eller projektledning. Yrkesområdet kallas på engelska för management consulting.
– Som konsult kan du utföra ett jobb under en dag eller anlitas under ett helt år eller längre, beroende på företagets behov och rekryterings- eller bemanningsstrategi, säger Marianne Olsson.
Visma har många erbjudanden för redovisningskonsulter som vill börja ge rådgivning till företagare. Läs mer här >>
Vad gör en managementkonsult?
Vad en managementkonsult gör varierar beroende på uppdragets omfattning och kundens behov. Ofta arbetar konsulter inom management med:
- Utveckla affärsstrategier eller förbättra lönsamheten
- Effektivisera arbetsprocesser
- Genomföra organisationsförändringar
- Identifiera nya marknadsmöjligheter
Framtidsutsikter för management consulting
Framtidsutsikterna för managementkonsulter är mycket goda både i Sverige och internationellt. Med den ökande globaliseringen och tekniska utveckling som pågår kommer företag att behöva experter som kan hjälpa dem att anpassa sig till nya marknadsförhållanden. Dessutom kommer det att finnas ett ökat behov av managementkonsulter som kan hjälpa företag att utveckla sitt ledarskap och sina strategier, och därmed förbättra sina resultat. Denna efterfrågan på kvalificerade managementkonsulter innebär att yrket erbjuder goda karriärmöjligheter och en stabil framtid för dem som väljer att satsa på denna spännande och dynamiska bransch.
Vilken utbildning har en managementkonsult?
Du kan bli managementkonsult genom att ta helt olika vägar in i yrket. En del vill starta direkt efter avslutade studier vid exempelvis Handelshögskolan och söker sig till roller som juniorkonsulter på större etablerade konsultföretag.
– Där finns ofta en tydlig karriärtrappa, som garanterar den mest ambitiösa och tydliga karriärs- och löneutvecklingen för dig som vill bli managementkonsult i dag, säger Marianne Olsson.
Du kan också komma från en linjeroll och vilja dela med dig av mångåriga erfarenheter av strategiarbete, ledarskap och förändringsarbete.
Studenter har ofta med sig en verktygslåda med internationellt beprövade analysmodeller, medan seniora konsulter har mångårig erfarenhet från förändringsarbete och strategiska projekt.
– Personligen anser jag att generalistens expertis väger tyngre än bransch, så vad jag hoppas se mer av i framtiden är modigare kunder som ger managementkonsulterna uppdrag inom helt nya branscher.
Ladda ner: Gratismallar för fakturering och offerering.
Hur ser lönen ut för en managementkonsult?
Lönen för en managementkonsult varierar beroende på erfarenhet, arbetsgivare och geografisk placering – men även på hur du vill jobba. Föredrar du till exempel provisionsbaserat konsultarvode eller fast lön?
Snittlönen för en managementkonsult ligger i Sverige på cirka 55 500 kronor per månad, enligt Alla Studier. Det finns dock variationer: män tjänar i genomsnitt 59 400 kronor medan kvinnor tjänar 51 500 kronor, vilket innebär att kvinnors lön motsvarar 87 procent av männens inom branschen.
Ingångslön
Ingångslönen för en nyutexaminerad managementkonsult ligger på cirka 30 000 kronor i månaden, vilket är något högre än facket Civilekonomernas egen ingångslönerekommendation.
Om du hellre vill jobba provisionsbaserat inom management kan lönen uppgå till 100 000 kronor i månaden eller mer. Att jobba på provision utgör samtidigt en större risk och mycket pengar går bort i skatt.
– Mitt bästa tips är att kontakta olika bolag och fråga vad de har för lönemodeller så att du hittar en som passar dig. Om du väljer att både sälja och leverera kan du få bonus för att du skapar jobb åt kollegorna.
Både lön och debitering varierar mellan konsultbolag och tjänsteerbjudanden, eller beroende på konsultens eller konsultbolagens varumärkesstyrka. Frågan är: Vem har kunden mest förtroende för? Är företaget beredda att betala mer för varumärket (företagsnamnet) eller en vassare konsultprofil i okänt mindre bolag?
– Jag kan redan nu avslöja att konsultens personliga varumärke och profil är det som oftast avgör för kunden, förutsatt att inga ramavtal står i vägen för en affär, säger Marianne.
Ladda ner gratis mall för tidrapportering
I ett mindre bolag kan du avancera snabbare och lönemodellen kan utformas mer individuellt, t.ex. genom att du tar större risk med lägre grundlön och större andel provision på genomförda uppdrag. Samtidigt kanske du "slipper" jobba med försäljningen i ett större bolag, som förser dig och dina kollegor med arbetsuppgifter och uppdrag. Den som däremot har egen säljförmåga har möjlighet att tjäna desto mer. Det gäller oavsett om du jobbar i ett större eller mindre konsultbolag.
Anställd eller egenföretagare?
Ska du vara egen konsult eller jobba som anställd konsult inom management? Här är ett par saker du bör tänka igenom:
- Passar du bäst in i kulturen hos ett litet eller stort företag?
- Vill du bygga upp nya arbetsmetoder eller föredrar du att styras av inarbetade processer?
- Söker du trygghet eller frihet i jobbet? Vill du t.ex. jobba för en tryggad inkomst eller vill du hellre ha friheten att tjäna mer om du jobbar fler timmar?
- Skulle du känna dig bekväm med att själv sälja in dina uppdrag?
- Vilken typ av ledarskap passar dig - en chef som stöttar dig med detaljer eller helheten?
- Är kollegorna viktiga? Då kanske du ska söka långa uppdrag eller bli inhouse-konsult.
Hur får du konsultuppdrag?
Konsultuppdrag inom management kan komma via:
- Rekommendationer och nätverk
- Konsultmäklare
- Egna säljinsatser, till exempel på Linkedin
- Ramavtal hos myndigheter eller företag
- Bemanningsföretag
– Kom ihåg också att för dig som är egenföretagande managementkonsult kan de stora konsultbolagen fungera som en säljkanal genom sin underkonsultaffär, som ofta motsvarar cirka 10-15% av omsättningen. Här förmedlas främst uppdrag där de egna konsulternas kompetens eller tillgång inte räcker till.
Arbetsmiljö och flexibilitet
Managementkonsulten arbetar ofta i projektform ute hos kund, vilket innebär att arbetsmiljön kan variera mellan olika uppdrag. Du kan arbeta på plats hos stora koncerner, mindre bolag eller på distans – ibland en kombination av båda. Det ställer krav på flexibilitet, men innebär också variation och möjlighet att lära känna många olika organisationer och arbetssätt.
Ekonomiska aspekter av att vara konsult
Som egen konsult behöver du kunna sälja, sköta administration och planera ekonomin.
– Tänk på att alla månader inte är fakturerbara. Räkna bort semester, utbildningsdagar, röda dagar och sommaruppehåll – intäkterna från konsultåret ska ofta räcka i tolv månader, påminner Marianne Olsson.
Tips! Även om du själv är ekonom kan det vara en god idé att ta hjälp av en modern redovisningskonsult som jobbar i Vismas programvaror i molnet. Då sparar ni hälften av den administrativa tiden och du kan fokusera på att vara just konsult.
Hur vass är din försäljningsteknik?
Skillnaden mellan managementkonsult och inhyrd chef
Ibland förväxlas managementkonsulten med inhyrd chef, så kallad interimschef. Den största skillnaden mellan en inhyrd chef och en managementkonsult är att konsulter agerar rådgivare medan den inhyrda chefen ersätter en anställd och blir integrerad i en linjeroll.
Gästskribent: Marianne Olsson I samarbete med ikarriären.se Marianne Olsson har varvat konsultrollen med jobb som marknads- och kommunikationschef i flera börsbolag. Hon är managementkonsulten som brinner för kommunikation och möten med människor. Med sin senaste bok ”Konsultboken – guiden till att lyckas” vill Marianne uppmuntra alla konsulter att ständigt våga utveckla sig och bli bättre och mer medvetna i sin konsultroll. Hon har tidigare gett ut boken ”Framgångsrik Konsult” och har under en rad år föreläst om konsulternas framgångsfaktorer och hållit workshops för att främja intern utveckling i konsultföretag och andra organisationer. Här skriver Marianne för ikarriären.se och kommer att berätta om rollen som managementkonsult i ett flertal artiklar. Expertområden: Konsultbranschen, sälj, marknadsföring, gig-ekonomin, kommunikation, förändring och affärsutveckling. |