
Varsågod! Här hittar du en gratis mall för arbetsgivarintyg i PDF. Vi går också igenom skillnaden mellan arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg och tjänstebetyg.
HR & personal > Arbetsgivarintyg / arbetsintyg
Vad är ett arbetsgivarintyg?
Ett arbetsgivarintyg, även kallat arbetsintyg, är en blankett där en arbetsgivare intygar en anställds anställningstid, befattning och lönenivå. Det används ofta för att ansöka om arbetslöshetsersättning från a-kassan.
Arbetsgivarintygets innehåll och syfte
Arbetsgivarintyget innehåller information om anställningen och är ett viktigt dokument som kan användas för att styrka en persons identitet och anställningsstatus.
Ett arbetsgivarintyg innehåller bland annat:
- Den anställdes namn och personnummer
- Arbetsgivarens namn och kontaktuppgifter
- Anställningstid
- Anställningsform
- Befattning och arbetsuppgifter
- Ordinarie arbetstid per vecka
- Arbetad tid per månad
- Lön och eventuella förmåner
- Underskrift av arbetsgivaren
Hur får jag ett arbetsgivarintyg?
Du har rätt att begära ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare. Det kan du göra muntligt, skriftligt eller – om du är medlem i vissa a-kassor, som hos Akademikernas a-kassa – genom att logga in på Mina sidor och där skicka en digital begäran. Då får arbetsgivaren ett meddelande och kan i många fall fylla i intyget via tjänsten Arbetsgivarintyg.nu.
Ett annat alternativ är att ladda ner blanketten som PDF, låta arbetsgivaren fylla i den skriftligt och skicka ditt intyg med post.
Arbetsgivaren ska fylla i intyget enligt lag och det ska innehålla all nödvändig information om din anställning, såsom anställningsperiod, lön och arbetsuppgifter.
Gratis arbetsgivarintyg
Du kan ladda ner en gratis arbetsgivarintyg blankett som PDF direkt här nedan. Blanketten är en ifyllnadsbar PDF och mall som du kan fylla i direkt på din dator och sedan skriva ut.
Arbetsgivarintyg exempel
Skillnaden mellan arbetsgivarintyg och tjänstgöringsintyg
Ett arbetsgivarintyg och ett tjänstgöringsintyg är båda dokument som utfärdas av en arbetsgivare, men de har olika syften och innehåll.
Arbetsgivarintyget används främst för att visa anställningstid, lön och arbetsomfattning vid ansökan om a-kassa. Arbetstagare har en laglig rätt att kräva ett arbetsgivarintyg från sin arbetsgivare.
Ett tjänstgöringsintyg, å andra sidan, används för att styrka en arbetstagares meriter och arbetsuppgifter, vilket kan vara användbart när du söker nytt jobb. Det finns ingen laglig skyldighet för arbetsgivare att utfärda ett tjänstgöringsintyg, men det kan vara reglerat i kollektivavtal.
Tjänstgöringsbetyg
Något betyg på hur den anställde har presterat under anställningen brukar inte finnas varken på ett arbetsgivarintyg eller tjänstgöringsintyg. Skickar arbetsgivaren med ett omdöme är det istället en fråga om ett tjänstgöringsbetyg.