Körjournal – mall för gratis nedladdning (PDF)

Ska du köpa in en tjänstebil till företaget eller behöver du få bättre ordning på dina körda mil? Med vår kostnadsfria körjournal kan du vara säker på att du lämnar in rätt underlag till Skatteverket.

HR & personal > Körjournal

Ladda ner MALL (PDF)

Vad är en körjournal?

En körjournal innehåller uppgifter om hur och när en bil har använts. Om du använder bil i tjänst bör du föra körjournal, även om lagen inte kräver det. Journalen är viktig vid bedömning av din bil- och drivmedelsförmån.

När behövs en körjournal?

Lagen tvingar visserligen ingen att dokumentera sin körning specifikt i en bok. Men om du använder en bil i tjänst, till exempel en företagsbil i din enskilda firma, är det rekommenderat att du löpande dokumenterar din körning i en journal. En noggrant skött körjournal utgör nämligen din bevisföring för att undvika eller sänka din bil- och drivmedelsförmån.

 Läs mer om förmånsbeskattning av tjänstebil och drivmedel

För vem passar mallen?

Det finns två sätt att föra körjournal på: elektroniskt och manuellt. Den elektroniska körjournalen kopplas in i bilen och kan manuellt eller via GPS dokumentera din körning. Vi erbjuder en kostnadsfri mall som du fyller i manuellt och kan mejla eller skriva ut vid behov.

Det finns många kostnadsfria körjournaler för Word och Excel, som har motsvarande funktionalitet som i vår PDF-mall. Det finns en del fördelar med att välja en PDF-mall för att föra journal:

  • PDF fungerar på i princip alla datorer och i alla webbläsare, vilket gör att du kan mejla din körjournal som fil och lita på att mottagaren kan öppna den.
  • Körjournaler i PDF-dokument blir ofta snyggare än Word- och Exceldokument vid utskrift.

 När är tjänsteresor avdragsgilla?

Vad bör en körjournal innehålla?

 Mätarställning vid årets början och slut
 Datum och mätarställning vid körstart, samt varifrån resan startade
 Vid företagsresor: resans ärende och vilka platser, företag eller personer du besökt
 Körsträcka i kilometer
 Datum och mätarställning vid resans slut, samt var resan avslutades

Ansvarsbegränsning

Visma Spcs har tagit fram blanketterna ovan i syfte att underlätta för dig som företagare. Information och beräkningar på blanketterna bygger på tillgängliga och aktuella lagar och regler. Visma Spcs ansvarar emellertid inte för hur blanketterna används eller för eventuella följder av att beräkningar på dem inte blir korrekta.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion