Lönespecifikation – gratis mall för lönebesked (PDF)

Är du på väg att anställa för första gången och ska börja skicka lönespecifikationer? Med vår snygga gratismall i pdf kan du skapa dina egna lönebesked!

Löner > Lönespecifikation

Ladda ner gratis mall för lönebesked (PDF)

 
  Vill du lära dig mer om löneadministration? Kika på vår löneskola – en kostnadsfri utbildning för löneadministratörer

Vad är lönebesked?
Ett lönebesked består av en lönespecifikation som skickas från arbetsgivaren till den anställde. I ett lönebesked ska det stå hur mycket arbetstagaren får i lön före och efter skatt, löneperioden och utbetalningsdatumet för lönen. Bruttolönen bör dessutom vara uppdelad på olika lönearter, till exempel semestertillägg, komptid och sjukavdrag.

Lönespecifikation mall – för vem passar mallen?

För dig som snart ska bli arbetsgivare och anställa din första person finns det mycket att tänka på. Genom att sköta de första löneutbetalningarna med en förenklad blankett för lönespecifikation, kan du få tid över till att sätta dig in i alla lagar och regler som gäller vid lönehantering.

Det finns många kostnadsfria lönespecifikationer för Word och Excel, som har motsvarande funktionalitet som i vår PDF-mall. Det finns en del fördelar med att välja en PDF-mall för sina lönebesked:

  PDF fungerar på i princip alla datorer och i alla webbläsare, vilket gör att du kan skicka ut dina lönebesked till anställda och lita på att de kan öppna dem.

  PDF-dokument blir ofta snyggare än Word- och Exceldokument vid lönebesked för utskrift. I vår mall kan du, tack vare PDF-formatet, dessutom bifoga din egen logotyp på lönespecifikationen.

 OBS! Tänk på att lönebesked i regel innehåller känsliga personuppgifter och inte ska skickas via e-post. Om du vill skicka denna mall som lönebesked, rekommenderar vi att du krypterar och lösenordsskyddar det. Man kan t ex använda det fria komprimeringsprogrammet 7zip.

Så fungerar mallen för lönespecifikation

  • Uträkning av månadslön: Om du bara vill redovisa antal timmar och belopp, lämnar du fältet för á-pris tomt. Då kan du själv skriva in valfritt belopp.
  • Uträkning av timlön: Om du vill redovisa antal timmar, á-pris och belopp, fyller du helt enkelt i samtliga fält. Då räknar mallen automatiskt ut beloppet.
  • Den totala summan för bruttolön för den innevarande perioden måste beräknas manuellt. För att undvika risken att t.ex. belopp för nettolön summeras har vi valt att inte göra denna beräkning automatisk i mallen.
  • Förmånsbeloppet påverkar inte uträkningen av den utbetalda lönesumman. För att skattebeloppet ska påverka utbetalningssumman korrekt måste ett minustecken sättas framför beloppet. På samma sätt ska nettoersättningsbelopp vara utan minustecken och nettoavdrag inledas med ett minustecken. 
  • För att mallen ska fungera korrekt är det viktigt att du laddar ner mallen lokalt till din dator och öppnar den med den senaste versionen av Adobe Acrobat.

  Guide: Anställa unga sommarjobbare och säsongsanställda

När är det dags för ett riktigt löneprogram?

Efter hand som du får bättre kontroll över lönearbetet kommer du vilja förenkla din administration ytterligare. Administrationsbördan blir extra tydlig om ditt företag växer i framtiden och du vill anställa fler personer. Det finns då flera goda skäl för dig att prova ett riktigt lönehanteringssystem, som kan hjälpa dig att automatiskt sköta mycket av ditt manuella arbete. Dessutom blir det enklare för dig att följa gällande lagar och regler.

  Ett löneprogram för alla behov – prova Visma Lön Smart gratis!

Genom att använda en tjänst för lönebesked och lönehantering minskar du risken för eventuella fel i dina lönespecifikationer. Visste du till exempel att bara för att du använder skattetabell 32, är inte skatten nödvändigtvis också 32%? En smart lönehantering online hjälper dig också att till exempel ta fram en arbetsgivardeklaration och korrekta kontrolluppgifter.

Ansvarsbegränsning

Visma Spcs har tagit fram blanketterna ovan i syfte att underlätta för dig som företagare. Information och beräkningar på blanketterna bygger på tillgängliga och aktuella lagar och regler. Visma Spcs ansvarar emellertid inte för hur blanketterna används eller för eventuella följder av att beräkningar på dem inte blir korrekta.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion

Visma Lön

Smart lönehantering för små- och medelstora företag.

Upptäck Visma Lön

Följ vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

Följ

Vismas löneskola

Gratis guide om grunderna i lönehantering.

Ta del av guiden!