Starta enskild firma – steg för steg. Så gör du!

Glad person som bestämt sig för att starta enskild firma.

Dags att göra verklighet av din passion? Vad kul! Du som ska starta enskild firma är ett steg närmare att förverkliga dina drömmar och ta kontroll över din framtid. Det är ett spännande äventyr som kan öppna många dörrar. Vi förklarar hur du kan starta enskild firma steg för steg – så att du kan påbörja resan mot att bli din egen chef.

Entreprenörskap > Starta enskild firma

Starta din enskilda firma hos Skatteverket - hur funkar det?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma – som också kallas enskild näringsverksamhet – hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. För att få starta en enskild firma behöver du ansöka om F-skatt eller FA-skatt.

När du ska registrera ditt företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du ska starta företag vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

Relaterad läsning: Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Vad krävs för att få starta en enskild firma?

Här nedan sammanfattar vi några viktiga saker att göra när du ska starta enskild firma:

Hos Skatteverket kan du:

  • Ansöka om F-skatt eller FA-skatt (FA-skatt gäller om du både är anställd och driver eget företag.) F-skatt innebär att du som enskild näringsidkare ansvarar för att betala in skatter och avgifter varje månad.

  • Anmäla dig för moms om ditt företag ska hantera det

  • Registrera dig som arbetsgivare om du ska anställa personal

Registrera företaget hos Bolagsverket

I de flesta fall räcker det att registrera ditt företag hos Skatteverket, enligt beskrivningen ovan. Men det finns situationer där du måste registrera företaget hos Bolagsverket, till exempel om din verksamhet uppfyller minst två av dessa tre villkor under två räkenskapsår i rad:

  • Fler än 50 anställda

  • Mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning

  • Mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning

Registrera företagsnamnet hos Bolagsverket

Det är inget krav att registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket – men det kan vara smart om du vill skydda namnet i ditt län. Du behöver även registrera verksamhetens namn om:

  • Du använder ett annat företagsnamn än ditt eget

  • Du ska delta i offentliga upphandlingar

  • Någon annan än du själv ska företräda verksamheten

Behöver du tillstånd för att driva ditt företag?

Kolla upp om du behöver några särskilda tillstånd för att få bedriva din verksamhet.

Läs också: Finns särskilda krav för att starta företaget?

Vad kostar det att starta enskild firma?

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Det innebär att du kan komma i gång utan startkapital, vilket gör detta till en populär företagsform för den som vill starta enskild firma gratis. Tänk dock på att som enskild näringsidkare är du personligen ansvarig för företagets ekonomi, eftersom bolaget inte är en juridisk person.

Men det finns några valfria kostnader att känna till:

  • Registrering av företagsnamn hos Bolagsverket:
    1 200 kronor via e-tjänst eller 1 500 kronor via blankett.

  • Bokföring, banktjänster och annan administration:
    Du är bokföringsskyldig från dag ett. Visma erbjuder halva priset första året på bokföring för nystartade firmor.

    Halva priset

    Som nystartad företagare får du halva priset på bokföringen första året. Så du kan lägga mer tid på din passion.

    Halva priset

Hur lång tid tar det att starta enskild firma?

Många undrar hur lång tid det tar att komma igång med sin enskilda näringsverksamhet när man väl skickat in sin ansökan eller registrering. Här är svaret:

  • Hos Skatteverket:
    Din ansökan om F-skatt behandlas vanligtvis inom 1–2 veckor, ibland snabbare.

  • Hos Bolagsverket (om du registrerar företagsnamn):
    Handläggningstiden är oftast 1–3 veckor, beroende på belastning.

Du kan börja ta uppdrag så snart du fått besked om att du är godkänd för F-skatt – du behöver inte vänta på namnskydd om du inte valt att registrera det.

När lönar det sig att starta enskild firma?

Att starta enskild firma lönar sig ofta när du vill testa en affärsidé med låg risk eller börja frilansa utan stora startkostnader. Det är ett särskilt bra val när:

  • Du planerar att driva företaget själv och inte har behov av flera ägare

  • Du vill komma i gång snabbt och gratis – registreringen hos Skatteverket kostar inget

  • Du har begränsade intäkter i början (under ca 500 000 kr per år)

  • Du inte behöver ta ut fast lön varje månad, utan klarar dig med flexibla uttag från vinsten

  • Du värdesätter enkelhet – bokföring och administration är mindre omfattande än i t.ex. ett aktiebolag

För dig som vill prova att ta uppdrag vid sidan av din anställning kan enskild firma vara det enklaste sättet att komma i gång – särskilt om du vill starta företag vid sidan av jobbet.

Om verksamheten växer kraftigt, du ska ta stora ekonomiska risker eller har behov av flera delägare kan ett aktiebolag vara ett bättre alternativ längre fram.

Moms per år, kvartal eller månad?

När du driver en enskild firma ska du deklarera och betala moms. Om du har en beräknad omsättning på under 1 miljon kronor per år kan du välja årsmoms, kvartalsmoms eller att redovisa moms varje månad. Vilket som är bäst för just ditt företag vid en omsättning under 1 miljon kronor beror på antalet affärshändelser du har under året och hur stor din verksamhet är.

Generellt kan man säga att mindre verksamheter passar sig bäst för årsmoms medan större verksamheter eller verksamheter med många transaktioner behöver redovisa oftare. Kommer du ha en omsättning på över miljonen måste du välja månadsvis moms.

Observera att om företagets försäljning inte kommer att vara mer än 80 000 kronor exklusive moms under det första beskattningsåret behöver du inte momsregistrera dig.

Stor guide: Registrera företag på verksamt.se

Ska du anställa personal?

När du anställer någon för första gången måste du registrera dig som arbetsgivare. Detta måste du göra om du ska betala ut lön till någon som inte är godkänd för F-skatt.

När du registrerar dig som arbetsgivare behöver du ange datum för första löneutbetalning, antal månader per år som lön ska betalas, beräknat antal anställda du kommer att ha under året och beräknad lönesumma för ett år. Du kommer sedan behöva fylla i en arbetsgivardeklaration varje månad som skickas till Skatteverket.

Bra att känna till när du startar enskild näringsverksamhet

Så fort du har startat din enskilda firma är du som sagt bokföringsskyldig. Det innebär att du måste ha koll på dina papper och kvitton och bokföra dem. Du kan överlåta detta till en redovisningskonsult men ansvaret är ditt oavsett om du gör det själv eller tar hjälp. Med vårt bokföringsprogram kan du enkelt sköta din bokföring och även samarbeta med en redovisningskonsult om du väljer det.

Det är viktigt att du känner till att när du startar en enskild firma så är du personligt ansvarig för företagets ekonomi, eftersom denna företagsform inte är en egen juridisk person.

Lästips! Välja företagsform

Har du köpt saker till verksamheten innan företaget startade?

Om du har haft utgifter kopplade till din firma innan själva registreringen har du rätt att göra avdrag för kostnaderna i din bokföring. Det kan till exempel vara att du har köpt en dator eller ett verktyg för att använda i din enskilda firma. Dock får du inte göra avdrag för momsen eftersom du inte var momsregistrerad vid inköpstillfället.

Checklista för att starta enskild firma

Att starta enskild firma är enkelt – i de flesta fall kan du göra det helt digitalt och gratis. Här är en sammanfattning av de steg du behöver ta för att komma igång:

1. Ansök om F-skatt eller FA-skatt hos Skatteverket
Det gör du enklast via verksamt.se med bank-id. Här anger du bland annat vilken verksamhet du ska bedriva och uppskattad inkomst. Det är den här ansökan som “startar” din firma.

2. Registrera dig för moms (om du ska ta ut moms)
Du registrerar dig samtidigt som du ansöker om F-skatt. Om du säljer varor eller tjänster som är momspliktiga är det ett måste.

3. Registrera dig som arbetsgivare (om du ska anställa)
Ska du ha personal från start? Då behöver du också anmäla dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

4. Registrera företagsnamnet hos Bolagsverket (valfritt)
Det är gratis att starta enskild firma, men om du vill skydda ditt företagsnamn i ditt län kostar det 1 200 kr via e-tjänst (eller 1 500 kr via blankett) att registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket.

5. Starta bokföring och öppna företagskonto
Du blir bokföringsskyldig direkt. Använd ett bokföringsprogram eller ta hjälp av en redovisningskonsult. Det är också smart att ha ett separat konto för firmans pengar.

Lycka till med din enskilda firma!

Vanliga frågor om att starta enskild firma

Måste jag registrera enskild firma hos Bolagsverket?
Nej, inte om du använder ditt eget namn som företagsnamn. Men om du vill skydda ett särskilt namn bör du registrera det – särskilt om du verkar i en konkurrensutsatt bransch.

Kan jag starta enskild firma gratis?
Ja, det är helt gratis att ansöka om F-skattsedel och moms. Tillval som namnregistrering och bokföringsprogram kan medföra kostnader.

Vad krävs för att få starta enskild firma?
Du behöver vara minst 18 år (eller från 16 år och ha godkännande från förmyndare), ha en affärsidé och lämna in korrekta uppgifter i din företagsregistrering.

Får jag börja fakturera direkt?
Ja, så fort du är godkänd kan du börja fakturera. Se till att din första faktura innehåller rätt uppgifter, t.ex. F-skatteinformation, moms (om du är registrerad) och företagets namn.

Kan man starta enskild firma utan F-skatt?

Ja, men utan F-skattsedeln kan du i praktiken inte ta betalt som företagare. Den visar att du själv ansvarar för skatt och avgifter – och är ett krav om du vill fakturera kunder. Utan F-skatten riskerar du att uppdragsgivare gör skatteavdrag som om du vore anställd.

Hur mycket ska jag ta ut i lön när jag startar enskild näringsverksamhet?

Som enskild näringsidkare tar du inte ut lön på samma sätt som i ett aktiebolag. Du gör egna uttag från företagets vinst, men skatten beräknas på hela överskottet, inte på själva uttaget.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen