Skaffa F-skatt och FA-skatt: Ansök om F-skatt och FA-skatt

En mapp av papp där det står "taxes" på för att symbolisera F-skattsedel.

Skattsedlarna för F- och FA-skatt är bevis på att du är godkänd för att själv betala in skatt och sociala avgifter när någon anlitar dig för ett uppdrag. Det betyder att den som har gett dig uppdraget inte behöver tänka på att dra skatt eller betala sociala avgifter för ditt jobb utan det ansvaret ligger på dig. När du startar enskild firma ska du också ansöka om att få F-/FA-skattsedel.

Entreprenörskap > F-skattsedel

Ansök om F-skatt

För att ansöka om F-skatt måste du först registrera din verksamhet hos Skatteverket. Det innebär att du lämnar in en ansökan där du beskriver din verksamhet och hur den kommer att bedrivas. Skatteverket gör sedan en bedömning av din verksamhet för att avgöra om du uppfyller kraven och därmed blir godkänd för F-skatt.

Du ska alltså ansöka om F-skatt, men behöver inte särskilt ansöka om FA-skatt – det avgör Skatteverket automatiskt utifrån dina inkomster, om du även har anställning vid sidan av företaget.

Ansök om F-skatt så här:

  • Gå till verksamt.se.
  • Logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
  • Klicka på registrera företag.
  • Starta Skatteverkets tjänst och följ anvisningarna.
  • Skicka in din ansökan.

Om du inte har e-legitimation kan du istället använda en blankett, Företagsregistrering (SKV 4620).

När du ansöker om F-skatt får du ange till Skatteverket vilket resultat företaget beräknas göra och sedan sätts den preliminärskatt som du ska betala. Den baseras på alla dina inkomster, både från företagsresultatet och om du har någon anställning eller några kapitalinkomster.

Om dina inkomster ändras under året kan du behöva lämna en ny inkomstdeklaration. Säsongsföretag har även möjlighet att få betala F-skatt bara under den period som verksamheten pågår.

Relaterad läsning: Starta eget steg för steg - den kompletta guiden

Skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt

F-skatt och FA-skatt handlar om vem som ansvarar för att betala skatt på din inkomst – du själv eller en arbetsgivare.

Om du enbart driver enskild firma behöver du F-skatt. Den innebär att du själv ansvarar för att betala in skatt och egenavgifter på vinsten i verksamheten. När du fakturerar dina kunder drar de inte skatt – du sköter det själv. Du behöver också F-skatt för att dina kunder eller uppdragsgivare ska kunna lita på att du är en självständig näringsidkare.

Om du däremot både är anställd och driver enskild näringsverksamhet behöver du FA-skatt. Då betalar arbetsgivaren in skatt på din lön (A-skatt), och du ansvarar själv för skatten på inkomster från ditt företag (F-skatt). FA-skatt är alltså en kombination av båda systemen och är vanlig för deltidsföretagare eller personer som startar företag vid sidan av en anställning.

Oavsett vilken skatteform du väljer ansöker du om godkännande via Skatteverket.

Relaterad läsning: F-skatt - Vad är F-skatt? och FA-skatt - Vad är FA-skatt?

Krav för att bli godkänd för F-skatt

För att bli godkänd för F-skatt måste du uppfylla vissa krav. Du måste bedriva eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet i Sverige, och verksamheten måste uppfylla vissa kriterier, till exempel att du inte har några anställningsförhållanden.

Du måste också ansöka om F-skatt hos Skatteverket och lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Om du uppfyller kraven kan du bli godkänd för F-skatt, vilket innebär att du själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter.

Skatter och avgifter

Som företagare med enskild firma måste du betala skatt på överskottet i ditt företag, vilket är F-skatten. Du måste också betala egenavgifter – det är sociala avgifter som finansierar pension, sjukförsäkring och andra trygghetssystem. Utöver F-skatt och egenavgifter kan du också behöva betala moms, som är en skatt på varor och tjänster.

Momsregistrering

Om du bedriver näringsverksamhet i Sverige måste du registrera dig för moms hos Skatteverket. Momsregistreringen är obligatorisk för företag som omsätter mer än 30 000 kronor per år. När du är momsregistrerad måste du lämna in momsdeklarationer och betala moms till Skatteverket.

Hur lång tid tar det att få F-skatt?

Skatteverket har som ambition att du ska få veta inom tre till sex veckor om du har blivit godkänd för F- eller FA-skatt. Det kan dock variera beroende på hur komplex din ansökan är och hur mycket de har att göra.

För att Skatteverket ska kunna fatta beslut inom tre till sex veckor är det viktigt att du fyller i din ansökan så komplett du kan.

Så påverkas din deklaration av F-skatt

Det kan vara bra att veta att din privata ekonomi påverkas av att du startar enskild firma och får godkänt för F-skatt. I samband med att du gör din privata deklaration ska du också deklarera ditt företag på en särskild blankett som kan vara fysisk eller e-blankett.

Din F-skatt kan också påverka vilken tidpunkt du får tillbaka eventuell skatteåterbäring. Därför är det viktigt att förstå vilka regler som gäller för F-skatt och deklaration, samt att vara medveten om nya omständigheter som kan påverka din deklaration. Alla nödvändiga omständigheter ska kunna klargöras för att Skatteverket ska kunna fatta rätt beslut.

Juridiska personer som exempelvis aktiebolag och handelsbolag är per automatik godkända för F-skatt, det ingår i företagsformerna.

Relaterad läsning: Så väljer du rätt företagsform.

Så här kan du visa att du är godkänd för F- eller FA-skatt

  • Ange i offerten eller i avtalet att du är godkänd för F-skatt.
  • Skriv ”Godkänd för F-skatt” på varje faktura.
  • Visa upp det registerutdrag som du fick när du blev registrerad för F-skatt som fysisk person.

När du registreras för F-skatt, moms eller som arbetsgivare får du ett registerutdrag från Skatteverket. För att se och skriva ut ditt registerutdrag kan du logga in på Mina sidor på skatteverket.se.

Överklagande och omprövning

Om du inte är nöjd med ett beslut från Skatteverket kan du överklaga eller begära omprövning. Detta kan till exempel gälla om du inte blir godkänd för F-skatt eller om du tycker att din skatt eller egenavgift är för hög.

När du överklagar eller begär omprövning måste du lämna in en skriftlig ansökan till Skatteverket, där du anger vilket beslut du vill överklaga eller ompröva och varför. Skatteverket kommer sedan att pröva ditt ärende och fatta ett nytt beslut.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta betalar man F-skatt?

Du ska betala varje månad om inget annat anges. I vissa fall kan det bli per kvartal.

Vad är F-skatt med villkor?

Det innebär att Skatteverket godkänner dig med särskilda begränsningar, till exempel om du samtidigt är anställd.

Kan jag ansöka utan e-legitimation?

Ja, du kan använda blanketten SKV 4620 om du inte kan använda e-tjänsten.

Vad händer om jag inte är godkänd för F-skatt?

Om du inte är godkänd för F-skatt ansvarar din uppdragsgivare för att dra skatt och betala arbetsgivaravgifter – precis som om du vore en anställd.

Hur ändrar jag min preliminärskatt?

Du ska lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket om din inkomst ändras.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen