F-skatt - vad är det?

F-skatt innebär att du är godkänd för att själv betala in skatt och sociala avgifter när någon anlitar dig för ett uppdrag. Det betyder att den som har gett dig uppdraget inte behöver tänka på att dra skatt eller betala sociala avgifter för ditt jobb utan det ansvaret ligger på dig. När du startar enskild firma ska du också ansöka om att få F-/FA-skatt. 

 Starta eget – allt du behöver veta

Hur ansöker jag om F-skatt?

Du gör ansökan om F-skatt till Skatteverket och för att få F-skatt måste du:

  • bedriva näringsverksamhet.

  • ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet.

  • ha lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter.

Vad är skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt?

Om du är anställd och bedriver näringsverksamhet vid sidan om kan du bli godkänd för F-skatt med villkor, så kallad FA-skatt. Det innebär att du skattar med en kombination av F- och A-skatt. Du betalar själv in skatt från din näringsverksamhet, F-skatt, men din arbetsgivare betalar in skatten från din anställning, A-skatt. Ett handelsbolag kan också bli godkänt för F-skatt men om du är delägare ska du vanligtvis inte vara godkänd för F-skatt utan i stället betala särskild A-skatt.

När du ansöker om F-skatt får du ange till Skatteverket vilket resultat företaget beräknas göra och sedan sätts den preliminärskatt som du ska betala. Den baseras på alla dina inkomster som företagsresultatet, om du har någon anställning eller några kapitalinkomster.  

Om dina inkomster ändras under året kan du behöva lämna en ny inkomstdeklaration. Säsongsföretag har möjlighet att få betala F-skatt bara under den period som verksamheten pågår.

Så påverkas din deklaration av F-skatt

Det kan vara bra att veta att din privata ekonomi påverkas av att du startar enskild firma och får godkänt för F-skatt. I samband med att du gör din privata deklaration ska du också deklarera ditt företag på en särskild blankett som kan vara fysisk eller e-blankett. Din F-skatt kan också påverka vilken tidpunkt du får tillbaka eventuell skatteåterbäring.

Juridiska personer som exempelvis aktiebolag och handelsbolag är per automatik godkända för F-skatt, det ingår i företagsformerna. Så väljer du rätt företagsform.

Vill du har mer information om hur du startar och driver eget? Teckna dig för vårt nyhetsbrev!

3,4/5 - 5 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer