F-skattsedel och FA-skattsedel - så skaffar du dem

Skattsedlarna för F- och FA-skatt är bevis på att du är godkänd för att själv betala in skatt och sociala avgifter när någon anlitar dig för ett uppdrag. Det betyder att den som har gett dig uppdraget inte behöver tänka på att dra skatt eller betala sociala avgifter för ditt jobb utan det ansvaret ligger på dig. När du startar enskild firma ska du också ansöka om att få F-/FA-skattsedel.

Entreprenörskap > F-skattsedel

Skaffa F-skattsedel - Hur ansöker jag?

Du gör ansökan om F-skatt till Skatteverket och för att få F-skatt måste du:

  • bedriva näringsverksamhet.

  • ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet.

  • ha lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter.

  Lästips: Starta eget steg för steg - den kompletta guiden

F- eller FA-skattsedel?

Om du är anställd och bedriver näringsverksamhet vid sidan om kan du bli godkänd för F-skatt med villkor, så kallad FA-skatt. Det innebär att du skattar med en kombination av F- och A-skatt. Du betalar själv in skatt från din näringsverksamhet, F-skatt, men din arbetsgivare betalar in skatten från din anställning, A-skatt. Ett handelsbolag kan också bli godkänt för F-skatt men om du är delägare ska du vanligtvis inte vara godkänd för F-skatt utan i stället betala särskild A-skatt.

 Lästips:  F-skatt - Vad är F-skatt? och FA-skatt - Vad är FA-skatt?

När du ansöker om F-skatt får du ange till Skatteverket vilket resultat företaget beräknas göra och sedan sätts den preliminärskatt som du ska betala. Den baseras på alla dina inkomster som företagsresultatet, om du har någon anställning eller några kapitalinkomster.  

Om dina inkomster ändras under året kan du behöva lämna en ny inkomstdeklaration. Säsongsföretag har möjlighet att få betala F-skatt bara under den period som verksamheten pågår.

Hur lång tid tar det att få f-skatt?

Skatteverket har som ambition att du ska få veta inom tre till sex veckor om du har blivit godkänd för F- eller FA-skatt. Det kan dock variera beroende på hur komplex din ansökan är och hur mycket de har att göra.

För att du ska få din F- eller FA-skattsedel så snabbt som möjligt är det viktigt att du fyller i din ansökan så komplett du kan.

Så påverkas din deklaration av F-skatt

Det kan vara bra att veta att din privata ekonomi påverkas av att du startar enskild firma och får godkänt för F-skatt. I samband med att du gör din privata deklaration ska du också deklarera ditt företag på en särskild blankett som kan vara fysisk eller e-blankett. Din F-skatt kan också påverka vilken tidpunkt du får tillbaka eventuell skatteåterbäring.

Juridiska personer som exempelvis aktiebolag och handelsbolag är per automatik godkända för F-skatt, det ingår i företagsformerna.

 Lästips: Så väljer du rätt företagsform.

Visma eEkonomi

Släpp kontrollen 2022.

Och behåll den med vårt självkörande ekonomiprogram. Just nu ingår våra populäraste tillval för årsredovisning och deklaration gratis när du väljer Visma eEkonomi Smart.

Läs mer om Visma eEkonomi