15 gratis affärsidéer för den kreativa entreprenören

Drömmer du om att starta eget men väntar på den där riktigt smarta affärsidén? Nu behöver du inte vänta längre! Här är 15 färdiga affärsidéer som du antingen kan starta ett företag på eller bara inspireras av när du utvecklar din egen affärsidé. 

Starta eget

1. Prenumerationstjänster
2. Sociala medier-konsult
3. Hälsosam snabbmat
4. Återvinning och upcycling 
5. Träning
6. Ekologiskt
7. Aktivitetssemestrar
8. Presenter på nätet
9. Food truck 
10. T-shirts med tryck
11. Självutveckling
12. Handgjorda produkter
13. Delningstjänster
14. Bröllopsplanerare
15. CSR-konsult

1. Prenumerationsboxar

Idag kan du prenumerera på allt möjligt som till exempel fika, smink, djurmat och linser. Prenumerationer av olika produkter och boxar kommer mer och mer och för dig som vill starta eget finns det oändliga möjligheter att skräddarsy ett prenumerationserbjudande till just dina kunder.

 Formulera din affärsidé

2. Sociala medier-konsult

Är du vass på sociala medier och har järnkoll på nätet? Följer du de senaste webbtrenderna och kan varje social kanal på dina fem fingrar? Då kan en sociala medier-byrå vara din affärsidé. 

3. Hälsosam snabbmat

Snabbmat är inte längre lika med onyttig mat. Du kan starta eget och erbjuda en nyttig och lokalproducerad snabbmat. Vill du nisha dig ännu mer kan du rikta in dig på enbart vegetarisk snabbmat.

4. Återvinning och upcycling

Återvinning och miljötänk är helt i tiden. Extra populärt är det att återvinna och samtidigt skapa något nytt. Väskor av utslitna jeans, spegelramar från gamla fönster och ljuslyktor av syltburkar är bara några exempel på upcycling.

 10 egenskaper som utmärker en entreprenör

5. Haka på träningstrenden

Hälsotrenden är stark och vi tränar som aldrig förr. Allt fler vill också ha en coach som stöttar och hjälper dem i deras träning. Om du är expert på träning och vilken mat man ska äta för att prestera på topp så kan du starta eget som personlig tränare. En trend i själva hälsotrenden är personliga tränare med en särskild nisch som till exempel löpning, styrketräning eller uteträning. 

Även träningsprodukter säljer som smör i solsken och en webbshop med produkter för ett aktivt och hälsosamt liv är en affärsidé för dig som vill starta eget med fokus på träning. 

 Allt du behöver tänka på när du startar en webbshop

6. Ekologiskt 

Efterfrågan på ekologiska varor är så stor att det nästan inte är en nisch längre inom till exempel livsmedel utan alltfler butiker har det i sitt ordinarie sortiment. Men vår strävan efter en vardag fri från skadliga kemikalier gör att det finns efterfrågan på bland annat doftljus, kläder, textilier och skönhetsprodukter som är ekologiska.

7. Aktivitetssemestrar 

Restrenden är att vi vill ha en aktiv semester. Träning, yoga, vandring, dans och hälsomatlagning är några av de aktiviteter som efterfrågas på resorna. Du som vill starta eget har möjlighet att haka på trenden och bara fantasin sätter gränserna för vilka aktiviteter och resor du kan erbjuda.

8. Presenter på nätet 

Allt fler handlar presenter på nätet. Det är enkelt, går snabbt och smidigt att få fram till den som ska få gåvan. Din affärsidé blir att erbjuda hemleverans av inslagna paket och presenter direkt till mottagaren. Du kan själv bestämma om du vill att dina kunder ska kunna välja paketering eller så kan du låta dem välja papper, band och kort på din webbsida och sedan direkt se resultatet av den färdiga inslagningen.

 Entreprenörskap - vad är det?

9. Food truck 

En food truck är som en liten lastbil med restaurangutrustning Food trucksen  dök upp på den svenska mathimlen för ett par år sedan när Stockholms stad beslutade sig för att göra ett försök med tillfälliga tillstånd för food trucks. Försöket slog väl ut och trenden med food trucks spred sig i Sverige. Ofta är food trucksen nichade på en viss typ av mat så vilken mat som blir just din affärsidé är helt upp till dig och bara fantasin sätter gränserna.

10. T-shirts med tryck

Trenden som aldrig tar slut och motiven är oändliga. Om du startar en verksamhet med T-shirttryck kan du sedan välja om du vill ha en webbshop, om du vill sälja i en butik eller varför inte i en pop up store.

11. Självutveckling

Det finns ett stort intresse när det gäller att må bättre och utveckla oss själva. Motivationsföreläsare, coaching och självhjälpsböcker är mer efterfrågat än någonsin. Är du duktig på att hjälpa och coacha andra när det gäller personlig utveckling och karriär? Kan du tänka dig att föreläsa, skriva böcker och hålla i seminarier? Då kanske detta är något för dig.

12. Handgjorda produkter

Som en motreaktion till massproduktionen uppskattar vi idag handgjorda saker som är hemmagjorda och gärna i naturmaterial. Vi vill ha närproducerat och miljövänligt och din affärsidé kan vara allt ifrån kläder till tvål, schampo och mat. Men glöm inte kolla med livsmedelsverket vilka regler som gäller om du tänker sälja mat.

13. Delningstjänster 

Delningstjänster är i ropet och det kommer hela tiden nya. Det finns massor av saker som vi äger men bara använder ibland och då är det perfekt att kunna hyra ut bilen, båten eller gräsklipparen till någon annan den tiden. Din affärsidé blir att vara länken mellan den som vill hyra och den som hyr ut. 

14. Bröllopsplanerare 

Vi spenderar mer pengar än någonsin på våra bröllop och fler och fler vill också ha hjälp med planeringen. En bröllopskoordinator är proffs på just bröllop och tar hand om detaljerna, känner till lokala leverantörer och fixar problem och detta blir din affärsidé.

15. CSR-konsult 

CSR står för Corporate Social Responsibility vilket kan översättas med företagens samhällsansvar och innefattar ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Företagens ansvar för detta har blivit tydligare de senaste åren med nya och uppdaterade internationella riktlinjer. Alla företag måste idag vara medvetna om hur de kan arbeta med CSR och din affärsidé blir att erbjuda din kunskap i ämnet.

  Så formulerar du din affärsidé

Förenkla ditt företagande. Bokför online.

Visma eEkonomiVisma eEkonomi är fakturerings- och bokföringsprogrammet som effektiviserar din vardag som företagare. Du kan sköta din fakturering och bokföring i datorn, surfplattan och smartphonen.

Prova Visma eEkonomi

 

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev