
Många företagare gör en resultatbudget som visar resultatet på lång sikt, men räknar inte lika noggrant så att deras likvida medel räcker till att driva verksamheten. Därför är en likviditetsbudget minst lika viktig, säger Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs. Här kan du ladda ner vår mall och göra en likviditetsbudget för ditt företag!
Entreprenörskap > Likviditetsbudget
Vad är en likviditetsbudget?
En likviditetsbudget är ett verktyg för att hålla koll på företagets likviditet. Likviditetsbudgeten är en plan över företagets inbetalningar och utbetalningar under en viss period, ofta en månad. Syftet är att visa hur mycket pengar som förväntas finnas i kassan vid periodens början och hur mycket som kommer in respektive ska betalas ut.
Genom att följa upp kassaflödet – alltså hur pengarna rör sig in och ut ur företaget – kan du upptäcka risk för likviditetsproblem i förväg och agera i tid. En välgjord likviditetsbudget hjälper dig att se till att det alltid finns tillräckligt med likvida medel för att betala företagets löpande utgifter.
Kort sagt: Likviditetsbudgeten visar en ögonblicksbild av hur mycket pengar företaget har i kassan och hur stora utbetalningar företaget ska göra inom den närmsta tiden. För att säkerställa att pengarna som kommer in täcker de planerade utbetalningarna är det viktigt att hålla koll på betalningar från kunder.
Tips! Mall för likviditetsbudget. Ladda ner nu och kom igång direkt! (pdf)
Vad är likviditet och likvida medel?
Likviditet är ett företags förmåga att betala sina utgifter på kort sikt. Det handlar om hur lätt eller svårt det är för företaget att omvandla sina tillgångar till likvida medel, det vill säga pengar som finns tillgängliga på företagets bankkonton eller i dess kassa. Att ha god likviditet innebär att företaget kan hantera sina löpande kostnader utan problem.
– Sträva alltid efter att ha en kassalikviditet som är 100 procent eller högre. Om kassalikviditeten ligger under 100 % betyder det att företaget inte kan betala sina kortfristiga skulder med de mest likvida tillgångarna, säger Boo Gunnarson.
Formel för kassalikviditet
Här är formeln för att räkna ut hur det ligger till:
Kassalikviditet = Omsättningstillgångar exkl. varulager och pågående arbeten ÷ Kortfristiga skulder.
Exempel på mall för likviditetsbudget
Så gör du en likviditetsbudget
- Utgå från resultatbudgeten. Använd den för att fördela kostnader och intäkter över året.
- Sätt ingående balans. Börja med kontosaldot för januari, till exempel 10 000 kronor.
- Fyll i in- och utbetalningar. Notera allt som förväntas komma in eller betalas ut under månaden.
- Räkna ut utgående balans. Det blir din ingående balans för nästa månad. Fortsätt per månad. Glöm inte att räkna inklusive moms och att avskrivningar inte påverkar likviditeten.
Därför ska du räkna inklusive moms i likviditetsbudgeten
När du gör likviditetsbudgeten är det viktigt att räkna inklusive moms. Detta ger en mer realistisk bild av hur mycket pengar som faktiskt kommer att finnas tillgängliga för utbetalningar i ditt företag. På så sätt kan du säkerställa att du har tillräckligt med likvida medel för att täcka alla utgifter, inklusive skatter och sociala avgifter.
Varför är det viktigt att göra en likviditetsbudget?
Genom att noggrant planera och följa upp företagets in- och utbetalningar kan du säkerställa att det alltid finns tillräckligt med pengar i kassan för de löpande utgifterna. Det ger dig också möjlighet att identifiera perioder då företaget kan behöva extra finansiering, till exempel genom nya lån. Dessutom kan du använda budgeten för att optimera dina betalningar och få tillbaka pengar snabbare från kunder.
Fördelar med en likviditetsbudget
- En likviditetsbudget erbjuder flera fördelar för företagaren:
- Hålla koll på likviditeten: Med hjälp av likviditetsbudgeten och att hålla koll på in- och utbetalningar kan du undvika likviditetsproblem.
- Planera ekonomin: En likviditetsbudget ger dig en tydlig översikt över företagets finansiella situation.
- Effektivare betalflöden: Frigör kapital snabbare
- Bättre översikt: En likviditetsbudget ger dig en klar bild av företagets ekonomi.
Gör din likviditetsbudget i god tid
Boo Gunnarson träffar varje år mängder av nyblivna företagare. En sak han märkt när han pratar om inbetalningar och utbetalningar är att många glömmer planera för hur mycket pengar som ska finnas på kontot varje månad, det vill säga likviditeten.
– Det är viktigt att ha en tydlig översikt över företagets intäkter och kostnader för att kunna planera likviditeten effektivt. Alltså betalningsströmmarna till och från företaget på kort sikt. Det flödet matchar inte budgeterade kostnader och intäkter.
Exempel: Ett företag köper in varor en månad men säljer först två månader senare. En kund som fakturerats betalar först om tre månader men företagaren själv behöver betala sin lokalhyra den innevarande månaden. Det kan lätt bli ett tidsglapp mellan ut- och inbetalningar, särskilt vid snabb tillväxt då en företagare kan få ligga ute med mycket pengar.
– Det blir roligare att sköta ekonomin när du har kontroll. Men det gäller att börja med likviditetsbudgeten i god tid, innan det blir kris i kassan, säger Boo Gunnarsson och fortsätter:
– Genom att göra en likviditetsbudget och arbeta med den kan du dessutom förutsäga lånebehov vid större inköp.
5 tips för att stärka din kassalikviditet
- Bankkontakt. Behöver du hjälp av banken med finansiering eller utökad checkkredit? Du får hjälp snabbare om du kan visa hur det har gått för dig under året.
- Buffert. Kan du öka ditt sparande och bygga en buffert långsiktigt?
- När du betalar. Kan du förändra hur och när du betalar dina leverantörers fakturor? Går det att delbetala eller ansöka om längre kredittid?
- När du får betalt. Händer det ofta att du inte får betalt i tid, ta hjälp. Det finns tjänster för det. Genom att övervaka pengar som kommer in kan du säkerställa att företaget alltid har tillräckligt med likvida medel.
- Snabba fakturor. Dröjer det lång tid innan du skickar ut dina kundfakturor? Du gör bättre affärer om du agerar snabbt och du vill ju att dina pengar kommer in så snart som möjligt. En e-faktura är det smidigaste sättet att fakturera, snabbt iväg så snart det är dags att fakturera.
- Säljtillfällen. Kan du öka antalet säljtillfällen en viss period av året för att stärka upp kassan?
Läs också vår stora guide om att starta eget företag!
Ta hjälp av en redovisningskonsult
För att få ordning på likviditeten är det tryggt att anlita en redovisningskonsult som jobbar med rådgivning. Konsulten kan hjälpa till att göra budgeten, föreslå åtgärder och följa upp. Jerry Fager är ägare till Ekonomibyrån i Tranås:
- För mig som konsult är det en väldigt vanlig situation att hantera likviditetsfrågor. Vi vet att likviditeten allt som oftast är ett problem för företagare, framför allt i tillväxtperioder och efter semester och jul. Att ta en diskussion med banken om tillfälliga lösningar kan vara tidskrävande och svårjobbat.
- Ett annat alternativ är att sälja fakturan. Det är inte säkert att företagare vågar ta steget eftersom de kan vara lite rädda att uppfattas som opersonliga av sina kunder. De har intensiva dagar och allt som ligger utanför kärnverksamheten prioriteras bort även om de inser vinsterna.
- I vissa branscher sliras det på betalningarna och den faktiska kredittiden kan överskrida betalningsvillkoren. Däremot får de ofta betalt i tid när fakturan kommer från en extern part. Med Visma Betalt Direkt har jag som konsult en enkel, bra och snabb lösning att föreslå , säger Jerry Fager.
Tips! Nu kan du finansiera företaget genom oss
Ansvarsbegränsning
Visma Spcs har tagit fram blanketterna ovan i syfte att underlätta för dig som företagare. Information och beräkningar på blanketterna bygger på tillgängliga och aktuella lagar och regler. Visma Spcs ansvarar inte för hur blanketterna används eller för eventuella följder av att beräkningar på dem inte blir korrekta.