Vad kostar en anställd? Allt du behöver veta!

När vet man när det är dags? Vilken anställningsform är bäst? Och funkar det att anställa i enskild firma? Här får du vägledning och räkneexempel. 

Löner > Vad kostar en anställd?

Psst! Du känner väl till Växa-stödet? Det är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för det företag som anställer sin första medarbetare. Reglerna innebär att den enskilda firma, handelsbolag eller aktiebolag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift(10,21 procent) på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren. Läs mer hos Skatteverket.

Kostnader för den anställde

En anställning är en investering som ska hjälpa ditt företag att växa. Men du som arbetsgivare måste ju också ha koll på utgifterna och de är framförallt bruttolönen, arbetsgivaravgiften och semestern. Det kan också vara:

 • Mobil
 • Dator
 • Surf
 • Kontorsarbetsplats
 • Verktyg
 • Tjänstebil
 • Utbildning
 • Viss sjukfrånvaro
 • Löneprogram
 • Räkna in en engångskostnad för själva rekryteringen med annons, administration och produktionsbortfall. 
 • Övriga förmåner? (Gymkort, förhöjd ersättning vid föräldraledigheter, städhjälp?)

 Tips! Så anställer du personal, ekonomiskt!

Räkneexempel på vad det kostar

Säg att du vill anställa en 27-åring för 25 000 i månaden, en fast anställning med vanlig semester. Du ska betala lön, arbetsgivaravgifter, semestertillägg och tjänstepensionskostnad. Du börjar med att räkna ut årslönen och sedan månadskostnad.

Så här räknar du ut månadskostnaden:
25 000 (månadslön) x 12 (månader) = 300 000 kr (årslön)
25 000 (månadslön) x 0,43 % (semestertillägg) x 25 (semesterdagar) = 2688 kr (semestertillägg)
300 000 (årslön) + 2688 (semestertillägg) = 302 688 x 31,42 % (arbetsgivaravgift) = 95 105 kr (arbetsgivaravgifter)
302 688 (årslön + semestertillägg) x 5 % (av lön tjänstepension/avtalspension) = 15 134 kr (tjänstepension/avtalspension)

Totalkostnad per år:
300 000 + 2688 + 95 105 + 15 134 = 412 927 kr

Månadskostnad:
412 927 kr / 12 mån = 34 411 kr

Uträkningen är ett grundexempel. Tänk även på att det kan tillkomma utbildningsinsatser, utrustning, rehabilitering och annat. 

En tillfälligt anställd med varierande arbetstid har däremot ingen fast semester. Semesterersättningen är då minst 12% av bruttolönen och betalas ut som ett tillägg. Semesterersättning får inte ingå i lönen utan ska alltid betalas separat. Även på semesterersättning betalar du arbetsgivaravgifter. Ekonomifakta med arbetsgivaravgifter

 Tips! Flest småföretag i Sverige väljer ett löneprogram från Visma Spcs. Upptäck våra löneprogram!

Räkna ut vad en anställd kostar

Vill du slippa räkna själv? Använd vår smidiga kalkylator! Du fyller bara i vilken lön din anställde ska ha, sedan räknar kalkylatorn ut alla avgifter åt dig. Lätt som en plätt!

Använd kalkylatorn

Försäkring för den anställde

Den person du anställer kommer att behöva en arbetsskadeförsäkring. En fördel med kollektivavtal (eller hängavtal) är att försäkringen ingår i avtalet. Har du inget kollektivavtal bör du teckna försäkring via exempelvis Fora, det fungerar oavsett om du anställer arbetare eller tjänstemän. Den anställda kan även få ersättning från Försäkringskassan.

Betala ut sjuklön

Första dagen i sjukperioden är alltid karensdag. Från dag 2–14 i sjukperioden betalar arbetsgivaren 80% i sjuklön. Från kalenderdag 8 i sjukperioden ska anställd skicka in läkarintyg till arbetsgivaren som visar att arbetsförmågan är nedsatt. Från dag 15 är det arbetsgivarens skyldighet att anmäla den anställde som sjuk till Försäkringskassan.  

  Vill du veta mer om Sjuklönelagen? Läs mer om löneadministration i vår löneskola

Kan man anställa i en enskild firma?

Ja, men ett gott råd är att läsa på och också ställa frågor till Skatteverket. Du ska också registrera dig hos Skatteverket som arbetsgivare. Du som enskild näringsidkare ansvarar personligen för företagets skulder och ingångna avtal.
Många anställer en familjemedlem i sin enskilda firma eller kanske i sitt AB. Här kan du läsa om vad Skatteverket säger om ersättningar till familjemedlemmar: Ersättningar till make/maka och barn

Därför ska du ha ett program

Det finns många anledningar att effektivisera lönearbetet och ta hjälp av tekniken. Löneområdet har en rad lagar och regler kopplat till sig och för många företag är just lön en mycket stor utgiftspost. Så med ett löneprogram får du riktigt bra koll på verksamheten och mycket hjälp. Alla som har anställda måste betala ut lön, beräkna skatt på lönen, skapa bokföringsunderlag, hålla koll på semesterregler och sjukregler kopplat till lönen, lämna in arbetsgivardeklaration och mycket mer. Har du ett löneprogram får du allt detta serverat.

Det finns också ofta en rad olika tjänster som du kan koppla på till ditt löneprogram. När det gäller Visma Lön kan du exempelvis nyttja tidsregistrering, reseräkningar, utlägg, flextider, sjukfrånvaro och lönebesked kopplat till programmet så att alla värden hamnar direkt in i Visma Lön. Smart och effektivt.

 Lästips: Räkna & betala ut lön – därför ska programmet (och inte du) göra det

Mallar som PDF

Vismas alla program och tjänster gör mycket av jobbet åt dig och har de här  funktionerna integrerade. Men de finns också som PDF-mallar att hämta: 

Mallar för ledighetsansökan, semesterplanering och lön
Mall för reseräkning & körjournal

Läs lite mer om: 

Anställningsavtal 
Körjournal

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart