Förutom ledighet och nyårslöften, innebär årsskiftet också att en del lagar träder i kraft. Och sånt där brukar ju vara rätt skönt att hålla koll på, eller hur? Här är en sammanställning över de nya lagar och regler som vi tror att du kan vara extra intresserad av!
Lagar & Regler > Nya lagar
Nya lagar som träder i kraft 1 januari 2025
Växastödet blir mer omfattande
Från och med 1 januari 2025 får arbetsgivare rabatt på arbetsgivaravgiften för de två första anställda. Den här rabatten gällde tidigare bara den första anställda.
Regeln gäller de 35 000 första kronorna på lönen, vilket är en ökning med 10 000 kronor jämfört med tidigare. Det utökade växastödet gör det enklare för mindre företag att växa och anställa.
Skatten på arbetsinkomster sänks
Vid årsskiftet börjar flera förändringar i skatten att gälla. Vi har jobbskatteavdraget som höjs, vilket leder till en skattesänkning för alla med inkomst över 16 000 kronor/månad.
Nu skippas också avtrappningen av jobbskatteavdraget för höginkomsttagare, vilket sänker marginalskatten från 55% till 52% för inkomster mellan 778 000 kronor och 2 206 000 kronor per år.
Skiktgränsen för statlig inkomstskatt höjs från 49 875 kronor till 52 150 kronor per månad. Det här innebär att färre personer betalar statlig skatt – och de som gör det får mer kvar i plånboken efter skatt.
Höjd förseningsavgift vid sen inlämning av årsredovisningen
Nu blir det dyrare att vara sen med årsredovisningen i privata aktiebolag. Första och andra avgiften höjs till 7500 kronor, vilket är en ökning med 1500 kronor.
Den tredje avgiften höjs med 5000 kronor, och ligger nu på 15 000 kronor.
Läs mer: Digital inlämning av årsredovisning – så gör du!
Höjd avdragsgräns för reseavdrag
Från årsskiftet höjs den nedre gränsen av reseavdraget med 2000 kronor, från 11 000 kronor till 13 000 kronor.
Bättre skattevillkor för dig som driver enskild firma
Beloppsgränsen för positiv räntefördelning tas bort helt vid årsskiftet. Inte nog med det – beloppsgränsen för negativ räntefördelning höjs från 50 000 kronor till 500 000 kronor.
Enklare att redovisa lager
Från 1 januari 2025 höjs beloppsgränsen för när du behöver ta upp värdet av dina lagertillgångar när du som enskild näringsidkare skapar ett förenklat årsbokslut.
Tidigare gällde 5000 kronor - nu höjs beloppet till ett halvt prisbasbelopp, vilket för 2025 innebär 29 400 kronor.
Högre omsättningsgräns för redovisning av moms
Från årsskiftet höjs omsättningsränsen för momspliktig verksamhet. Tidigare gick gränsen vid 80 000 kronor, nu höjs den alltså till 120 000 kronor.
Förändringen innebär att om företaget har en omsättning under 120 000 kronor kan de välja att inte redovisa moms, vilket också underlättar adminarbetet för egenföretagare.
Inget krav på tillstånd för hotell och pensionat
Från årsskiftet tas tillståndskravet bort för den som driver hotell eller pensionat. Istället byts det ut mot en anmälningsplikt hos Polismyndigheten.
Förändringen innebär enklare regler och mindre admin för både nya och befintliga verksamheter inom branschen.
Lästips: Sugen på att driva eget? Spana in guiden för att starta företag!
Skärpta lagar för att förhindra kapning av företag
Från årsskiftet skärps reglerna för att skydda företag mot kapning, alltså så kallade falska ägarregistreringar i bolagsregistret. Förändringen genomförs i syfte att skydda företagare från brott.
Bättre kontroll av den statliga lönegarantin
I ett annat försök att motverka bedrägerier, skärps också reglerna kring den statliga lönegarantin från och med årsskiftet.
Enklare att skydda dina idéer
Vid årsskiftet började den uppdaterade patentlagen att gälla. Lagen har fått en bättre struktur och är nu lättare att förstå.
I och med detta blir det också enklare för företagare att använda patentsystemet i syfte att skydda sina innovationer.
Lästips: Dags att skriva affärsplan? Här är våra bästa tips + en mall att använda sig av!
Tydligare regler för dig med F-skatt
Med start från årsskiftet införs regeländringar för F-skatt i Sverige. Ändringarna innebär dels att den sökande kan begära att godkännandet av F-skatt blir tidsbegränsat.
Dessutom får Skatteverket nu rätt att kräva in handlingar och andra upplysningar som bekräftar att villkoren för F-skatt är tillgodosedda.
Det blir också en större prövning när fåmansbolag ansöker om F-skatt: Skatteverket ska även ta företagsledare och andra personer med inflytande över verksamheten i beaktning. Samma sak gäller också vid återkallelse av F-skatten.
Bättre möjligheter vid företagsköp
Från och med januari 2025 höjs gränsen för underskottsavdrag, från 200 till 300 procent av köpesumman. Underskottsavdrag är en skatteregel som innebär att underskott från ett år kan kvittas mot överskott året efter.
Ändringen i regeln gör det mer attraktivt att köpa företag som tidigare haft ekonomiska utmaningar.
Halva priset
Som nystartad företagare får du halva priset på bokföringen första året. Så du kan lägga mer tid på din passion.
Krav på textilsortering införs
Hanterar företaget textilier? Då ska ni börja sortera textilavfallet separat, enligt en ny lag som gäller från årsskiftet. Detta är ett steg i Sveriges satsning på hållbarhet och återvinning.
Den tillfälliga höjningen av ROT- och RUT tas bort
Nu återgår reglerna för ROT och RUT till ursprungsläget. Från och med 1 januari 2025 kan du få max 50 000 kronor i rotavdrag per person och år för arbeten som betalas efter den 31 december 2024.
För rutavdrag gäller högst 75 000 kronor per person och år. Totalt kan du få avdrag för upp till 75 000 kronor för både ROT och RUT, varav högst 50 000 kronor kan avse rotavdrag.
Den tillfälliga höjningen av rotavdraget 2024 gällde enbart mellan 1 juli och 31 december 2024.
Sänkt skatt på fossila drivmedel
Skatten på bensin och diesel sänks från den 1 januari 2025. Framöver kommer det också ske ytterligare en sänkning i samband med att reduktionsplikten höjs, den 1 juli 2025.
VAB-rapporter till Skatteverket
Nu blir arbetsgivare skyldiga att varje månad anmäla till Skatteverket när medarbetare har tagit ut föräldraledighet eller vård av sjukt barn - så kallad VAB.
De nya reglerna börjar gälla från och med årsskiftet.
Reminder: Lagar som började gälla 1 juli 2024:
Ändringar i Bokföringslagen
Regeringen har beslutat om att ändra Bokföringslagen så att till exempel fysiska kvitton inte behöver sparas om de finns digitalt. Det gäller även om en digital bild tagits. Lagändringen började gälla den 1 juli 2024.
Bubblare: Lagar att börja förbereda för och hålla koll på
Sänkt alkoholskatt för småskalig bryggeriverksamhet
Från och med 2025 kan det bli sänkt skatt för landets mindre bryggerier. Om lagförslaget går igenom kommer skatten på öl att sänkas med upp till 50 procent, beroende på företagets storlek.
Med småbryggerier menas bryggerier som producerar upp till 3 miljoner liter öl per år. Regeringen siktar på att lagen börjar gälla 1 juli 2025.
Gårdsförsäljning av alkohol kan snart vara tillåtet
Det pratas en del om att även gårdsförsäljning av alkohol snart kan vara tillåtet. Om lagen går igenom kommer den börja gälla från 1 juni 2025.
Den nya lagen kommer i så fall vara begränsad på flera sätt - dels att alkoholen endast får köpas vid ett besök eller studiebesök.
Dessutom är mängden begränsad och kommer enbart omfatta småskalig produktion. Lagen planeras också vara tidsgränsad och gälla i sex år.
Ändrade regler i ränteavdrag för enskilda firmor
Från och med årsskiftet blir hanteringen av räntefördelning smidigare för dig med enskild firma. Så kallad positiv räntefördelning kan alltid användas, oavsett storleken på kapitalunderlaget.
Gränsen för negativ räntefördelning höjs med 50 000 kronor och ligger nu på 500 000 kronor. Syftet med ändringen då? Minskat krångel och gynna de mindre småföretagarna!
Lagen om hållbarhetsredovisning börjar rullas ut
Från och med 1 januari 2024 börjar CSRD-direktivet att stegvis rullas ut. CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive. Enkelt förklarat innebär det att företag behöver bokföra sitt koldioxidavtryck.
Först ut med obligatorisk hållbarhetsredovisning är stora företag inom EU med över 250 anställda. Dessa företag redovisar räkenskapsåret 2024, med andra ord börjar själva rapporteringen år 2025.
Hur ska du som småföretagare tänka här då? Lika bra att börja förbereda, tänker vi. Framöver förväntas även mindre företag omfattas av de nya direktiven. Och har du kunder som omfattas av de nya reglerna redan nu, behöver du som leverantör hänga med i matchen och jobba aktivt med klimatrapporteringen från start!
Lästips: Vad är CSRD och hur påverkar det dig som företagare?