Nya lagar för 2024 som påverkar företag

En kille som snurrar på en stång och som ska symbolisera koll på lagar och regler.

Förutom lediga dagar i hängmattan innebär juli månad också att en del lagar träder i kraft. Och sånt där brukar ju vara rätt skönt att hålla koll på, eller hur? Här är en sammanställning över de nya lagar som vi tror att du kan vara extra intresserad av!

Lagar & Regler > Nya lagar

Lagar som träder i kraft 1 juli 2024

Ändringar i Bokföringslagen

Att behöva spara räkenskapsinformation i pappersformat i 7 år känns helt klart mossigt år 2024. Regeringen har nu beslutat om att ändra Bokföringslagen så att till exempel fysiska kvitton inte behöver sparas om de finns digitalt. Det gäller även om en digital bild tagits. Lagändringen kommer att börja gälla den 1 juli 2024.

Läs också: Nya "kvittolagen": Snart kan du strunta i att spara papperskvitton

Nya regler för rot- & rutavdrag

Från och med den 1 juli 2024 höjs taket på rotarbete tillfälligt med 25 000 kronor, alltså från 50 000 kronor till 75 000 kronor på helåret. I samma veva delas taket för rot- och rutarbeten upp. Det här innebär att du kommer kunna göra avdrag för hela 150 000 kr per år totalt. 

  Läs också: Rotavdrag – regler för bostadsrätt, fritidshus och hyresrätt

Uppdaterad föräldraförsäkring ger mer flexibilitet

Från och med den 1 juli 2024 uppdateras lagen som rör föräldrapenningen. Lagändringen innebär att antalet dubbeldagar ökar, att dubbeldagarna kan användas fram tills att barnet är 15 månader gammal och att föräldrar har möjlighet att överföra föräldrapenning till andra närstående, exempelvis mor- och förföräldrar. Syftet med de nya reglerna är att ge föräldrar och vårdnadshavare större flexibilitet och valfrihet i vardagen.

Följ vårt nyhetsbrev

Följ Visma Spcs nyhetsbrev för företag

Följ

Lagar som trädde i kraft 1 januari 2024

Vi vill poängtera att det inte är en heltäckande lista över nya lagar, så vill du nörda ner dig ytterligare kan du hitta mer information på exempelvis Skatteverket.se och regeringen.se.

Sänkt skatt på drivmedel

Från och med 1 januari sänks skatten på bensin med 75 öre jämfört med nivån som gällde 2023. Skatten på diesel ökar något jämfört med föregående år, men sänks med cirka 43 öre mot vad som först var bestämt att gälla för 2024. 

Förändringar i jobbskatteavdraget 

Det blir lite förändringar i jobbskatteavdraget för 2024. Enligt de nya reglerna har du som är mellan 66-69 år rätt till jobbskatteavdrag. Tidigare gällde jobbskatteavdraget även personer som fyllt 65 år, något som justeras nu. 

För personer mellan 66-69 år höjs avdraget, och utöver det: Om du vid årets början fyllt 69 år, får du ytterligare en förhöjning i grundavdraget. 

Sammanfattningsvis kan vi säga såhär; äldre som fortsätter jobba får mer pengar i plånboken 2024, än tidigare.

Lag om sopsortering 

Från och med årsskiftet börjar en ny lag gälla som handlar om sortering av biologiskt nedbrytbart avfall från kök och livsmedel. Lagen gäller för såväl företag som privatpersoner. 

Lite längre fram, närmare bestämt den 1 januari 2027, utökas den här lagen ytterligare. Då kommer den även att innefatta pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar. Lagen är framtagen för att öka återvinningen och minska behovet av nya råvaror.

Märkning av livsmedel numera obligatorisk

Från och med 1 januari har vi en lag på plats som gör det obligatoriskt att tydliggöra vilket land eller plats som ett livsmedel kommer ifrån. 

Det kan exempelvis handla om ursprunget för kött, ägg, fisk, grönsaker och frukt. Syftet med lagen är att öka transparensen för konsumenten.

Nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15-18-åringar tas bort

Nu blir det dyrare att anställa 15-18-åringar. Den 1 januari plockas nämligen nedsättningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar i tidigare nämnda ålder bort. Den tillfälliga lagen sattes in 2019 och hade som syfte att göra det enklare för unga att komma ut i arbetslivet.

 Vill du veta mer? Spana in regeringens webbplats

Pausas: Justeringen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt

I år blir det ingen justering av skiktgränsen, något som annars brukar uppdateras varje år. Gränsen för statlig inkomstskatt under beskattningsåret 2024 blir alltså 598 500 kr, eller en månadsinkomst på 49 875 kronor. Pausen börjar gälla den 1 januari 2024.

 Lästips: Lär dig mer om inkomstskatt 

Digitala stämmor möjliga från och med årsskiftet

Från och med 1 januari är det möjligt för BRF:er, andra ekonomiska föreningar och aktiebolag att ordna en digital årsstämma istället för att träffas fysiskt. Det här behöver dock skrivas in i bolagsordningen eller i stadgarna.

 Är din BRF i behov av ett ekonomisystem? Spana in bokföringsprogrammet för föreningar

Nya lagar för drönare 

Drönarpilot? Listen up, det är en hel del nya lagar som gäller från och med årsskiftet. Drönare som saknar C-klassning och som varit ute på marknaden tidigare än 1 januari 2024, kommer kunna fortsätta flyga som begränsad A1 om de väger mindre än 250 gram.

Om drönaren saknar C-klassning och släpps ut på marknaden efter det datumet, kommer du enbart kunna flyga med tillstånd av Transportstyrelsen eller i en modellflygplansklubb. För att få flyga inom vissa kategorier krävs ett giltigt behörighetsbevis.

 Läs mer om Drönarkortet och de nya lagarna på Transportstyrelsens webbplats

Återbetalning av skatt för skogs- och vattenbruk

Förbrukar du som företagare diesel som används i skogsbruks- eller vattenbruksverksamhet? Då kommer du att medges återbetalning av koldioxid- och energiskatt. Återbetalningarna ska ske kvartalsvis och du behöver själv lämna in en ansökan.

 Mer om detta på regeringens webbplats

Underhållsplan – nu obligatoriskt i nya bostadsrättsföreningar

Från och med årsskiftet är det lag på att nya bostadsrättsföreningars ekonomiska planer även innehåller en underhållsplan som sträcker sig 50 år framåt i tiden. Det här gäller BRF:er som skapas såväl vid nyproduktion som vid ombildning.

Bubblare: Lagar att börja förbereda för och hålla koll på

Lagen om hållbarhetsredovisning börjar rullas ut 

Från och med 1 januari 2024 börjar CSRD-direktivet att stegvis rullas ut. CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive. Enkelt förklarat innebär det att företag behöver bokföra sitt koldioxidavtryck. 

Först ut med obligatorisk hållbarhetsredovisning är stora företag inom EU med över 250 anställda. Dessa företag redovisar räkenskapsåret 2024, med andra ord börjar själva rapporteringen år 2025.

Hur ska du som småföretagare tänka här då? Lika bra att börja förbereda, tänker vi. Framöver förväntas även mindre företag omfattas av de nya direktiven. Och har du kunder som omfattas av de nya reglerna redan nu, behöver du som leverantör hänga med i matchen och jobba aktivt med klimatrapporteringen från start!

 Lästips: Vad är CSRD och hur påverkar det dig som företagare?

 Lästips: Vad innebär bokföringslagen?

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion