Steg för steg-guide: Konsten att importera från Kina

Du har en lysande företagsidé och vet att den rätta tillverkaren borde finnas i Kina eller möjligen ett annat land i Asien. Det är bara ett problem: Du har ingen erfarenhet av import. Lugn, vi ger dig koll på det viktigaste – exempelvis hur du väljer rätt tillverkare och säkrar kvaliteten.

Import, export, lager & logistik > Importera från Kina

Researchfasen

Import från Kina – något för dig? 

Kinaimport passar dig som vill utveckla nya produkter även i liten skala eller sälja under eget varumärke. Vanliga produkter att importera från Kina är textil, accessoarer, bilprodukter, köksutrustning, keramik och elektronik. 

Kina och Asien är generellt bäst där det krävs manuell hantering under tillverkningsprocessen. Är tillverkningen högt automatiserad, som för plaster och glasvaror, kan EU vara ett bättre alternativ.

Räkna med att det tar minst sex månader att starta en import. Företagsresearch tar ett par veckor, produktutveckling allt från två veckor till sex månader, produktion en till två månader och frakt cirka 50 dagar om du väljer shipping. 

 Lästips: Planerar du sköta utlandstransaktioner i euro? Så här fungerar SEPA-betalningar!

CE, REACH & EN-standarder 

De produkter du importerar från Kina måste uppfylla gällande lagar och förordningar på den marknad du ska sälja dem på. Detta kanske är något av det viktigaste att tänka på vid Kinaimport. Många problem kan undvikas med en bra, teknisk produktspecifikation. Lämna inget öppet för tolkning, då kommer leverantören att välja ett praktiskt eller billigt alternativ och du får inte den vara du vill ha. Varan kanske inte ens är laglig på den marknad du planerar att saluföra den på.

Läs på om vilka EU-standarder som är aktuella för just din produkt. Krävs CE-märkning? Och ska produkten klara ett så kallat REACH-test? Garantitider? Tänk också på att vissa produkttyper har hårdare reglementen än andra. Ett sådant exempel är leksaker och andra produkter som riktar sig till barn.

 Läs mer om EN 71 – direktivet för leksakers säkerhet

Var beredd på att om du ska sälja dina importerade produkter via återförsäljare, kan återförsäljaren i sin tur kräva att dina produkter testas en sista gång innan de åker upp i butikshyllorna. Oftast av ett oberoende, europeiskt testinstitut.

Men även för en till synes enkel produkt som en t-shirt med tryck behövs designdraft, materialspecifikation, färgkoder, fullständiga dimensioner per storlek, alla märkningar, hur lappen i nacken ska se ut och filer för alla broderier och tryck.

Även om du bara vill ha en standardprodukt under eget varumärke måste du ha detaljerade produktspecifikationer. Ofta måste du också ha bifogade testcertifikat som bevisar att produkten följer gällande direktiv och förordningar.

 Läs om Reach, CE-märkning och EN-standarder

Om du vet vad du vill ha och kan din produkt på djupet så blir det lättare att välja rätt tillverkare och skriva ett bra avtal. Avtalets syfte är att kommunicera kvalitetskrav och specifikationer och därmed undvika fusk och missförstånd. Det går också snabbare att tillverka provexemplar och prototyper. 

Tillbaka till toppen

Genomförandefasen

Tull och frakt från Kina

Tullverket.se är ett bra ställe att börja på. Gå till A-Ö och välj Import. Den här sidan sammanfattar en hel del: Import (övergång till fri omsättning)
Alla varor har en internationell HS-kod och för att kunna beräkna kostnaden måste du klassificera varan rätt. Tullavgifterna varierar normalt sett från noll till 12 procent. Du registrerar dig som importör genom att ansöka om ett EORI-nummer. 

Gällande frakten så är det att rekommendera att du kontaktar några speditörer och ta reda på så mycket som möjligt. Du kan ansvara för frakten själv via en egen speditör, låta leverantören ansvara, eller dela på ansvaret.

 Viktigt! Tänk på att ditt gods ska vara försäkrat hela vägen. Här finns många olika lösningar, hör med speditörerna och ditt försäkringsbolag. 

Gällande frakt så reglerar internationella koder, de så kallade incotermerna, vem som ansvarar för godset:

 Cost, Insurance and Freight, CIF 

Här ansvarar leverantören via sin speditör för att godset levereras till en destination i Sverige. Exportklarering i kinesisk hamn och fraktförsäkring ingår. Så fort godset är på svensk mark måste du själv ta över ansvaret via egen speditör. 

 Delivered at Place, DAP

Samma som CIF men godset levereras hela vägen hem till din dörr. Allt är inkluderat utom tullavgiften och momsen. 

 Free on Board, FOB

Leverantören ansvarar för att godset fraktas till lasthamn och ombord på flyget eller fartyget i exempelvis Shangai. Exportklarering inkluderas. Så fort godset är ombord ansvarar du.

 Ex Works, EXW

Ex Works passar gör-det-självaren. Via din speditör hanterar du frakten hela vägen från start till mål. Du kan boka om själv om det skulle behövas. 

De skrivs exempelvis CIF Gothenburg eller FOB Shanghai i avtalet beroende på vad du väljer.  

Tillbaka till toppen

Att hitta produkter & leverantörer

 Scanna marknaden

Det lägst hängande frukten är att scanna av leverantörsmarknaden online. Alibaba.com är världens största e-handelssajt för importörer och exportörer. Andra mötesplatser är Globalsources.com och HKTDC.com. Är du beredd att resa så kan ett besök på de stora mässorna vara ett bra alternativ, till exempel Canton Fair och HKTDC & China Sourcing Fairs.

Bra att tänka på när du letar varor, producenter och leverantörer:

 • Undvik de lägsta priserna eftersom du oftast får vad du betalar för.
 • Ta reda på vad som ingår i priset. 
 • Hittar du en leverantör i en region där många tillverkar samma sak är sannolikheten större att du får kvalité till rätt pris.
 • Säkerställ att leverantören har koll på EU-standarder. De allra flesta fabriker har inte det.
 • Guldstatus på Alibaba.com innebär att ägaren har köpt ett medlemskap, det är ingen garanti. 

 Lästips: Import & företag – allt du vill veta om att importera varor

 Gör första urvalet

Nästa steg är att sålla fram 15-30 möjliga leverantörer. När du har din lista, ställ de här 3 frågorna:

 1. Har ni erfarenhet av att exportera till Europa eller Sverige?
 2. Tillverkar ni främst den produkt som jag handlar med?
 3. Har ni dokument som bevisar att ni tillverkat i enlighet med EU-direktiv och standarder?

 Gör ett andra urval

När du har gjort ditt första urval är det dags att göra en djupare research om varje leverantör. Du kan exempelvis researcha företag på Kinas motsvarighet till Bolagsverket. Dokumenten är på kinesiska så du behöver anlita en agent. Du kan bland annat få uppgift om verksamhetstillstånd, verksamhetsområde, rättslig status och aktiekapitalets storlek. 

Tillbaka till toppen

 Beställ varuprover och utse din leverantör

 • Skicka produktspecifikationen så att ni kan diskutera den ingående i alla detaljer.  
 • Sålla fram 1–3 leverantörer baserat på om de har rätt fokus och produktcertifikat samt testrapporter från tidigare tillverkning. Det är bra om de kan visa att de har en historia av att tillverka varor i enlighet med de krav du ställer.
 • Beställ ett varuprov eller en prototyp. Att det första provet är perfekt är mycket sällsynt. Vanligtvis krävs två eller tre test innan allt är som det ska.
 • Innan du bestämmer dig, se till att ha den totala prisbilden klar för dig baserad på produktionskostnad, fraktavgifter, tullavgift och moms. Vad är inkluderat i leverantörens pris? Kan det tillkomma hamnavgifter? Lokaltransporter? Och hur var det med försäkringen? 
 • Få också bekräftat att leverantören kan producera i den omfattning du behöver, inom uppsatt tid.

 Skriv avtal

Avtalet skriver du själv baserat på din produktspecifikation. Avtalets funktion är inte främst att vinna en rättsstrid utan att kommunicera: Så här ska varan se ut. Så här ska den inte se ut. Vad är defekt vara?  

Det ska framgå tydligt att om produkten inte är så som angivits så kommer den inte att slutbetalas av dig. Vanligtvis betalas 30% i förskott och resterande 70% när hela leveransen är testad, godkänd och klar. Returer förekommer inte, däremot kan du få en ny leverans. 

I avtalet ska också finnas:

 • Betalningsvillkor
 • Bankkonto
 • Fraktvillkor
 • Exportemballagevillkor
 • Text som beskriver processen för hur affären ska gå till.
 • Alla bilagor såsom licenser, ritningar och fotokopior, listas.

Skriv också in att kontraktspråket är engelska men att avtalet utgår från kinesisk lagstiftning och att eventuella dispyter ska lösas i Kina.

Tillbaka till toppen

 Lästips: Vad är ett WMS-system och varför behövs det?

Slutförandefasen

Delbetalning, produktionsstart och leverans

Håll gärna en löpande kontakt med leverantören under produktionstiden, be om en statusuppdatering varje vecka. Har du en liten import kan du behöva bevaka så att den inte "glöms bort" om fabriken får in en större order. 

Eventuella kvalitetskontroller görs på plats. Du kan inte ta för givet att den andra leveranser håller samma kvalité som den första. Ett bra avtal och en bra relation med fabriksledningen är avgörande om, eller när, du stöter på problem. Se till att ha kontaktuppgifter till flera personer.

När produktionen är klar är det dags för frakt. Shipping tar cirka 50 dagar från fabrik till din dörr, flyg cirka en vecka.

Förhoppningsvis får du hem felfria varor som du kan slutbetala direkt. Om varorna är defekta, begär en ny leverans. Alla dokument finns digitalt hos speditören och ligger till grund för tullavgiften. Räkningen för tullavgiften skickas till speditören eller till dig. Du kan be din speditör betala direkt vid införseln mot några procent i avgift eller ansöka om tullkredit. 

Dokument som kan vara bra att känna till:

 Commercial invoice
Fakturan från leverantören.

 Packing List
Tas fram av leverantören och listar innehållet i din leverans. 

 Bill of Lading
Fraktdokumentet för leveranser till sjöss.

 Airway Bill, AWB 
Fraktdokumentet för leveranser med flyg.

 Visma Advantage ger rabatt på frakten. Läs mer här.

Sådär ja! Vi hoppas att du har fått lite överblick och koll på hur du väljer rätt tillverkare? Har du synpunkter eller frågor, hör gärna av dig till oss på redaktionen.

Tillbaka till toppen

Om våra källor:

ImportKina Jih-Dar ChenImportKina.se, Jih-Dar Chen, vd
ImportKina är baserat i Shanghai. Företaget tar fram de fabriker som passar importören bäst, förhandlar ner priser och kvalitetsgranskar. De erbjuder frakttjänster och hjälp med administrationen. 
Bloggposter på ImportKinas webbplats:
Guide till dropshipping
Hur man lyckas med dropshipping

 

ScandinAsia Fredrik GrönkvistFredrik Grönkvist, ScandinAsia.se, Outsourced Production & International Trade, e-handelsexpert. Shanghaibaserade ScandinAsian.se utför prisundersökningar, gör kvalitetskontroller på plats och sköter avtalsförhandlingar. De erbjuder också frakttjänster eller hjälp med administrationen. På den engelska sajten går det att beställa företagsresearch online. 
Bloggposter på ScandinAsians webbplatser: 
Product Specifications When Importing from China: A Complete Guide
Frakt från Kina – läs vår guideLev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion


Fyllt med coola grejer

Smart bokföring och fakturering för din passion!

Prova gratisFölj vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FöljLär dig bokföring

Gå Bokföringsskolan online och lär dig alla grunder på 60 minuter. Supersmart!

Gå kursen – gratis