Fakturera utan företag eller eget företag - Vad ska du välja?

Om du läser detta är du antagligen i startgroparna för att sälja tjänster i form av en egen verksamhet. Kanske har du till och med bara den sista, administrativa biten kvar innan du är igång med företaget. Och funderar över vad som är bäst för dig - Fakturera med eller utan eget företag. Perfekt! 

Här har vi samlat våra bästa tips om de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja mellan att fakturera utan företag eller starta ett eget företag, och för- och nackdelar mellan alternativen.

Entreprenörskap > Fakturera utan företag

Hur kan jag fakturera utan företag?

Om du vill fakturera som privatperson kan du göra det genom att bli egenanställd genom ett egenanställningsföretag. Vilket betyder att du som privatperson betalar en viss procent av dina fakturor till ett egenanställningsföretaget som tar hand om bland annat fakturering och administration åt dig. Du kan på så sätt fokusera på verksamheten, utan att själv behöva skapa ett bolag. Det enda du behöver göra är att skapa konto, skicka fakturor och få din lön utbetald.

Att fakturera utan eget företag är framförallt ett alternativ för dig som är sugen på att arbeta som frilansare eller vill sälja dina tjänster och kunna skicka faktura till kund– utan att behöva starta ett faktiskt företag. Kärnan hos ett egenanställningsföretag är den så kallade administrativa avgiften eller serviceavgiften. Avgiften dras av från det belopp du fakturerar dina kunder och innebär att egenanställningsföretaget tar hand om bland annat:

  • Sociala avgifter
  • Skatter & moms
  • Försäkringar
  • Redovisning
  • Inkasso

Lästips! Så kommer du igång med att jobba som frilansare

Gratis lagerbolag när du köper ditt ekonomiprogram

Gratis lagerbolag

Starta nytt AB fort som bara den! Du får ett gratis lagerbolag av oss när du köper vårt bokföringsprogram.

Läs mer om lagerbolag

Fakturera utan företag – vem är billigast?

Tänk på att det är viktigt att du kontrollerar vad som innefattas i serviceavgiften, eftersom det skiljer sig åt mellan bolagen. Det är också viktigt att du jämför hur hög avgiften är hos respektive aktör. Här nedanför att vi gjort en sammanställning på de olika serviceavgifter som några av de populäraste egenanställningsföretagen erbjuder:

Jämförelse av egenanställningsföretag 

En av de kanske mer välkända aktörerna bland egenanställningsföretagen är Frilans finans. Men det finns faktiskt en uppsjö att välja mellan. Och alla har lite olika villkor och avgifter. Vi har sammanställt några av dem.

Företag & Avgift

Frilans Finans 6%
Cool Company 5,98%
Dostep ca 5%
Cansolo 3,95%
Gigger 3,5%

*Jämförelse per 2024-06-28. För mer information, läs mer hos respektive företag.


Att du kan fokusera fullt på din verksamhet är den främsta fördelen som lyfts för dig som bestämt dig för att fakturera utan företag. Egenanställning är därför ett bra alternativ för dig som snabbt vill komma igång med ditt arbete. Det kan också vara ett bra alternativ för dig som driver verksamheten vid sidan av ett heltidsjobb i dagsläget, och som är sugen på testa på livet som egenföretagare på sikt.

 Lästips! Starta eget företag – Checklista för dig som funderar på att starta eget

Hur mycket kan jag fakturera som privatperson?

En vanlig och viktig fråga är hur mycket du kan fakturera. Som anställd kan det ofta vara enklare att veta vad ditt löneanspråk är. Och det kan vara lätt att tro att du bör ta samma timlön i avgift när du kommer igång med din egenanställning. Men, så lätt är det inte. När du kommer igång med din egna verksamhet behöver du även ta höjd för kostnader som semesterersättning, sociala avgifter och andra avgifter. 

Det är viktigt att du funderar och räknar på din ersättning från början för att undvika att du behöver jobba på kvällar och helger för att det ska gå runt. Vad ska du då fundera över för att komma underfund med hur mycket du kan och borde fakturera?

  • Hur mycket behöver du få in? Fundera över dina kostnader och hur mycket du lön du ska få in för att det ska gå runt. Lön, mobiltelefon, semesterersättning, pension, utrustning mm. Skriv ner alla dina kostnader och vad de uppgår i på en månadsbasis.
  • Hur mycket behöver du fakturera? En grundregel är att du bör fakturera dubbelt så mycket som du får ut i lön. Skatt och avgifter måste betalas, se därför till att du tar detta i beaktning. Om du exempelvis siktar på att ha ut 25 000 kr i lön bör du försöka fakturera minst 50 000 kr.
  • Hur mycket kan/vill du jobba? Som egenanställd kan du komma undan visst administrativt arbete, men det är ofta svårt att lägga all sin tid på fakturerbara aktiviteter. Om du dessutom jobbar dygnet runt för att du ska gå runt kan det innebära att du tar ett för lågt pris. Fundera över hur stor del av din tid som ska gå till fakturerbara aktiviteter och vad du behöver för det ska funka.
  • Fakturera per timme eller per projekt? Om du fakturerar per timme kan du enklare se till att ditt timpris hålls och kontrollera din tid. Att fakturera per projekt kan däremot vara ett bra alternativ för dig som vill ta dig an större uppdrag där timpris inte är praxis, se bara till att du beräknar hur mycket tid du borde lägga på projektet för att undvika att gå ner i timpris för mycket.
  • Räkna baklänges. Slå ihop alla dessa delar och räkna baklänges, utifrån hur mycket du vill jobba, vad du vill få ut i lön och vad du har för kostnader kan du då komma fram till ett belopp som är lämpligt.

Oavsett om du planerar att fakturera utan bolag eller med är det viktigt att du funderar över dessa punkter för att säkerställa att du fakturerar rätt från början!

Starta eget företag – inte så svårt som det verkar

Ett alternativ till att fakturera utan företag är att starta en enskild firma med så kallad F-skatt. Att driva eget kräver både en del tid och kunskap gällande bokföring och fakturering, men blir billigare i längden och är ett skalbart alternativ när verksamheten växer och blir mer omfattande.

Många förknippar eget företag med växande pappershögar och kvällar som ägnas åt bokföring och fakturering. Faktum är att ett enkelt bokföringsprogram har många finurliga lösningar som förenklar administrationen avsevärt. Dessutom finns möjligheten att samarbeta med en redovisningsbyrå direkt i programmet, vilket också kan minska mängden administrativt arbete för dig som företagare.

 Lästips: Så här ansöker du om F-skatt

Hur ser det ut från arbetsgivarens perspektiv?

Egenanställningsformen förenklar för dig som är i behov av att ta in extern personal. Framförallt är det ett smidigt och effektivt sätt att ta hand om personaladministrationen, eftersom egenanställningsföretaget tar hela kostnaden. Det är också lätt för den externa personalen att snabbt komma igång med ett uppdrag.

Fakturera utan eget företag vs starta och driva egen verksamhet

En av de mest uppenbara skillnaderna mellan att starta och driva eget jämfört med att fakturera utan företag är förstås serviceavgiften. Men det finns även mer diskreta skillnader, som exempelvis begränsningar i avdragen du får göra som egenanställd samt mängden administration. Här är en sammanställning av de största skillnaderna och vad de innebär:

Fakturera genom eget företag

Fördelar

  • Högre inkomst
  • Skattemässiga fördelar om du sparar till utdelning istället för att få din lön utbetald direkt
  • Möjlighet till starta eget-bidrag
  • Möjlighet till avdrag på skatten för firmans samtliga kostnader


Nackdelar

  • Längre startsträcka
  • Mer administration*

*Administrationen går att helt eller delvis att lägga ut på en redovisningsbyrå.

Fakturera utan företag genom ett egenanställningsföretag

Fördelar

  • Kortare startsträcka
  • Mindre administration

Nackdelar

  • Lägre inkomst
  • Går endast att få ersättning i form av lön
  • Restriktioner i vilka avdrag man får göra**
  • Om du hamnar över brytpunkten för statlig skatt som egenanställd kan du få betala betydligt mer i skatt än om du har ett aktiebolag och i stället väljer att ta ut lön och utdelning.

**Sådant som inte kan kopplas till ett specifikt uppdrag, exempelvis dator och mobilabonnemang, faller under "Tjänst" i den privata deklarationen. Där är de första 5 000 kronorna inte avdragsgilla.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det är tiden och kostnaden som skiljer de båda alternativen åt. Det kan med andra ord innebära olika för- och nackdelar. Och vilket alternativ som är bäst för dig är beroende på vilken typ av verksamhet du planerar att starta.

 Relaterad läsning: Egenanställning eller eget företag? För- och nackdelar

Tre sista tips innan du väljer

  • Planerar du att köpa in mycket för att kunna bedriva din verksamhet? Med egen firma har du större möjligheter att göra avdrag för dina inköp i företaget, något som är begränsat för en egenanställd.
  • Utgå från den tänkta verksamheten. Hur ser branschen ut och hur lätt är det att få uppdrag? Vad har du för framtidsplaner i din verksamhet? En egenanställning kan vara en fördel för någon som snabbt vill komma igång med sitt företag, medan ett eget företag är mer skalbart på sikt.
  • Det finns mycket hjälp och stöd att få när du startar egen verksamhet. Läs vår stora guide om att starta eget företag.

 Lästips: Vill du driva en verksamhet ensam eller tillsammans med en kompis?

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen