Fakturera utan företag eller starta eget? En jämförelse

Du som läser detta är antagligen i startgroparna för att starta en egen verksamhet. Kanske är det bara den sista, administrativa biten som fattas för att du ska vara igång med företaget. Perfekt! Vi tipsar dig om de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja mellan att fakturera utan företag eller starta eget.

Entreprenörskap > Fakturera utan företag

Vad innebär det att fakturera utan företag?

Anställningsformen kallas att vara egenanställd, vilket innebär att du som privatperson betalar en viss procent till ett egenanställningsföretag som sköter fakturering och administration åt dig. Du kan på så sätt fokusera på din verksamhet, utan att själv ha ett registrerat bolag.

Att fakturera utan företag är framförallt ett alternativ för dig som är i uppstartsfasen av exempelvis en egen frilans- eller konsultverksamhet. Kärnan i affärsidén är den så kallade administrativa avgiften eller serviceavgiften. Det är den avgift som dras av på beloppet du fakturerar dina kunder och går till att exempelvis täcka:

  • Sociala avgifter
  • Skatter & moms
  • Försäkringar
  • Bokföring & revision
  • Inkasso


Det är viktigt att kontrollera vad som innefattas i serviceavgiften, eftersom detta skiljer sig åt mellan bolagen. Här nedanför att vi gjort en sammanställning på olika serviceavgifter hos de två största egenanställningsföretagen:

Jämförelse av egenanställningsföretag 

Företag & Avgift

Cool Company 5,98%
Frilans Finans 6%

Fakturera utan företag - jämförelse per 2020-01-24


Ett fullständigt fokus på verksamheten är den främsta fördelen som lyfts fram för dig som bestämt dig för att fakturera utan företag. Egenanställning kan därför passa dig som snabbt vill komma igång med ditt arbete. Det kan också vara ett alternativ för dig som driver verksamheten vid sidan av ett heltidsjobb i dagsläget, och som vill testa på livet som egen företagare på sikt.

 Vill du läsa mer om fakturering? Vi har samlat tips, inspiration och information på ett ställe. Besök vår sida om fakturering för företag.

Starta eget företag - inte så svårt som det verkar

Ett alternativ till att fakturera utan företag, är att starta en enskild firma med så kallad F-skatt. Att driva eget kräver både en del tid och kunskap gällande bokföring och fakturering, men blir billigare i längden och är ett skalbart alternativ när verksamheten växer och blir mer omfattande. Många förknippar eget företag med växande pappershögar och kvällar som ägnas åt bokföring. Faktum är att moderna bokföringsprogram som Visma eEkonomi och möjligheten att samarbeta med en redovisningsbyrå direkt i programmet, kan minska mängden administrativt pappersarbete avsevärt. I Visma eEkonomi kan du dessutom enkelt bygga på med fler moduler allt eftersom verksamheten växer.

 Såhär ansöker du om F-skatt

Hur ser det ut från arbetsgivarens perspektiv?

Egenanställningsformen förenklar för dig som behöver ta in extern personal. Framförallt är det ett smidigt och effektivt sätt att ta hand om personaladministrationen, eftersom egenanställningsföretaget tar hela kostnaden. Det är också lätt för den externa personalen att snabbt komma igång med ett uppdrag.

fakturera-utan-foretag-arbeta-vid-en-dator

Fakturera utan företag eller starta eget - en jämförelse

En av de mest uppenbara skillnaderna mellan att starta eget och att fakturera utan företag är förstås serviceavgiften, som i genomsnitt ligger på ca 6 procent hos egenanställningsföretagen vi tittat på. Men det finns även mer diskreta skillnader, såsom exempelvis begränsningar i avdragen du får göra som egenanställd samt mängden administration. Här är en sammanställning av de största skillnaderna;

Fakturera genom eget företag

Fördelar
 Högre inkomst
 Möjlighet till starta eget-bidrag
 Firmans samtliga kostnader kan dras av


Nackdelar
  Längre startsträcka
  Mer administration*

*Administrationen går att helt eller delvis att lägga ut på en redovisningsbyrå.


Fakturera utan företag

Fördelar
 Kortare startsträcka
 Mindre administration

Nackdelar
 Lägre inkomst
 Restriktioner i vad som får dras av**
 Om du hamnar över brytpunkten för statlig skatt som egenanställd kan du få betala betydligt mer i skatt än om du har ett aktiebolag och i stället väljer att ta ut lön och utdelning.

**Sådant som inte kan kopplas till ett specifikt uppdrag, exempelvis dator och mobilabonnemang, faller under "Tjänst" i den privata deklarationen. Där är de första 5 000 kronorna inte avdragsgilla.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är tiden och kostnaden som skiljer de båda alternativen åt. Det kan med andra ord innebära olika för- och nackdelar, beroende på vilken typ av verksamhet du planerar att starta.

Tre tips innan du väljer

  • Behöver du köpa in mycket för att kunna bedriva din verksamhet? Med egen firma har du större möjligheter att göra avdrag för dina inköp i företaget, något som är begränsat för en egenanställd.
  • Utgå från den tänkta verksamheten. Hur ser branschen ut och hur lätt är det att få uppdrag? Vad har du för framtidsplaner i din verksamhet? En egenanställning kan vara en fördel för någon som snabbt behöver komma igång med sitt företag, medan ett eget företag är mer skalbart på sikt.
  • Det finns mycket hjälp och stöd att få när du startar egen firma. Läs vår stora guide om att starta eget företag

 Vill du driva en verksamhet ensam eller tillsammans med en kompis? Läs våra tips!

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi