Har du någonsin drömt om att vara din egen chef och styra över dina dagar? Då är frilanslivet kanske helt rätt för dig! I den här guiden utforskar vi friheten och flexibiliteten – och de utmaningar – som kommer med frilans.
Entreprenörskap > Frilansare
Friheten och flexibiliteten är det som lockar många när det kommer frilansande, men att vara utan fast anställning kommer även med sina utmaningar. I denna kompletta guide får du reda på allt du behöver veta för att komma igång och lyckas som frilans!
Vad innebär det att vara frilansare?
Men först, vad innebär egentligen frilans? Att frilansa betyder att du arbetar med egna uppdrag utan fast anställning. Ofta som egenföretagare med f-skatt, men ibland även som egenanställd genom ett egenanställningsföretag.
I Sverige förekommer frilans inom många olika branscher, men är kanske vanligare inom vissa, exempelvis inom journalistik där frilansskribenter och frilansfotografer är vanligt förekommande.
Självklart finns det även andra branscher där frilansande är vanligt t.ex. inom webbutveckling, grafisk design och digital marknadsföring.
Frilansande: Med eller utan eget företag?
Behöver du ha ett eget företag för att frilansa? Det korta svaret är nej, det lite längre svaret är att det beror på. Många tror att de måste starta ett eget företag för att komma igång som frilansare, men det går faktiskt att komma igång med dina uppdrag utan att behöva välja mellan aktiebolag eller enskild firma!
Alternativet kallas egenanställning. Som egenanställd har du ingen eget företag utan fakturerar istället genom ett egenanställningsföretag som sköter sociala avgifter och administrationen åt dig.
Tips! Stor guide om att starta eget företag
Starta AB? Vi hjälper dig!
Starta nytt aktiebolag? Vi hjälper dig starta snabbt och enkelt. Exakt två timmar tar det.
Vad ska du välja? Eget företag eller egenanställning?
Börja med att utgå från dina behov och preferenser. Att driva ett eget företag innebär mer administrativt arbete och lite mer förberedelse i form av att läsa på om lagar och regler, ska du dessutom starta aktiebolag krävs det ett aktiekapital på 25 000 kr.
Men som egenföretagare har du även bättre koll på din och/eller företagets ekonomi och skatt, det ger även bättre förutsättningar att växa.
Frågor du kan fundera på när du ska välja är:
- Hur mycket ansvar är du villig att ta? Som egenanställd är du arbetstagare och har därför inget juridiskt ansvar.
- Hur mycket tid har du? Att ha ett eget ansvar kräver administration och tid.
- Hur otålig är du på att komma igång? Som egenanställd är startsträckan nästintill noll, det är bara att registrera dig på ett egenanställningsföretag och sätta igång!
- Hur ser dina framtidsplaner ut? Om du är säker på din sak och ditt långsiktiga mål är att starta eget är det väl lika bra att komma igång!
Självklart finns det för och nackdelar med båda alternativen. Som egenföretagare har du mer kontroll över vilka uppdragsgivare du vill jobba för, dina intäkter och kan även göra inköp i ditt företag. Men som egenanställd frilansare kan du snabbare komma igång och testa på livet som egenföretagare innan du tar det faktiska steget. Om du som många andra svenskar drömmer om att starta eget kan det alltså vara ett smart första steg i att uppnå din dröm.
Lästips! Här kan du läsa mer om för-och nackdelarna med att fakturera utan företag
Oavsett vilket sätt du väljer att frilansa på är det bra att vara medveten om de olika för- och nackdelar som kommer med att bli frilansare.
Fördelar och utmaningar med frilansande
Allt är inte bara solsken med att vara frilansare, för att du ska kunna göra en påläst val är det bra att ha koll på de fördelar och de nackdelar, eller utmaningar som kommer med att vara en frilansare.
5 Fördelar med att vara frilansare
- Stor flexibilitetet kring arbetstider och arbetsplatser. Som frilansare kan du själv bestämma när och var du vill jobba.
- Kontroll över arbetsbelastning och projekt. Som frilansare kan du välja att ta dig an de projekt du är passionerad för och som du har tid för.
- Varierade möjligheter och erfarenheter. Som frilansare kan du utöka variationen i dina projekt och uppdragsgivare, det ger dig en bredare erfarenhet!
- Personlig och professionell utveckling. Att frilansa kräver att du utvecklar färdigheter inom en mängd områden, såsom tidsplanering, förhandling, marknadsföring, nätverkande och självdisciplin!
- Möjligheter till mer inkomst. Beroende på bransch och din erfarenhetsnivå, kan du som frilansare ofta fakturera dina kunder ett högre belopp än vad du tjänat som anställd. Du har också möjligheten att ta dig an fler uppdrag för att öka dina intäkter.
5 Nackdelar med att vara frilansare
- Osäker inkomstkälla. Till skillnad från en fast anställning har du som frilansare inte en säker inkomstkälla. Perioder av hög inkomst kan följas av tider utan uppdrag som gör ekonomisk planering svårt.
- Anställningsförmåner. Som frilansare är förmåner som pension, försäkring och semesterdagar inte givet. Oavsett om du är egenföretagare eller egenanställd är det därför bra säkerställa att detta är ordnat.
- Isolering och avsaknad av sociala aktiviteter. Även om det blivit allt vanligare sen pandemin att arbeta hemifrån så kan livet som frilansare stundvis vara ensamt.
- Work-life balance. Flexibilitet kommer även det med sina utmaningar, som frilansare kan det ibland vara svårt att separera arbete och fritid.
- Inga garantier på ersättning för investerad tid. Förutom att hantera frilansuppdrag behöver du även sköta marknadsföring, nätverkande och visst administrativt arbete. Arbete som du inte får betalt för, som frilansare får du inte heller betalt förens arbetet är färdigställt.
Lästips! Fast anställning och egenföretagare på samma gång? Bli kombinatör!
Hur blir man frilansare?
Hur ska du då göra för att komma igång som frilansare när du väl bestämt dig för att det är vägen att gå för dig. Här går vi igenom stegen som du bör ta:
- För att komma igång som frilansare är det första du behöver göra att hitta vad dina unika egenskaper och expertområden är. Det kan även vara bra att fundera över vad du tycker om att göra och hur detta kan utvecklas till en inkomstkälla.
- Innan du säger upp dig och kastar dig ut i frilanslivet kan det vara bra att undersöka marknaden och efterfrågan på just dina färdigheter. I det här läget kan det även vara bra att undersöka din konkurrens, vad särskiljer dig från de andra?
- Definiera ditt erbjudande och din nisch! Gör det tydligt både för dig och för dina framtida kunder vad du erbjuder. Bygg om möjligt en portfolio för att visa på ditt bästa arbete, har du några tidigare kunder eller arbetsgivare som kan gå in med ett gott ord eller två?
- Hitta kunder! Använd dig av nätverk, det kan vara personliga och professionella nätverk. Sidor som LinkedIn och nischade facebookgrupper kan även vara bra medium för att hitta kunder!
- Välj hur du vill frilansa, ska du vara egenföretagare eller egenanställd? Beroende på ditt val behöver du ordna med olika saker!
- Organisera din arbetsprocess, se till att du har ett system för att hålla koll på dina uppdrag, kunder, tid och fakturor!
När du har detta på plats är det bara att sätta igång!
Olika typer av frilansare
Vet du att du vill frilansa men är lite osäker på vilken typ av frilansare du vill vara? Inga problem! Vi går igenom några olika typer av frilansare för att hjälpa dig komma igång och hitta din stil.
Extraknäckaren eller hobby-frilansaren
Om det känns läskigt att ta steget fullt ut kan denna typ av frilans passa dig. Det kan även vara ett bra sätt att sakta men säkert bygga upp en kundbas och bygga din portfolio. Frilansandet görs på kvällar och helger när du är ledig från ditt ordinarie jobb.
Deltidaren
Till skillnad från extraknäckaren är frilansandet för deltidare en av flera sysselsättningar. Om du har ett extrajobb eller studerar kan du här utforska livet som frilansare samtidigt som du behåller en viss trygghet. Att deltida kan även vara ett bra sätt att utforska olika branscher om du är något av en master of all trades!
Konsulten
Att vara inhyrd som konsult hos ett företag under en viss tid är även det en typ av frilansande. Inom IT, analys och tech är det vanligt att ta sig an konsultuppdrag. Att vara konsult blir även mer och mer vanligt, och efterfrågan är även den hög då upplägget passar många företag!
Läs också: Starta konsultbolag
Entreprenören
Den vanligaste typen av frilansare! Och den typ av frilansare som du kanske strävar efter att vara en dag, där frilansandet är ditt heltidsjobb.
Nyckeln till att lyckas? Kvalité, kunskap och (nöjda) kunder!
Tips: Så blir du en digital nomad
Sammanfattning
Livet som frilansare är det perfekta valet för dig som uppskattar utmaningar, frihet och flexibilitet, men som samtidigt inte är rädd för att lägga den tid och det arbete som krävs för att lyckas. Med den här heltäckande artikeln hoppas vi att du är redo att snart ta steget! Vi hejar på dig!