Egenanställning eller eget företag? För- & nackdelar!

Egenanställd eller enskild firma – det är frågan. Går du i starta eget-tankar men vet inte riktigt om du vågar, med tanke på allt runtomkring själva företagandet som redovisning och administration? Då kan en egenanställning genom ett egenanställningsföretag vara något för dig. Men fundera en gång extra. Det finns både för- och nackdelar med att vara egenanställd jämfört med att ha ett eget företag.

Entreprenörskap > Egenanställning

Vad är egenanställning och hur fungerar det?

En egenanställning innebär att du, istället för att starta eget, låter din fakturering gå via ett så kallat egenanställningsföretag (kallas ibland för självanställnings- eller faktureringsföretag)som också sköter bokföringen och inbetalning av skatter och sociala avgifter. Du blir anställd, fast inom ramen för att du skaffar dina egna uppdrag och får betalt för dessa. Priset för tjänsten brukar ligga runt 4-6 % av det du fakturerar.

Lästips! Guide om att bli frilansare

För kunden innebär din egenanställning att han eller hon enligt avtalet anlitar ditt egenanställningsföretag och inte dig i juridisk mening. Därför är det viktigt att du ansluter dig till egenanställningsföretaget före du ingår avtal om ersättningen för ett jobb eller uppdrag.

Du som väljer den här anställningsformen brukar kallas för egenanställd.

 Läs mer: Fakturera utan företag eller starta eget? En jämförelse

Egenanställd – för- & nackdelar

  Fördelar

  • Du kan ta uppdrag hos olika uppdragsgivare där du själv bestämmer vad du vill erbjuda och vilket pris du ska sätta.
  • Du slipper sköta all administration och bokföring själv vilket gör att du får mer tid till att göra det du är bäst på.
  • Du behöver inte heller registrera företag hos Skatteverket.

Lästips: Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

  Nackdelar

  • En av nackdelarna med egenanställning är att du inte kan göra några avdrag för inköp i ditt företag. Låt säga att du behöver köpa in en dator för att kunna utföra dina uppdrag. Eftersom du de facto inte är företagare som egenanställd finns inte heller möjligheten att göra avdrag i något företag. Detta i sin tur gör att det blir mindre pengar över till dig eftersom du måste betala din utrustning med privata pengar som redan är skattade.
  • En annan nackdel är att det kan finnas arbetsrättsliga fallgropar, som A-kassa till exempel. Vissa a-kassor likställer egenanställning med att vara egenföretagare. Det varierar mellan de olika a-kassorna och man gör bedömningar från fall till fall.
  • Som egenanställd kan du heller inte anställa om du skulle behöva ytterligare personal till dina uppdrag.
  • Om du hamnar över brytpunkten för statlig skatt som egenanställd kan du få betala betydligt mer i skatt än om du har ett aktiebolag och i stället väljer att ta ut lön och utdelning.
 Starta eget - kom igång snabbt och lyckas! Vismas Starta eget-skola guidar dig i allt från hur du startar ditt företag till hur du skaffar kunder och kommer igång med din försäljning. Dessutom tips och råd om hur du håller koll på företagets ekonomi.

Jobba som egenanställd – för vem passar det?

Just eftersom du inte får göra några avdrag för kostnader, passar en egenanställning bäst för dig som inte behöver göra stora investeringar i ditt företag. Du kanske jobbar som frilansare eller konsult och vill styra din arbetstid och fakturera dina uppdrag utan att behöva egen F-skattsedel. Det kan också passa dig som är student och som vill använda egenanställning för extra inkomster av tillfälliga arbeten eller om du är pensionär och vill fortsätta att arbeta fast under friare former. Om du bestämmer dig för att bli egenanställd är det viktigt att jämföra dina alternativ, så att du hittar det bästa egenanställningsföretaget för dig.

 Tips! Vill du läsa mer rekommenderar vi Egenanställningsföretagens branschorganisations webbplats.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen