
Ska du starta aktiebolag? Då behöver du veta vad en verklig huvudman är – alltså den person som ytterst äger eller kontrollerar företaget. Här berättar vi allt om vad verklig huvudman är och hur du kan anmäla verklig huvudman för din verksamhet.
Lagar & regler > Verklig huvudman
Vad är verklig huvudman?
En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening. Detta kan ske genom att ha mer än 25 procent av rösterna, rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelsen eller genom avtal eller bolagsordning.
Exempel på verklig huvudman
- Två gifta personer kontrollerar var och en 15 procent av rösterna i ett företag. Eftersom de är närstående till varandra ska deras kontroll räknas tillsammans och det innebär att båda är verkliga huvudmän. Om bolaget kommer fram till att endast en av dem har den verkliga kontrollen över bolaget så är det den personen som ensam är verklig huvudman. Det kan utöver det finnas fler verkliga huvudmän.
- En aktieägare kontrollerar 10 procent av rösterna i ett aktiebolag. Genom avtal med övriga aktieägare har personen rätt att utse mer än hälften av ledamöterna i styrelsen. Personen är då verklig huvudman. Det kan utöver det finnas fler verkliga huvudmän.
- Fyra aktieägare kontrollerar 25 procent var av rösterna i ett aktiebolag. Ingen av dem uppnår mer än 25 procent och det innebär att ingen av dessa verklig huvudman. Det kan dock finnas andra personer som är verkliga huvudmän.
- Ett aktiebolag ägs av ett utländskt företag och kan inte få fram vem som kontrollerar det utländska företaget. Därför kan aktiebolaget inte avgöra vem som är verklig huvudman.
Vilka ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket?
Juridiska personer som till exempel aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar har ansvar för att anmäla verklig huvudman. Det finns dock undantag. Längre ner hittar du en lista med vilka som måste och inte måste rapportera verklig huvudman till företagsregistret hos Bolagsverket.
Så tar du reda på om bolaget har någon verklig huvudman
Innan du kan anmäla verklig huvudman till Bolagsverket behöver du först ta reda på om det finns någon – och i så fall vem eller vilka det är. Du ska också ange på vilket sätt personen kontrollerar företaget, till exempel genom ägarandel eller rösträtt, och i vilken omfattning (i procent).
I vissa fall kan det vara omöjligt att avgöra vem som har kontroll, till exempel om företaget ägs via flera andra bolag i olika länder.
Vad händer om det inte finns någon verklig huvudman?
Om ditt företag inte kan identifiera någon som ytterst äger eller kontrollerar verksamheten – eller om det inte går att avgöra vem det är – ska du ändå skicka in en anmälan till Bolagsverket. I så fall anmäler du att verklig huvudman saknas eller att det inte går att fastställa någon.
Det är alltså ett lagkrav att göra en anmälan även när det inte finns någon verklig huvudman eller en verklig huvudman inte kan identifieras.
Starta aktiebolag - så här gör du
Så här anmäler du verklig huvudman
En behörig företrädare för företaget ska anmäla verklig huvudman via Bolagsverkets e-tjänst. Det går inte att lämna in på papper om du inte har ansökt och fått dispens. För att få dispens måste du kunna visa på särskilda skäl. Att anmäla kostar 250 kronor när detta skrivs (2025) och en behörig företrädare för företaget loggar in i e-tjänsten med sin e-legitimation, exempelvis mobilt BankID.
Så lång tid har du på dig att anmäla
Anmälan till Bolagsverket ska göras inom fyra veckor från att företaget eller föreningen är nystartad. Om bolaget ändrar sin kontrollstruktur eller byter verklig huvudman, ska en ny anmälan göras.
Vad är syftet med registret?
Syftet med registret över verkliga huvudmän hos Bolagsverket är att polisen och finansiella institut som banker ska kunna ta reda på vem eller vilka som står bakom ett företag. Informationen om vem som är verklig huvudman ska bidra till att motverka penningtvätt, skattebrott och finansiering av terrorism.
Kundkännedom
Du som enligt penningtvättslagen är skyldig att arbeta med kundkännedom behöver ta hänsyn till både lagen om registrering av verklig huvudman och penningtvättslagen. Det kan till exempel gälla dig som är bilhandlare, juvelerare eller redovisningskonsult. I penningtvättslagen står det vad du behöver göra när du tagit reda på om ett företag har en verklig huvudman eller inte.
Verklig huvudman - de här företagen gäller det
Enligt Bolagsverket berörs totalt omkring 800 000 företag och föreningar. De som måste anmäla verklig huvudman är bland annat:
- Aktiebolag
- Bankaktiebolag
- Bostadsföreningar
- Bostadsrättsföreningar
- Ekonomiska föreningar
- Europabolag
- Europakooperativ
- Europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG)
- Filialer (det utländska företag som driver filialen)
- Försäkringsaktiebolag
- Försäkringsföreningar
- Handelsbolag
- Ideella föreningar som har en eller flera verkliga huvudmän
- Kommanditbolag
- Kooperativa hyresrättsföreningar
- Medlemsbanker
- Offentliga korporationer och anstalter
- Sambruksföreningar
- Samfällighetsföreningar
- Sparbanker
- Stiftelse
- Tjänstepensionsaktiebolag
- Tjänstepensionsförening
- Truster som förvaltas från Sverige
- Understödsföreningar
- Vattenförbund
- Ömsesidiga försäkringsbolag
- Ömsesidiga tjänstepensionsbolag
Även företag/föreningar (se listan ovan) som har gått i konkurs men där konkursen inte är avslutad, ska anmäla verklig huvudman.
Undantagen som inte behöver anmäla verklig huvudman
Måste man ha verklig huvudman? Nej, dessa är undantagna och behöver inte anmäla:
- Aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad (börsbolag) samt dotterbolag till dem
- Dödsbon och konkursbon
- Enkla bolag
- Enskilda näringsidkare
- Ideella föreningar som inte har någon verklig huvudman
- Staten, landsting och kommuner samt juridiska personer där det offentliga har ett bestämmande inflytande
Källa: Bolagsverket
Vilket ansvar har den verkliga huvudmannen?
En verklig huvudman har inget särskilt juridiskt ansvar bara för att den är verklig huvudman. Det är företaget som har ansvar för att identifiera och anmäla sina verkliga huvudmän till Bolagsverket. Däremot kan en verklig huvudman i vissa fall bli ansvarig på andra grunder – till exempel om personen deltar i brottsliga upplägg eller faktiskt styr bolaget i praktiken utan att formellt ha en roll.
Kan man ändra verklig huvudman?
Ja, uppgiften om verklig huvudman kan och ska ändras om kontrollen över företaget förändras. Det är vanligt att den verkliga huvudmannen ändras vid till exempel:
- Ägarförändringar – någon köper eller säljer aktier
- Omstrukturering – företaget ombildas eller byter styrelse
- Fusioner eller uppköp
Företaget är skyldigt att anmäla ändringen till Bolagsverket inom fyra veckor från det att kontrollen förändrats.
Vanliga frågor och svar
Är verklig huvudman samma som firmatecknare eller vd?
Nej. En vd eller firmatecknare kan vara anställd och sakna ägarinflytande. De räknas bara som verklig huvudman om de också har ett avgörande kontrollinflytande över verksamheten.
Hur ser man vem som är registrerad som verklig huvudman?
Du kan se vem som är registrerad som verklig huvudman via bolagsverket.se. Där går det att göra en kostnadsfri sökning.
Vad händer om man inte anmäler verklig huvudman?
Företaget kan få ett föreläggande och i vissa fall betala en avgift. Det kan också skapa problem vid kontakt med banken eller andra myndigheter, eftersom informationen används i kundkännedom och bekämpning av penningtvätt.