Momsregistreringsnummer – Vad är momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnummer är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket.

Alla som betalar moms ska ha ett momsregistreringsnummer
Alla som registrerar sig hos Skatteverket för att betala moms får ett momsregistreringsnummer. Juridiska personers momsregistreringnummer bygger på organisationsnumret, medan det bygger på personnumret för enskilda näringsidkare. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton.

Så är momsregistreringsnumret konstruerat
Anta att ditt organisationsnummer är 9999999999. För att organisationsnumret ska bli ett momsregistreringsnummer anges landskoden SE innan första siffran, och avslutas med 01. Momsregistreringsnumret blir då alltså SE999999999901. Observera att numret inte får innehålla bindestreck, mellanslag eller punkter då sådana tecken inte godkänns.

Europeiska länder har även de momsregistreringsnummer med egna specifika utformningar. För att se en full lista över alla länders momsregistreringsnummer hänvisar vi till Skatteverkets hemsida.

Momsregistreringsnummer på engelska
Value added tax number

Relaterade ord
Organisationsnummer

  I vår ordlista hittar du fler ekonomiska begrepp och bokföringstermer

4,7/5 - 24 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi