Vad är SNI-kod? Förklaring, betydelse & översättning

En SNI-kod är en femsiffrig kod som syftar till att beskriva och tydliggöra en verksamhet genom att koppla den till en eller flera näringsgrenar.

Entreprenörskap > SNI-kod

Vad är SNI-kod och vad betyder det?

SNI står för Svensk Näringsgrensindelning (översättning till engelska: Swedish Standard Industrial Classification) och är en standard som gäller för att tydliggöra
ett företags verksamhet genom att koppla den till en eller flera näringsgrenar.

En SNI-kod är en femsiffrig kod som beskriver den verksamhet företaget ska bedriva. SNI-koden anges i samband med att man registrerar ett företag och används för nästan all ekonomisk statistik. Den används också för att skicka riktad information till en mängd företag inom samma bransch.

Den gällande standarden SNI 2007 har gällt sedan 2008.

 Guide: Starta eget företag steg för steg

Vilken SNI-kod ska jag använda?

Du hittar din SNI-kod via Statistiska Centralbyråns söktjänst på http://www.sni2007.scb.se/. Där kan du göra en fritextsökning på vilken verksamhet du ska bedriva och få upp passande förslag på branscher och tillhörande SNI-koder.

Hur hittar man sin SNI-kod?

Du hittar vilken SNI-kod ditt företag har genom att söka på ditt företag på allabolag.se. SNI-koden framgår på fliken Verksamhet och status under rubriken Svensk Näringsgrensindelning. Du kan också se din koden genom att logga in på verksamt.se.

Byta SNI-kod

Om man av någon anledning vill komplettera eller byta sin SNI-kod, går detta att göra genom att logga in på verksamt.se och gå till Ändra eller lägg till SNI-kod.

SNI-kod på engelska

Swedish Standard Industrial Classification

Relaterade ord

Momsregistreringsnummer
F-skatt
Preliminärskatt

 I vår ekonomiska ordlista hittar du fler ekonomiska begrepp, termer och ord