Friskvårdsbidrag 2023 - boosta hälsan med friskvård

Friskvårdsbidraget är en så kallad personalvårdsförmån som du som arbetsgivare kan ge dina medarbetare. Genom att satsa på friskvård kan du boosta både dina kollegors och ditt företags välmående. Här får du koll på vad friskvårdsbidrag är, vad man kan använda friskvårdsbidrag till, vilka belopp som gäller och hur Skatteverket resonerar! 

HR & personal > Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidragets belopp 2023

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Vad ingår i friskvårdsbidraget?

En nyhet sedan 2020 är att hälsoappar för hemmaträning kan ge friskvårdsbidrag. Skatteverket har gjort ett nytt ställningstagande där Internettjänster som kan användas för att träna hemma eller på annan plats nu omfattas av friskvårdsbidraget.

Och för ett par år sedan utökades friskvårdsbidraget till att gälla fler sporter och motionsformer än tidigare. Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från januari 2018 är det numera fritt fram att använda friskvårdsbidraget även till:

  • golf
  • ridning
  • segling
  • utförsåkning
  • eller andra dyrare sporter.

– Det som är avgörande är att det är motion, vilken motion det handlar om är av underordnad betydelse, sa då Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Friskvårdsbidraget får däremot bara användas till själva motionsaktiviteten. Det betyder att ett liftkort är okej att köpa men inte en sadel eller pjäxor.

Naturaförmån eller friskvårdsbidrag

Det finns två olika förmåner för motion. Naturaförmån som innebär att arbetsgivaren betalar direkt och bestämmer vilken aktivitet som gäller och så finns det friskvårdsbidrag som innebär att den anställde betalar och får ersättning från arbetsgivaren som också godkänner aktiviteten.

Naturaförmån har inga exakta beloppsgränser. Men en huvudregel är att aktiviteten ska vara av ett enklare slag så det är en god idé att undvika exklusiva anläggningar.

Arbetsgivaren avgör själv om hen vill erbjuda sina anställda friskvård och för hur mycket. Det går utmärkt att kombinera naturaförmån och friskvårdsbidrag.

 Tips: Med Visma Utlägg kan du enkelt hantera både friskvårdsbidrag och andra utlägg direkt på webben eller i mobilen. Med funktionen för saldohantering får den anställde dessutom full koll på hur mycket av friskvårdsbidraget som nyttjats.

Friskvårdsbidrag & egenföretagare

Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet bidrar till både välmående och hälsa får inte alla tillgång till den skattefria motionen. Egenföretagare med enskild firma kan inte ta del av förmånen.   

Det är bara i aktiebolag som företagaren själv räknas som anställd och skattefritt kan få friskvård betalt av företaget. Den som driver enskild firma kan få avdrag för kostnad för motion till utomstående anställda som finns i firman, men inte för friskvård till sig själv.

Det innebär att cirka 450 000 företag i Sverige inte omfattas av det skattegynnade friskvårdsbidraget idag – trots att de skapar jobb och bidrar med miljardbelopp i skatteintäkter.

Så bokför du friskvårdsbidraget

Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641. 

 

Vad är friskvårdsbidrag?

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Arbetsgivaren kan i stället för friskvårdsbidrag, eller som ett komplement, bekosta och stå för kostnaden för till exempel ett gymkort. Bedömningen av om det är fråga om skattefri personalvårdsförmån ska i dessa fall göras baserat på om aktiviteten är av enklare slag och mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen.

En förutsättning för skatte- och avgiftsfrihet är att erbjudandet om förmånen riktar sig till alla anställda.
Källa: Skatteverket

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart