Friskvårdsbidrag - nu även för dyrare sporter och aktiviteter

Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen är det nu fritt fram att använda friskvårdsbidraget till golf, ridning, segling, utförsåkning eller andra dyrare sporter.

Enligt en undersökning som Visma Spcs har gjort använder sig 8 av 10 företagare friskvårdsbidraget antingen till sig själva eller till sina anställda. Nu har den skattefria motionen utökats att gälla fler sporter än tidigare.

– Det som är avgörande är att det är motion, vilken motion det handlar om är av underordnad betydelse, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket. Friskvårdsbidraget får bara användas till själva motionsaktiviteten. Det betyder att ett liftkort är okej att köpa men inte en sadel eller pjäxor.

Det finns två olika sätt att få motion som anställd. Naturaförmån som innebär att arbetsgivaren betalar direkt och bestämmer vilken aktivitet som gäller och så finns det friskvårdsbidrag som innebär att den anställde betalar och får ersättning från arbetsgivaren som också godkänner aktiviteten. Naturaförmån har inga exakta beloppsgränser. Men en huvudregel är att aktiviteten ska vara av ett enklare slag så det är en god idé att undvika exklusiva anläggningar.

Arbetsgivaren avgör själv om hen vill erbjuda sina anställda friskvård och för hur mycket. Det går utmärkt att kombinera naturaförmån och friskvårdsbidrag. Men det är bara upp till ett visst belopp som det är skattefritt med friskvårdsbidrag och taket går vid 5 000 kronor. Om friskvårdsbidraget överstiger 5 000 kr inklusive moms så är det bara det överskjutande beloppet som är skattepliktigt. Så har det inte varit tidigare, då var hela beloppet skattepliktigt. Det finns också ett maxbelopp på 1000 kronor för enstaka aktivitet. 

Tips: Hantera friskvårdsbidrag och andra utlägg online

Du kan enkelt hantera både friskvårdsbidrag och andra utlägg direkt på webben. Här är tjänsterna för dig som vill förenkla utläggshanteringen och registrera direkt i mobilen.

Hantera utlägg

Friskvårdsbidraget fortfarande inte för alla

Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet bidrar till hälsa och välmående får inte alla tillgång till den skattefria motionen. Egenföretagare med enskild firma kan inte ta del av förmånen.  

Det är bara i aktiebolag som företagaren själv räknas som anställd och skattefritt kan få friskvård betalt av företaget. Den som driver enskild firma kan få avdrag för kostnad för motion till utomstående anställda som finns i firman, men inte för friskvård till sig själv.

– 425 000 företagare som driver enskild firma får alltså inte del av förmånen, trots att de skapar jobb och bidrar med miljardbelopp i skatteintäkter, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs

*Totalt 1 215 småföretagare svarade på vår webbfråga om friskvårdsbidrag mellan den 16 och 23 februari 2018.

Friskvårdsbidrag

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen.Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdes utgifter för både motion och annan friskvård.

Arbetsgivaren kan i stället för friskvårdsbidrag, eller som ett komplement till friskvårdsbidrag, bekosta och stå för kostnaden för till exempel ett gymkort. Bedömningen av om det är fråga om skattefri personalvårdsförmån ska i dessa fall göras baserat på om aktiviteten är av enklare slag och mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen.

En förutsättning för skatte- och avgiftsfrihet är att erbjudandet om förmånen riktar sig till alla anställda. (Hämtat från Skatteverket.se)

4,9/5 - 18 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer