Fordonsskatt – Vad är fordonsskatt?

Fordonsskatt är en skatt som ska betalas för de flesta motordrivna fordon.

Fordonsskatt omfattar skattepliktiga fordon
Fordonsskatt ska betalas för de fordon som är skattepliktiga, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade. Skatten betalas för ett år i taget, med undantaget om skatten uppgår till mer än 3 600 kronor, då skatten i stället betalas var fjärde månad.

Fordonskatt ska betalas för för följande fordon:

  • personbilar
  • lastbilar
  • motorcyklar
  • bussar
  • traktorer
  • motorredskap
  • släpvagnar
  • tunga terrängvagnar

Vem är skattskyldig för fordonet?
Personen som står som registrerad ägare till ett fordon ska betala skatt för fordonet till Transportstyrelsen. Den som äger ett fordon vid ingången av betalningsmånaden är skattskyldig för fordonet. Däremot gäller att om ett ägarbyte sker den första dagen i månaden då skatten ska betalas, är det säljaren som ska betala skatt för fordonet.

Vad avgör skattens storlek?
Avgörande för skattens storlek är fordonsslag, drivmedel och utsläpp av koldioxid alternativt fordonsslag, drivmedel och skattevikt. Det som avgör om skatten beräknas utifrån vikt eller koldioxidutsläpp är tidpunkten då fordonet togs i trafik första gången.

När ska fordonsskatten betalas?
Det är slutsiffran i fordonets registreringsnummer som visar när skatten ska betalas, där siffrorna 1–9 svarar till en månad under året. Transportstyrelsen är den myndighet som skickar ut inbetalningskort och följer upp om fordonsskatten blir betald.

Fordonsskatt på engelska
Vehicle tax

Relaterade ord
Skatt
Taxering

  I vår ordlista hittar du fler ekonomiska begrepp, termer och ord

3,3/5 - 3 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi