Tjäna pengar – 27 snabba sätt att tjäna pengar hemifrån & online

Världens digitala framfart har gjort det enklare än någonsin tidigare att tjäna pengar hemifrån. Du kanske vill extraknäcka under studietiden, få in en fot i en bransch som du är intresserad av – eller varför inte satsa på en digital heltidskarriär online?

Entreprenörskap > Tjäna pengar hemifrån online

27 tips på hur du kan tjäna pengar hemifrån (online)

Många företag börjar i liten skala, och ofta börjar man tjäna sina första pengar hemifrån. Du kanske inte har utvecklat den där klockrena affärsidéen som tar över världen ännu, men vill ändå komma igång med en egen business? Då är den här artikeln för dig.

Börja med att ställa dig frågan: Vad är du duktig på? Vad tycker du är roligt? Om du hittar en aktivitet med de två gemensamma nämnarna är sannolikheten stor att du även kan göra det till ett levebröd! Du kanske tycker om att skriva texter, följa aktiemarknaden, testa produkter eller något annat.

Du behöver inte heller bli stressad över att du måste registrera en näringsverksamhet direkt. Många framtida företagare har börjat sin resa genom att till exempel fakturera utan företag eller via så kallad hobbyverksamhet

Om du behöver lite hjälp på vägen delar vi här med oss av våra 27 tips på saker som gör att du kan börja tjäna pengar online från hemmets lugna vrå!

Följ vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

Följ

1. Bli en virtuell assistent

Det finns gott om företag som inte har behov av heltidsanställda assistenter – men likväl finns behovet att få en handräckning med jämna mellanrum. Du kommer överens med din kund om ett visst antal timmar per månad och vad du ska hjälpa till med.

Arbetsuppgifterna varierar, men kan innebära att bokföra kvitton, boka middagar, planera kalendern, sortera inkommande e-post, göra research på ett visst ämne, beställa blombud till affärspartners eller liknande. Du behöver ofta inte ha några förkunskaper inom branschen. 

2. Transkribera ljud- och videofiler

Snabb på tangenterna? Då kanske du har en transkriberingskarriär framför dig! Du lyssnar på en ljud- eller videouppspelning av en föreläsning, en företagskonferens eller en telefonintervju och skriver ner allt som sägs.

3. Erbjud språklektioner

Det finns gott om människor där ute som behöver lära sig ett nytt språk! Det kan vara en skolelev, en nyanställd som flyttat till ett nytt land eller en semesterfirare som vill vässa sina språkkunskaper inför resan. Skaffa ett Skype-konto, erbjud dina tjänster – och du är igång!

4. Affiliate – skicka kunder till rätt butik

Affiliatemarknadsföring är en resultatbaserad marknadsföringsmetod. Du kan t.ex. ha en hemsida som testar och recenserar högtalare, och under varje recension finns en affiliatelänk som skickar läsaren vidare till produktsidan. Om läsaren väljer att göra ett köp hos annonsören får du som distributör en bit av kakan.

Om hemsidan får ordentligt med trafik kan du tjäna stora pengar på hänvisningar, utan att behöva göra särskilt mycket själv. Ett bra sätt att tjäna extra pengar på, eftersom det efter ett tag kan bli en mer eller mindre passiv inkomst!

5. Samarbeta med distanslager

Dropshipping är ett koncept som innebär att du säljer fysiska produkter utan att ha ett eget lager. Du skapar en webbutik med alla produkter som du vill sälja till valfritt pris och när någon placerar en order så skickas den vidare till din samarbetspartner som sköter logistiken.

Pengarna hamnar på ditt konto, din samarbetspartner får en del av intäkterna och kunden får paketet levererat till sig från ett distanslager någonstans i världen och märker oftast inte att en tredje part ens är inblandad.

6. Gör nischade videoklipp

Varje dag visas över en miljard timmar videomaterial på YouTube. Om du behöver hjälp med att sätta ihop en IKEA-möbel, måste lära dig att programmera eller vill höra ett musikstycke är chansen stor att du hittar svaret i en YouTube-sökning.

Om du själv skapar innehåll har du möjlighet att tjäna pengar på annonserna som visas bredvid ditt videoklipp. Annonsintäkterna är dock inte särskilt stora, men om du får tillräckligt många visningar kan företag vara intresserade av att sponsra videoklippet. Nischade videoklipp funkar alltid bäst! Vad kan du lära ut som kan vara till användning för någon annan?

Läs också: Tjäna pengar på Youtube

7. Skriv texter

Innehåll har blivit ett allt viktigare verktyg för företag att vara relevanta för sina kunder, synas i sökresultaten och nå ut till sin målgrupp. Alla företag har inte råd att betala professionella journalister för att skriva blogginlägg till deras hemsida.

Om du har skrivandets talang kan du erbjuda dina tjänster till ett konkurrenskraftigt pris. Om du är expert på ett speciellt område är chansen stor att du kan öka ditt pris ytterligare.

8. Översätt texter

Världen blir allt mer sammankopplad. Nationsgränserna börjar suddas ut och människor både reser och flyttar som aldrig förr. Ett allt större behov av att kunna nå ut med sitt budskap på fler språk än det nationella språket har uppstått.

Om du har flera modersmål eller bara en talang för språk kan du därför komma till stor nytta i arbetet att översätta texter, så som enklare informationsmaterial, artiklar eller böcker, för företag och organisationer. Om du däremot vill arbeta med att översätta utbildningsmaterial eller myndighetshandlingar krävs dock att du är auktoriserad översättare.

9. Sälj dina foton

Är du intresserad av fotografering? Oavsett om du är amatör eller proffs har du chans att tjäna pengar på ditt intresse. Många stora bildbyråer, bland andra Shutterstock, iStock och Adobe Stock, låter dig skicka in dina bilder. Om dina bilder blir publicerade blir de sökbara för alla medlemmar och du får därefter betalt varje gång någon köper någon av dina bilder.

Ett tips är att själv söka runt på sidorna och försöka hitta olika typer av bilder. Om det inte finns något material kring till exempel Klarakyrkan i Stockholm kan det vara en bra idé att bege sig dit och knäppa några bilder – för plötsligt behöver någon just den där bilden. Bilderna används nämligen ofta som genrebilder i tidningsartiklar eller reklamsammanhang! Flera av bildbyråerna tar även emot film- och videoklipp.

10. Ta hand om sociala medier

Det händer alldeles för ofta att man hittar en butiks eller en restaurangs Facebook-sida eller Instagram-profil, som vid närmare anblick inte uppdaterats på flera år eller månader. Om du själv är en flitig användare av sociala medier vet du antagligen hur det ska skötas mycket bättre än de som står bakom företaget!

Gå till småföretagare i din närhet och be om att få ta hand om deras sociala medier – för att öka deras varumärkeskännedom och hitta nya kunder.

11. Gå på virtuell loppisrunda

Besök till exempel Tradera, Blocket eller Ebay och leta efter prylar med potential! Du kanske har ett öga för samlingsobjekt som gamla idolkort, serietidningar eller retroleksaker? Köp upp dem för att sedan sälja dem vidare till andra intressenter!

Det här förslaget kommer ursprungligen från amerikanska entreprenören Gary Vaynerchuk. Han har grundat ett mediebolag med en miljardomsättning och är således mångmiljonär, men på helgerna åker han runt till loppisar och letar efter saker att förvandla från “trash” till “cash”.

12. Få betalt för dina åsikter

Många större företag gör marknadsundersökningar med jämna mellanrum för att kunna hänga med i marknadens svängningar. Det kan handla om att ta reda på om befintliga kunder är nöjda med sin månadskostnad eller att undersöka intresset för en helt ny produkt.

Undersökningsföretagen söker ständigt respondenter. Undersökningarna genomförs ofta i hemmet genom ett webbformulär eller en telefonintervju. Du får betalt per undersökning och om du lämnar givande svar är sannolikheten stor att du kommer att tillfrågas fler gånger.

13. Testa produkter

Chips, godis, läsk, högtalare, dammsugare, mobiltelefoner, smink. Listan över saker som en produkttestare kan få i uppdrag att testa är lång. Det är inte alls ovanligt att bolag söker testpersoner för att få ärliga åsikter om produkter som de vill förbättra eller lansera. Många av dem betalar bra – och som en bonus får du oftast behålla produkten.

Starta nytt aktiebolag

Starta aktiebolag? Vi hjälper dig!

Drömmer du om att driva företag och har en klockren affärsidé? Vi, tillsammans med Bolagsstiftarna, hjälper dig starta snabbt och enkelt. Let's make it a business!

Starta nytt aktiebolag

14. Arbeta som telefonförsäljare hemifrån

Telefonförsäljning handlar mycket om kommunikation och utmaningen ligger i att bygga relationer och väcka intresse för en produkt eller tjänst över telefon. Det är lätt att se framför sig en stor lokal med skrivbord, bås och säljare med mikrofon och hörlurar, men det finns även företag som låter sina säljare arbeta hemifrån. Du behöver oftast bara en dator och en telefon.

15. Jobba med mötesbokning hemifrån

Mötesbokare hjälper företag att få in nya affärer och kunder till företaget. Istället för att företagets anställda själva ska sitta och ringa kalla samtal får ett riktigt proffs göra jobbet. Om du har förståelse för hur du kan påverka människor med retorik och säljteknik kan det här vara rätt väg för dig att gå!

Utmaningen ligger i att identifiera rätt personer, bygga starka relationer och boka dem för kvalificerade möten. En duktig mötesbokare fokuserar på kvalitet istället för kvantitet. Arvodet varierar och kan vara allt från timkostnad till provision.

16. Gör en onlinekurs

Du kanske är grym på att baka muffins, spela gitarr eller ta snygga Instagram-bilder? Då bör du överväga att dela med dig av dina kunskaper till andra människor på nätet och samtidigt tjäna en slant!

Det finns många kursportaler som låter dig att sätta upp din egen onlinekurs, med olika kapitel innehållandes texter, bilder, filmer och liknande. Det kan kännas överväldigande i början, men när kursen väl ligger uppe och du har fått in dina första deltagare kan du luta dig tillbaka och njuta av en passiv inkomst!

17. Bli grafisk formgivare

Vill du tjäna pengar hemifrån, och har samtidigt ett öga för färg och form? Bra! Det är få förunnat och inte minst en förutsättning för att bli grafisk formgivare. Du kan erbjuda dina tjänster till både företag och privatpersoner som vill ha hjälp med att ta fram logotyper, illustrationer, skivomslag, visitkort, brevpapper, tatueringar, affischer, menyer, kataloger eller förpackningar.

Här är det bara fantasin som kan sätta gränser! Bokstavligt talat.

18. Skapa något fint

Makerrörelsen har vuxit sig allt större under de senaste åren. Om du är bra på att sy, brodera, tälja, måla, dreja, skriva, stöpa, fläta eller något annat hantverksmässigt finns en stor marknad för dig på nätet. Varje dag får tusentals fysiska produkter som tillverkats för hand nya hem runt om i världen.

Det här är ett bra sätt för dig som vill tjäna extra pengar på din kreativitet – oavsett om det handlar om att sälja snygga armband, flätade korgar, broderade t-shirts eller gigantiska värmeljus.

19. Hyr ut prylar

Hur många av alla prylar som du har hemma använder du dagligen? Eller ens varje vecka? Eller månad? Istället för att låta dem ligga och samla damm kan du hyra ut dem! Kunden hämtar hos dig eller tar emot prylen på posten och betalar per dag eller vecka.

Det här är ett smart sätt att dela på samhällets resurser. Istället för att alla ska ha varsin skruvdragare hemma kanske det räcker med en per kvarter när allt kommer kring. Schysst för både miljön och plånboken!

20. Ta hand om gammal teknik

I dagens konsumtionssamhälle är det snarare regel än undantag att människor köper nya telefoner innan de gamla ens har gått sönder. Och visst är det lätt att glömma bort sin gamla mobiltelefon när man väl har skaffat en ny!

Det här mönstret är ett gyllene tillfälle för dig! Börja med att köpa dina vänners och släktingars gamla datorer, surfplattor och mobiltelefoner billigt – för att rensa, rengöra och reparera innan du säljer vidare till nya användare.

21. Bli professionell språkpolis

Hur många stavfel har du hittat i den här artikeln hittills? Förhoppningsvis inga, eftersom vi använder oss av korrekturläsare för i princip allt vi publicerar. Korrekturläsare är personer med ett sinne för detaljer med en förmåga att bearbeta stora mängder information på kort tid.

Om det låter som egenskaper du besitter, varför inte tjäna pengar på det? Arbetet innebär att du läser texter, korrigerar språkliga felaktigheter och lägger till kommentarer om något verkar konstigt. Du får ofta betalt per ord som du läser! Typiska uppdragsgivare är bokförlag och tidningshus, men även företag och organisationer som är måna om sitt innehåll.

22. Utveckla andra människor

Du kanske är pensionerad företagsledare, skadad elitidrottare eller ex-politiker. Varför inte utveckla andra? Din personliga erfarenhet väger tungt – och du kan använda det för att hjälpa andra att bli bättre. Coachning handlar främst om att sätta upp mål, uppmuntra till aktion och ställa frågor.

Här ligger fokus på att se möjligheterna och identifiera utmaningarna. Det spelar knappast någon roll om mötet sker fysiskt eller digitalt – så länge du går in i rollen med självförtroende! Här tar du förslagsvis betalt per timme, och prisbilden beror såklart på hur känd du är i sammanhanget och hur lång erfarenhet du har.

23. Personlig tränare i vardagsrummet

Träning är viktigt för människans välmående. Det är trots det lätt att fastna vid skrivbordet – eller i soffan för den delen. En digital personlig tränare skulle korta sträckan rejält för många stressade individer som inte vill, kan eller orkar ta sig till gymmet.

Om allt som krävs är att ringa ett videosamtal på bestämd tid finns ingen ursäkt till att inte sätta på sig träningskläderna och köra ett träningspass på vardagsrumsgolvet. Varför inte erbjuda både individ- och gruppträning? Du är själv antagligen intresserad av träning och kan därför garanterat förmedla inspiration och motivation lika bra via skärmen som på ett fysiskt träningspass.

 Lästips! Starta eget som PT

24. Hjälp till med läxorna

De senaste åren har allt fler möjligheter att få läxhjälp dykt upp i Sverige! De som utför arbetet är ofta studenter eller lärare som lägger sin lediga tid på att hjälpa barn och ungdomar att nå sina mål. Det finns både kommersiella företag och ideella organisationer som erbjuder läxhjälp.

Det kan ske hemma hos eleven, i skolans lokaler eller såklart – via internet. Om du är intresserad av språk, matematik, naturkunskap eller något annat skolämne kan du kombinera nytta med nöje för att hjälpa elever att utveckla sina kunskaper! Det finns många föräldrar, som antingen är för stressade eller som inte själva har kunskapen, som kan tänka sig att investera i sina barns framtid.

25. Ha teknikskola för äldre

Är du själv en flitig användare av datorer, mobiler och surfplattor? Då har du med största sannolikhet större digital kunskap än åldringar i din närhet. Du kanske inte ska ta betalt för att hjälpa din granne med att slå ett telefonnummer. Om du däremot ska ägna en eftermiddag åt att lära någon som du inte känner så väl hur en surfplatta fungerar, så kan det plötsligt bli en affärsmöjlighet.

Idag upplever över 1 miljon svenskar att de lever i ett digitalt utanförskap och några av dem är säkert beredda att göra en investering i sin digitala framtid. Alla har inte barn eller barnbarn att fråga. Psst! Glöm bara inte att din målgrupp antagligen inte nås via annonser på nätet. Sätt upp lappar med ditt telefonnummer i din lokala mataffär istället. Det behöver inte vara svårare än så!

26. Digitalisera familjeminnen

Varje familj brukar ha inte bara ett utan mängder av fotoalbum. Om inte egna, så ärvda. Visst kan det vara charmigt med ett fysiskt album att bläddra i, men tiderna förändras och det är svårt att ignorera digitaliseringens fördelar. Det tar mindre plats, är lättare att organisera och skyddar mot till exempel brand, översvämning eller annan olycka.

Köp utrustning för att skanna in fotografier med hög kvalitet och erbjud dina tjänster till familjer som vill modernisera sina fotoalbum! Familjen skickar albumen till dig, du skannar in och skickar tillbaka alltsammans på en hårddisk. Det här går naturligtvis lika bra att tillämpa på viktiga dokument eller gamla videoband.

27. Investera i aktier och fonder

Har du koll på omvärlden och ett sinne för siffror? Då kanske du ska titta närmare på att investera i aktier och fonder! Idag finns gott om verktyg som hjälper dig att komma igång snabbt och enkelt till låga kostnader. Avanza är ett exempel på en svensk bank som har gjort sig kända för enkla och pedagogiska system. 

Detta kanske är ett av de äldsta sätten att tjäna pengar online på. Bonus är att du kan kalla dig Daytrader!

 Läs också: Färdigförpackade affärsidéer

Tjänster, nätverk och plattformar för frilansare

Vid det här laget har du kanske en uppfattning om vad du skulle vilja prova på. I vissa fall kanske du redan har kontakter som du kan vända dig till – men hur ska du hitta dina kunder utanför ditt eget nätverk och utanför plattformar som Facebook, Instagram och LinkedIn? 

Jo, det finns faktiskt en hel del tjänster just för det. Det är svårt att hitta någon renodlad svensk sida som uppdateras kontinuerligt, men det finns gott om internationella alternativ. Här kommer några exempel där du kan komma igång och tjäna pengar snabbt!

Frilans Finans

En av de största aktörerna inom egenanställning i Sverige. Egenanställning gör det enkelt att testa på livet som egenföretagare utan att starta ett riktigt företag.

 Läs också: Fakturera utan företag eller starta eget?

Upwork

Upwork är en av världens främsta förmedlare av distansjobb. Enligt deras egen hemsida har över 5 miljoner företag använt sig av tjänsten och bland kunderna märks Microsoft, Airbnb och GE för att nämna några. Upwork söker frilansare inom allt från programmering och administration till skrivande och försäljning. 

Fiverr

Fiverr grundades redan 2010 och har blivit en av världens främsta plattformar för kreativa tjänster. Här samlas kreatörer från hela världen för att erbjuda sina tjänster inom design, videoredigering och programmering. Namnet kommer ursprungligen från att hemsidan erbjöd tjänster från 5 dollar. Du bestämmer själv ditt pris och du behåller hela kakan. Fiverr lägger istället på en serviceavgift för köparen. 

Teachable

Teachable tillåter dig att skapa och sälja onlinekurser! Du skapar ett gratis konto och bygger din egen kurs genom att lägga till text, bild, film, ljud, presentationer och annat innehåll. Du väljer själv vad det ska kosta att genomföra kursen och mot en liten kostnad tar Teachable hand om både betalningssystem och tekniklösningar. Smidigare än så blir det knappast! 

Etsy

Etsy är en välkänd aktör inom makerrörelsen! Här erbjuder fristående försäljare sina unika produkter till kunder över hela världen. Oavsett om du gör grattiskort, målningar, kläder, broderier, armband eller böcker finns här en plats för dig! 

E-handel

Det är enklare än vad man kan tro att bygga en egen e-handel. Det finns en uppsjö av produkter där ute och en bra början är Visma Webshop. Här krävs inga tekniska förkunskaper för att kunna bygga en proffsig och snygg webbutik!

 Tips: E-handelssystem med e-handel och bokföring i ett

Så håller du fokus hemifrån

Det kan vara svårt att koncentrera sig när man jobbar hemifrån. Diskberget växer, hallen borde städas, ungarnas kläder behöver tvättas. Om du vill tjäna pengar hemifrån på ett hållbart sätt krävs det att du hittar ett sätt att hantera allt omkring dig. Här är några enkla men kraftfulla tips:

 "Gå till jobbet"

Ta en promenad i början och slutet av varje arbetsdag. Låt en kort utomhusvistelse bli en tydlig avgränsning mellan arbetet och vardagslivet! Det kan räcka med 5 minuters gång för att samla energi och släppa allt annat för en stund.

 Skaffa en arbetsplats hemma

Ha en dedikerad arbetsplats. Soffan i all ära, men det kan vara smart att tänka ergonomiskt för att hålla i det långa loppet! Skaffa gärna ett skrivbord om du inte redan har ett – annars kan matbordet funka minst lika bra.

 Koppla bort omvärlden

Logga gärna ut från sociala medier och stäng av notiserna på din telefon för att slippa onödiga störningsmoment. Det gör under för koncentrationen!

 Lästips: Jobba hemifrån – så arbetar du hållbart hemma

De praktiska detaljerna

Om du tjänar pengar hemifrån måste du förstås ha koll på vilka regler som gäller. Skatteverket gör nämligen skillnad på hobbyverksamhet och näringsverksamhet. Det kan vara svårt att avgränsa, så vi rekommenderar dig därför att höra av dig till Skatteverket för att fråga om vad som gäller för just din verksamhet. Det finns dock några grundläggande och generella riktlinjer som kan vara bra att känna till.

  • Hobbyverksamhet: Om du utövar ditt arbete på fritiden, har en annan huvudsaklig inkomst och saknar vinstsyfte kan det räknas som hobbyverksamhet. 

  • Näringsverksamhet: Om du däremot har en mer yrkesmässig verksamhet med vinstsyfte räknas det som näringsverksamhet. Det naturliga första steget brukar vara att starta enskild firma och på så sätt bli godkänd för F-skatt. Registreringen är gratis och utöver bokföringen krävs inte lika mycket administrativt arbete som om du skulle starta till exempel handels- eller aktiebolag.

 Läs också: Starta eget företag steg för steg – checklista, tips & guide!

Dags att sätta igång

Nu hoppas vi att du har fått inspiration och motivation till att börja tjäna pengar hemifrån! Det kan kännas överväldigande med alla olika alternativ och praktiska detaljer – men när du väl är igång är det så värt det.

Om du har några frågor på vägen kan du få svar på dem i Vismas forum för bokföringsfrågor där såväl våra egna företagsexperter som andra företagare svarar på daglig basis.

Lycka till!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen