Sugen på att jobba som PT? Starta eget som personlig tränare!

Att bli PT är ett drömjobb för många. Kanske inte så konstigt med senare års explosion inom hälsa och träning! Det många inte vet är att personlig tränare är ett av de yrken som är som skapt för att starta eget inom. Hanna Carmvall är egenföretagare inom personlig träning med inriktning inom bland annat mammafitness, online- och hemmaträning. Här ger hon sina bästa tips på hur du förverkligar drömmen!

Entreprenörskap > Bli personlig tränare

Vad krävs för att bli PT?

Det finns många olika utbildningar som du blir licensierad PT genom; yrkesutbildningar som oftast pågår under någon till ett par månader, folkhögskolor där utbildningen oftast bedrivs på plats, ett par högskoleutbildningar där en PT-utbildning ingår och så finns det PT-utbildningar som är helt på distans.

Jag utbildade mig samtidigt som jag jobbade heltid, så därför  var en distansutbildning perfekt för mig. Utbildningen gav mig en väldigt bra grund, men sedan blir man aldrig färdiglärd. För att vara en bra PT krävs det att man ständigt uppdaterar sig då det regelbundet kommer ny forskning på effektiva träningsmetoder.

PT som egenföretagare eller anställd?

När du jobbar som PT kan du både vara anställd på ett gym eller vara egenföretagare. I början kan det såklart underlätta att vara på ett gym för att bygga upp din kundbas, men jag tror att du ganska snabbt kommer inse att du hellre vill ha ditt egna företag.

Anställd personlig tränare

Som anställd PT jobbar du oftast på provision, dvs att du får lön för de timmar du har klient på.  Generellt brukar en anställd PT få ungefär en femtedel av det klienten betalar per pass. Du behöver oftast ragga upp dina klienter själv - och den tiden får du inte heller betalt för.

En anställning som personlig tränare ger därmed oftast inte någon fast lön och tryggheten som en anställning annars brukar innebära uteblir. 

Starta eget som PT

Med ovanstående resonemang i åtanke kan det därför vara mer lönsamt (och roligare) att starta upp din egna verksamhet istället. Som egenföretagare ska du ju såklart betala skatt och moms på de intäkter du får in och antagligen betala hyra till gymmet du är på. Även om skatt, moms och hyra drar av en hel del från varje PT-timma så blir det oftast mer pengar kvar när du kör ditt egna företag.

 Tips! Läs allt om att starta eget företag

Bli PT online

Det finns också olika sätt att vara personlig tränare på som inte behöver innefatta en hyra. PT online är en tjänst som blir allt populärare. Då behöver du ingen lokal, utan du har helt enkelt kontakt med dina kunder online och coachar dem på webben. Som online-PT ger du dig själv inte bara en flexibel arbetsplats, utan också väldigt flexibla arbetstider - du kan jobba när du vill på dygnet och var som helst i världen.


Andra sätt för att undvika hyra är att flytta ut träningen. Kan du bedriva din verksamhet utomhus och erbjuda utomhusträning? Eller kan du vara mobil själv och komma hem till kunden och erbjuda hemmaträning?

Lön som egenföretagare & PT

Lönen som egenföretagare och PT hänger såklart ihop med dina intäkter. Så hur ska man avgöra vilka priser man bör ha på sina PT-tjänster? En bra tumregel är att kolla runt på marknaden. Vilka priser verkar andra personliga tränare köra med? Fundera också på vilken lön du vill ha när verksamheten är igång. Ska du driva eget som PT som ett extraknäck eller som heltidssyssla? Detta kan påverka vilken lön du vill ha – och därför också din prissättning! 

Vilken affärsmodell ska du ha som PT?

Innan du startar eget som personlig tränare bör du göra en affärsplan och tänka igenom ditt erbjudande. Vad gör dig unik? Vilka är din målgrupp? Vilka tjänster ska du erbjuda? Med en plan och en tydlig målgruppsdefinition vet du vilka förfrågningar du ska tacka ja till.

Ett av PT-yrkets stora utmaningar är den ständiga jakten på sälj och nya kunder. Men se till att inte ta på dig kunder med allt för specifika träningsmål, om du inte själv har kunskap i de grenarna, ex maraton, gravidträning eller Vasaloppet.

Utan kunskap i ämnet och med Google till hjälp kommer det bli svårt att ge den professionella hjälpen klienten behöver och det blir även väldig tidskrävande för dig då du behöver läsa på hela tiden. Då är det bättre att förmedla vidare den kunden och satsa på en annan kund.

 Tips! Ovanstående funderingar blir enklare om du gör en affärsplan först. Här hittar du vår gratis mall för affärsplan


Nu har du fått lite mer kunskap i hur du kan starta eget som PT. Lycka till!

Om skribenten

Namn: Hanna Carmvall
Företag: Carmvall Träning & Kost
Bransch: Coaching
Hemsida: https://www.ptcarmvall.se/
Instagram: @hannacarmvall

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen