17 stekheta utbildningar som ger jobb – i egen regi!

Går du i tankarna att söka en utbildning till hösten? Vill du samtidigt vara hyfsat säker på att du går en av de utbildningar som leder till jobb (och som inte hinner bli ersatt av AI)? Drömmer du i smyg dessutom om livet som egenföretagare? Då är den här artikeln något för dig!

Entreprenörskap > 17 utbildningar som ger jobb – i egen regi!

Att välja utbildning – och yrke

Vad ska du bli när du blir stor? I lågkonjunkturer är det fler som väljer att satsa på en utbildning. Det kan vara en väg ut från arbetslöshet, eller en chans att göra något helt annat. Kanske förverkligar du en dröm som du gått och burit på länge? Idag är det inte ovanligt att byta karriär flera gånger under ett yrkesliv. 

I den här artikeln har vi utgått från arbeten där det finns ett behov av att nyanställa, både idag och några år framåt. Behovsprognoserna är hämtade från Arbetsförmedlingen.

Det finns många olika sätt att plugga på – universitet, komvux, korta utbildningar på yrkeshögskola eller folkhögskola är några exempel. Idag är tekniken så utvecklad att det i många fall går alldeles utmärkt att studera på distans, vilket öppnar upp möjligheterna ytterligare. 

Sedan var det en annan aspekt också. Enligt Sifoundersökningar som vi på Visma Spcs genomför årligen drömmer nämligen var tredje svensk, alltså 29 procent, om att bli egenföretagare. För många som funderar på att välja eller byta yrke kan därför bli aktuellt att starta företag efter att utbildningen är genomförd.

Lästips: Färdiga affärsidéer 2024 – vilken affärsidé blir ditt företag? 

Yh-utbildningar på yrkeshögskola leder till jobb allt som oftast

Yh, eller Ky som det tidigare kallades för, är en förkortning av yrkeshögskola. Gemensamt för alla yrkeshögskoleutbildningar är att det finns ett behov av kompetensen ute på arbetsmarknaden. Utbildningarna har en stark anknytning till arbetslivet, eftersom syftet med utbildningarna är just att möta den efterfrågan som finns. Det finns en hel del lite mer nischade utbildningar att välja på.

Att studera på yrkeshögskola förknippas av många med korta utbildningar som ger jobb, men spannet på vad som erbjuds är stort och det finns flera olika upplägg att välja på, både för dig som redan är yrkesverksam och ny inom yrket.

Korta utbildningar som ger jobb som egenföretagare

Det finns idag en hel del korta utbildningar där chansen till jobb är goda. Och i flera fall är det också vanligt att vara sin egen chef. Är du sugen på en kort utbildning och vill jobba i egen regi längre fram? Spana in dessa yrken!

Plåtslagare

Är du noggrann, initiativrik och vill arbeta med händerna? Plåtslagare är ett praktiskt bristyrke där det finns stora möjligheter att driva sin egen verksamhet. Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom.

Utbildningen kan du skaffa dig genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri på gymnasiet eller en liknande vuxenutbildning via Arbetsförmedlingen.

 Lästips: Starta egen byggfirma? Allt du behöver veta

Elektriker

Enligt Arbetsförmedlingen finns det idag ett stort behov av olika typer av elektriker, framförallt med inriktningen installations- och serviceelektriker. 

Det finns flera olika utbildningar att välja på, alltifrån El- och energiprogrammet på gymnasiet till komvux- och yh-utbildningar.

VVS-montör

Som VVS-montör eller rörmokare är du en teknisk problemlösare inom värme och sanitiet. Montörer och projektledare inom VVS råder det brist på idag och där finns det fina möjligheter att starta en egen verksamhet längre fram.

Det finns också möjlighet att läsa vidare inom YH för dig som redan är yrkesverksam, men som vill komma vidare i karriären.

Lästips: Går du i tankarna om att driva eget företag? Spana in Starta eget-skolan!

Kock och kallskänka

Kock och kallskänkor räknas som bristyrken idag. Variationen av jobb inom området är stort, och här är det många som väljer att starta egen verksamhet.

Vad sägs om att driva foodtruck, öppna cateringfirma eller varför inte ett mysigt Bed & Breakfast?

Bagare och konditor

Gillar du att baka bröd? Har du svart bälte i att bygga tårtor? Bagare och konditor räknas som bristyrken idag och inom det här området är det vanligt att driva sin egna verksamhet. Kanske är det din nästa grej?

Här är restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet en vanlig utbildning att gå, men det finns även utbildningar på komvux att hitta.

Lästips: Nyfiken på att lära dig mer om bokföring? Spana in vår kostnadsfria onlinekurs Bokföringsskolan!

Lastbilsförare och förare av skogsbruks- och lantbruksmaskiner

Inom åkerinäringen finns det mycket stora möjligheter till jobb de närmaste åren enligt Arbetsförmedlingen. Variationen inom åkeribranschen är stor, det finns många typer av fordon och arbetsuppgifter att utföra. Det finns flera sätt att utbilda sig till lastbilsförare.

Du kan studera Transport - och fordonsprogrammet på gymnasiet, gå en kommunal vuxenutbildning eller utbilda dig via en arbetsmarknadsutbildning, exempelvis.

Vindkraftstekniker

En vindkraftstekniker arbetar med drift, service- och underhållsarbete på höga höjder. Det här är en bransch där det är troligt att det finns jobb lång tid framöver, oavsett konjunktur och världsläge. Vi spår också att konsulter inom området kommer bli allt vanligare framöver.

För att bli vindkrafttekniker krävs en yh-utbildning, men man kan få en bra grund genom att läsa el- och energiprogrammet på gymnasiet. 

Hovslagare

Det finns väldigt många hästar i Sverige - och någon gång var 6-8e vecka ska alla dessa fyrbenta djur verkas och skos. You do the math! Som hovslagare är du specialist på hovhälsa och det finns goda utsikter för jobb framöver.

I vissa delar av landet, särskilt nära utbildningarna kan det vara något mättat, men i stort är det här ett jobb att räkna även om några år. Hovslagarutbildningar finns både som utbildning via yrkeshögskola såväl som vuxenutbildning.

 Lästips: Stor guide till att starta eget – steg för steg!

Trädgårdsmästare

Gillar du att pyssla i trädgården, läsa på om växter och bygga upp utemiljöer? Då kan trädgårdsmästare vara något för dig! Som trädgårdsmästare leder eller deltar du i olika trädgårdsrelaterade projekt, både i offentliga miljöer och hos privatpersoner.

Många väljer att starta eget inom den här branschen, kanske är du också snart en av dom? Utbildningar till trädgårdsmästare ges framförallt via Yrkeshögskola.

Medicinsk sekreterare

Är du noggrann, intresserad av människor och gillar att skriva? Då kan medicinsk sekreterare vara ditt nya kneg. Enligt Arbetsförmedlingen bedöms behovet av att nyanställa vara stort och möjligheterna att starta som frilansare är goda.

Dessa yrken kan även fungera att driva på distans. Utbildningar ges framförallt via yrkeshögskola.

Högskole- och universitetsutbildningar som leder till jobb

Sugen på att plugga på högskola eller universitet? I osäkrare tider är det inte alltid så lätt att hitta en utbildning där det är brist på folk idag. Ett tips är då att kolla på hur bristen inom särskilda yrken ser ut några år framåt.

Det är din lyckodag idag - här har vi listat några yrken där prognosen ser bra ut framöver:

Barnmorska

I rollen som barnmorska kan du jobba med förlossningsvård, på ungdomsmottagning eller blivande föräldrar, bara för att nämna några exempel. Behovet av barnmorskor är stort, både idag och på längre sikt.

Arbetsförmedlingen bedömer att möjligheterna till arbete som barnmorska kommer vara mycket stora framöver. Det här ger dig chans att hyra ut din kompetens. Barnmorska är en specialistutbildning via högskola och universitet, där du först läser sjuksköterskeprogrammet.

Tandläkare

Som tandläkare arbetar du med tandhälsa och sjukdomar kopplade till munnen. Bedömningen är att det kommer finnas ett stort behov av fler tandläkare under de närmaste åren. Kanske satsar du på att starta en egen tandklinik?

Du blir tandläkare genom att läsa tandläkarprogrammet på universitetet.

Civilingenjör

Det finns idag ett stort behov av ingenjörer inom områden som bygg, maskinteknik, elektroteknik, logistik och produktionsplanering, och prognosen är att det fortsätter vara fallet ett bra tag framöver.

Som ingenjör finns stora möjligheter att sälja sin kompetens, både för kortare och längre uppdrag. 

Lästips: Guide om att bli konsult med egen konsultfirma 

Läkare och specialistläkare

Nyfiken på att arbeta som läkare? Både specialiserade läkare och allmänläkare bedöms har låg konkurrens om jobben i flera år framöver.

Möjligheten att starta eget som konsult bedöms därför vara goda. Utbildningen ges via läkarprogrammet på Universitetet.

Mjukvaru- och systemutvecklare

Det finns idag en stort antal mjukvaru- och systemutvecklare i landet, men efterfrågan på den här kompetensen är fortfarande stor. 

Om du är nyfiken på att bli din egen chef framöver så kan det kännas tryggt att veta att det fungerar utmärkt att starta och driva eget inom det här området!

Sjuksköterska och specialistsjuksköterska

Sjuksköterskan är experten på patientens omvårdnad och behovet av både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor är fortsatt väldigt stort framöver. Det här gör det möjligt att starta eget som sjuksköterska, genom att t.ex frilansa och hitta konsultuppdrag. 

IT-arkitekt

Som IT-arkitekt ser du till att IT-systemen stödjer verksamheten och har en övergripande koll på IT-strukturen. Det finns en stor efterfrågan på den här typen av kompetens, och därmed är det också en bra chans för dig som är intresserad av att driva eget som konsult inom området.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen