Så blir du en digital nomad

Längtar du efter att upptäcka världen samtidigt som du kan få en inkomst? Då kanske jobbet som digital nomad är något för dig!

Entreprenörskap > Digital nomad

Vad är en digital nomad?

En digital nomad är en person som är oberoende av en specifik plats och som har en flexibilitet tack vare digitala verktyg. På så sätt kan personen leva och verka var som helst i världen så länge det finns en fungerande internetuppkoppling.

Att jobba på distans har ökat generellt inte minst sedan Covid-19 gjorde sin entré. Och med ökningen av människor som har möjlighet att jobba på distans kommer nu länder med nya lösningar för att kunna ta emot digitala nomader och på så sätt också främja sitt eget lands ekonomi. 

 Tips! Starta konsultbolag

Visum för dig som digital nomad

Det tillstånd som länderna har infört för att ta emot digitala nomader brukar kallas för Digital Nomad Visa även om det riktiga namnet på visumet kan heta något annat. Men det bygger på att du som kan försörja dig digitalt i landet du vill bo i har möjlighet att göra det under en begränsad period som kan vara mellan sex månader upp till tre år.


Du som är medborgare i ett EU-land har redan idag möjlighet att jobba var som helst inom EU men vill du jobba i övriga världen behöver du visum. 

Hur blir man en digital nomad?

Okej, så du är sugen på att börja leva som digital nomad? Då behöver du fundera på hur mycket pengar du kommer att behöva, vilka uppdrag du vill ta och om du ska vara egenföretagare eller fakturera via det som kallas egenanställning. Har du redan ett jobb där du får jobba på distans kanske du kan fråga chefen om möjligheterna att arbeta utomlands.

Det är viktigt att du kollar upp alla skatteregler som gäller just din situation så att du betalar rätt skatt oavsett om du driver eget företag eller är anställd.

Det finns många plattformar för att hitta uppdrag som digital nomad och frilansare men ofta är det hög konkurrens och låga ersättningar. Därför är det viktigt att du bygger upp din digitala profil men också ditt nätverk så att du lättare får kontakt med människor inom just ditt arbetsområde.

Vanliga jobb för digitala nomader är inom IT, marknadsföring, språk och kreativa arbeten som går att utföra på distans.

Det här är några exempel och bara fantasin sätter gränser:

  • IT-jobb som webbutveckling, IU/UX-design
  • Marknadsföringsjobb som copywriting, content writing och influencer marketing
  • Fotograf och författare
  • Engelskalärare, översättare

 Lästips! Starta eget företag steg för steg – tips, checklista & guide!

Resplan

Du behöver också tänka igenom din resplan åtminstone för dina första destinationer så att du kan göra en research både för resmålet som sådant men också för att säkerställa att det digitala jobbet kommer att fungera med internetuppkopplingen.

Populära länder för digitala nomader

Det finns några olika saker som påverkar om ett land är bra för en digital nomad eller inte. Hur enkelt är det att hitta en stabil internetuppkoppling för ditt arbete? Hur lätt är det att få stanna och jobba som digital nomad i landet när det kommer till visum om du behöver det? Hur dyrt är det att leva i landet? Det avgör ofta hur mycket du måste jobba och därmed också hur mycket ledig tid du har. 


Här är några vanliga länder för digitala nomader:

  • Portugal
  • Spanien
  • Indonesien
  • Tyskland
  • Mexico
  • Costa Rica
  • Malta
  • Estland
  • Kroatien
  • Malaysia

Ha rätt verktyg

Förutom självklara saker som dator, mobil och en stabil internetuppkoppling kommer du att behöva digitala verktyg som till exempel:


Slack
Med Slack slipper du skicka mejl och du kan sköta kontakten med kunder och medarbetare snabbt och smidigt i olika kanaler.


Zoom
Ett digitalt mötesrum där ni kan vara både få och många.


Miro
En supersmidig och överskådlig digital whiteboard och samarbetsplattform för onlinemöten.


Evernote
Ett anteckningsverktyg där du kan ha flera anteckningsböcker och där du kan synka mellan både app och desktop.

Tänk på det här innan du drar iväg

Du är på väg mot friheten i att jobba var du vill men det är ändå några praktikaliteter att tänka på. 

Skaffa en reseförsäkring

Ska du vara borta längre tid behöver du teckna en reseförsäkring. Oftast gäller din hemförsäkring i 45 dagar men efter det behöver du en utökad reseförsäkring för att vara skyddad om du skulle bli sjuk eller skadad under din resa. Sjukvård utomlands kan vara väldigt kostsamt så den här är verkligen viktig. 

Ditt boende i Sverige

Ska du säga upp, sälja eller hyra ut ditt boende i Sverige? Om du tänker vara borta en begränsad period finns möjligheten att hyra ut i andra hand. På så sätt har du ett trygghet i att det finns en bostad att komma hem till.

Se till att någon tar hand om din post

Även om du inte längre har några åtaganden här hemma behöver du se till att någon tar hand om din post så att du nås av viktig information eller räkningar som kan komma efter du har åkt iväg. Med digitala tjänster som Kivra och Min Myndighetspost kan du få tillgång till en stor del av din viktiga post via appar och hemsidor.

Vaccin

Se över vilka vaccin som är aktuella för ditt resmål och vilka intyg du kan behöva ha med dig för att visa att du är vaccinerad.

Några ord på vägen

Det är härligt att kunna maxa livet med resande och jobb. Men samtidigt är det en konst att få ihop båda delarna samtidigt. Ett tips är att bygga nätverk och umgås med andra människor både i verkligheten och digitalt. Då blir livet som digital nomad mindre ensamt. Och du kan få det sådär härligt som du drömmer om!


Lycka till!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen