Bli kombinatör - var anställd och egenföretagare samtidigt!

En kombinatör jobbar tillsammans med en partner.

Drömmer du om att göra din grej och styra över ditt eget arbete och arbetstider? Känns det samtidigt skönt att ha en fast anställning? Då kan du bli kombinatör! Det är vanligare än man kanske tror och kan passa bra vid uppstarten av ett företag. 

Entreprenörskap > Starta eget företag

Vad är en kombinatör?

En kombinatör är en person som både har en fast anställning och driver ett egen verksamhet vid sidan av. 

Det öppnar upp för möjligheter att kunna ha stabilitet och trygghet från en anställning samtidigt som man kan utveckla en egen affärsidé genom företagande. Att äta kakan och ha den kvar, skulle man kunna säga!

Att vara kombinatör kan vara både utmanande och givande och det är ett alternativ som allt fler väljer för att kunna balansera trygghet och frihet i arbetslivet.

Kombinera eget företag med anställning - hur gör man?

Att kombinera en anställning med att driva eget företag kan vara en spännande och givande utmaning. Här är några viktiga steg för att lyckas:

1. Utvärdera din tid och kapacitet

Innan du startar ditt eget företag, se över din nuvarande arbetssituation och bedöm hur mycket tid du realistiskt kan avsätta för ditt sidoprojekt.

2. Gör en affärsplan

Skapa en detaljerad affärsplan som beskriver ditt företags mål, marknadsstrategi, budget och tidsplan. Detta ger dig en klar riktning och hjälper dig att hålla fokus.

3. Sätt upp realistiska mål

Bestäm vad du vill uppnå med ditt företag och sätt upp kortsiktiga och långsiktiga mål. Det hjälper dig att mäta framgång och hålla motivationen uppe.

4. Skapa ett schema

Planera dina arbetsdagar noggrant för att balansera tiden mellan din anställning och ditt eget företag. 

5. Hitta balans

Se till att du inte tar på dig för mycket. Det handlar om att hitta en balans som funkar bra för dig. 

Vi hjälper dig med din företagsdröm

Har du den där perfekt affärsidén men vet inte hur du ska gå vidare? Låt oss vara ditt bollplank!

Boka ett bollplank

Distansarbete och möjligheter

Flexibilitet och frihet är vad många av oss tänker på när vi pratar om distansarbete. Viktigt att komma ihåg är att det också ställer höga krav på självdisciplin och fokuserat arbete när det kan finnas många saker hemma som distraherar.

Om man sköter det väl så öppnar det upp många möjligheter för att bli kombinatör och även andra fördelar. Du kan till exempel:

  • Minska stress genom att slippa pendling och att ha en lugn arbetsmiljö
  • Ha mer flexibla arbetstider som blir särskilt värdefullt för kombinatörer som hanterar flera projekt samtidigt
  • Få balans mellan jobb och privatliv

Lästips: Vi har samlat (typ) allt du behöver veta om företagsstarter i den här artikeln: Starta eget företag – steg för steg!

Händer som knådar en deg
IT-utvecklare på dagarna, bagare på kvällarna? 

Fördelar med att starta eget företag som bisyssla

Att starta eget företag som bisyssla kan erbjuda många fördelar, särskilt för dem som vill utforska entreprenörskap utan att lämna sin trygghet i en fast anställning:

  • Din anställning ger en stabil inkomst medan du utvecklar ditt företag vilket minskar den ekonomiska stressen.
  • Du får värdefull erfarenhet och nya färdigheter som kan vara fördelaktiga både för ditt företag och din anställning.
  • Att ha ett sidoprojekt ger dig möjlighet att experimentera med olika affärsidéer och strategier utan press att behöva lyckas omedelbart.

 Lästips: Är du sugen på att skaffa dig en bisyssla? Bli inspirerad av hur du kan tjäna extra pengar hemifrån!

Får du bedriva egen verksamhet vid sidan av din anställning?

Innan du startar eget vid sidan av din anställning bör du kolla följande: 

  • Anställningsavtal: Kolla om det finns specifika klausuler som begränsar din möjlighet att bedriva en bisyssla. Vissa arbetsgivare har restriktioner kring konkurrerande verksamheter eller krav på att informera dem om sidoprojekt.
  • Konkurrensklausuler: Vissa anställningskontrakt innehåller konkurrensklausuler som kan begränsa din möjlighet att starta ett företag inom samma bransch eller marknad som din arbetsgivare.
  • Tidsmässiga restriktioner: Din arbetsgivare kan ha synpunkter på hur mycket tid du lägger på ditt sidoprojekt, särskilt om det påverkar din prestation eller tillgänglighet på din huvudsakliga anställning.

Rättigheter och skyldigheter

Att vara kombinatör kan vara en givande och lönsam upplevelse men kräver noggrann planering och öppen kommunikation med din arbetsgivare.

Genom att förstå och följa de regler och riktlinjer som gäller, kan du framgångsrikt balansera båda rollerna och dra nytta av fördelarna med att vara en kombinatör.

Som anställd har du vissa rättigheter och skyldigheter när du startar ett eget företag vid sidan av. Du har till exempel rätt att starta ett eget företag så länge det inte bryter mot ditt anställningsavtal eller andra överenskommelser du har med din arbetsgivare så som regler och policies. 

En viktig sak är att tydligt skilja på din fasta anställning och ditt sidoprojekt. Du bör exempelvis inte använda din arbetsgivares resurser eller information för att gynna ditt eget företag.

  Lästips: 7 tips för ett hållbart företagande

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen