Starta företag tillsammans med en kompanjon

Två personer står bredvid varandra för att symbolisera kompanjonskap.

Har du funderat på att starta företag tillsammans med någon? Härligt! Då är du något spännande på spåren. Att vara kompanjoner har många fördelar och det kan kännas tryggare att starta företag tillsammans än på egen hand. I den här artikeln ger går vi igenom för- och nackdelar med kompanjonskap och du får även tips på hur du kan hitta din framtida kompanjon!

Entreprenörskap > Kompanjonskap

Fem fördelar med att starta företag tillsammans med en kompanjon

Att vara kompanjoner innebär en rad fördelar. Att starta företag tillsammans med en kompanjon inger bland annat större trygghet och delad ekonomisk säkerhet. Här är några av de tyngsta argumenten för att starta eget företag tillsammans med någon.

 Delat ansvar och risktagande

 Kompletterande kunskaper och personligheter

 Ni kan bolla idéer och tankar

 Bättre rustad att växa och utvecklas

 Steget till att anställa är mindre än för ensamföretagare

Tre nackdelar med kompanjonskap

Givetvis finns det också baksidor med ett delat företagande:

 Beslutsvägarna blir lite längre

 Du måste dela kontrollen över verksamheten med din kompanjon

 Du måste vinstdela

 Handelsbolag och aktiebolag är vanligaste företagsformerna när du vill starta bolag tillsammans med någon. Här kan du läsa mer om att starta handelsbolag och starta aktiebolag.

12 tips för ett framgångsrikt kompanjonskap

Om du tycker att kompanjonskap låter som rätt väg att gå för dig och ditt företag, kommer här några tips på vägen:

  1. Välj en jämbördig partner som kompletterar dig och dina kunskaper – du och din kompanjon ska kunna fungera ihop i både nöd och lust.
  2. Skriv ett kompanjonsavtal som reglerar era ansvarsområden, ekonomiska åtaganden och vad som ska hända om någon vill dra sig ur.
  3. Nätverka med andra företagare och skaffa samarbetspartners. Även om ni är två så är det bra att använda sitt nätverk och ta hjälp av andra. Våga fråga och vara nyfiken!
  4. Anlita experthjälp – det blir ofta både billigare och bättre än att försöka själva.
  5. Planera för er gemensamma framtid – både företag och företagare behöver tid och utrymme att växa och utvecklas.
  6. Välj rätt bolagsform – om verksamheten kräver stora ekonomiska resurser kan aktiebolagsformen vara en fördelaktig bolagsform.
  7. Kommunicera –  boka in regelbundna möten för att diskutera företagets utveckling, utmaningar och möjligheter. Uppmuntra till att ha en ärlig och öppen dialog mellan partners.
  8. Skaffa en mentor eller oberoende rådgivare som ni kan bolla idéer och tankar med. Ibland fastnar man i en loop när man gör allting tillsammans och då kan det hjälpa att diskutera saker med andra personer.
  9. Ha specifika ansvarsområden och fundera på vad era styrkor är och fördela ansvarsuppgifter därefter. Ni är kompanjoner –  dra nytta av det och använde det ni är bra på för att stärk varandra!
  10. Se till att utvecklas och lära er nytt! Står ni still i utvecklingen blir ni snart frånåkta av konkurrenter. Ha alltid en utvecklingsplan och mål som guidar er framåt och hjälper er att växa ta er framåt.
  11. Byt miljö och skaffa er olika inspirationskällor. Undvik att fastna i gamla vanor och tankebanor, hitta inspiration som kan ge nya idéer till er verksamhet!
  12. Ta höjd för ert pensionssparande och era möjligheter att ta semester. Ingen annan gör det åt er.

Att hitta en kompanjon

För dig som vill starta eller driva eget tillsammans med en partner, men inte har någon uppenbar kandidat i åtanke, finns idag flera sätt att hitta din nya samarbetspartner.

  • Hitta affärspartnern på nätet – många företagssiter har börjat erbjuda funktionalitet där man både kan annonsera sitt egna intresse för samarbete samt söka bland annonserna. Var dock vaksam på vem du är i kontakt med och berätta inte för mycket innan du har träffat den du funderar på att göra affärer med i verkliga livet. Att driva verksamhet ihop kräver tillit.
  • Visa ditt intresse för kompanjonskap i din omgivning – kanske har du en kollega som mer eller mindre i hemlighet också drömmer om att starta eget tillsammans med någon? Visa öppet dina företagarambitioner – men utan att avslöja hela affärsidén (!).

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Fördela ansvar som kompanjon – hur gör man?

Ett bra tips för att fördela ansvar mellan två kompanjoner är att skriva ett kompanjonsavtal. Som kompanjoner är det ett viktigt dokument att upprätta. Det innehåller information om varje partners rättigheter, skyldigheter och ansvar. Den är användbar när eventuella tvister uppkommer och kan användas för att tydligt definiera vad som förväntas av varje part.

Halva priset

Som nystartad företagare får du halva priset på bokföringen första året. Så du kan lägga mer tid på din passion.

Halva priset

Vad gör man om en kompanjon vill dra sig ur?

Kolla avtalet

Titta på kompanjonsavtalet för att se vad ni kom överens om när någon vill lämna partnerskapet.

Prata med varandra

Diskutera läget och vilka åtgärder som behövs vidtas när en person lämnar företaget.

Värdera andelar

Räkna ut hur mycket den utträdande partnerns del av företaget är värd. Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående för att genomföra det.

Bestäm hur ni ska göra med pengarna

Bestäm om den eller de som är kvar ska köpa ut personen som lämnar. Kom överens om hur mycket det ska kosta och hur pengarna ska betalas, allt på en gång eller lite i taget.

Dokumentation

Korrigera all dokumentation så att det står på den nya ägarkonstellationen. Säkerställ att myndigheter är underrättade.

Informera anställda

Informera anställda och viktiga kunder om att en partner lämnar företaget så att alla vet vad som händer och verksamheten kan fortsätta.

Nio tips till den som startar själv

Om det av någon anledning ändå slutar med att du sätter igång utan partner, ger vi dig sju tips på vad som kan vara bra att tänka på. Och inte helt överraskande är de i princip de samma som om du startar tillsammans med en kompanjon.

  1. Samverka med andra företagare – ensam är inte stark
  2. Begränsa ditt ekonomiska risktagande – om verksamheten kräver stora ekonomiska resurser kan aktiebolagsformen vara bättre även för ensamföretagare
  3. Se till att ha en tydlig budget och ekonomisk översikt – genom att ha koll på siffrorna kan du också snabbt upptäcka rörelser du behöver ha under uppsikt
  4. Skaffa dig ett smidigt bokföringsprogram – varför ska du slita med bokföringen när den i princip kan sköta sig själv i bakgrunden? Fokusera på din passion!
  5. Tänk på att ta höjd för ditt pensionssparande och dina möjligheter att ta semester – ingen annan gör det åt dig
  6. Var inte rädd för att ta hjälp av andra – det är omöjligt att kunna allt själv
  7. Skaffa en mentor eller oberoende rådgivare som du kan bolla idéer och tankar med
  8. Se till att utvecklas och lära mer – står du still blir du snart frånåkt av konkurrenter
  9. Byt miljö och skaffa dig olika inspirationskällor för att inte fastna i gamla vanor och tankebanor 

 Lästips! Starta eget företag – steg för steg 

Om företagande

I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. Hela 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. Statistiska centralbyrån räknar med att det går 2,5 företag på varje företagare. Antalet småföretagare i landet är därmed cirka 440 000.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen