Muntlig presentation – 9 snabba tips!

Att pitcha sin affärsidé eller hålla en muntlig presentation är en utmaning för de flesta, och för en del är det rena mardrömmen. Men den som behärskar presentationsteknik har mycket att vinna och karriären kan boostas på flera sätt. 

Försäljning och marknadsföring > Muntlig presentation

Det vanligaste felet är att tänka för mycket på vad vi säger och för lite på hur vi säger det. Det sägs att bara 20% av det vi uppfattar är vad vi säger, hela 80% är HUR vi säger det!

Det har också betydelse hur du använder hjälpmedel för att förstärka dina budskap, hur du använder rummet du rör dig i och hur du interagerar med din publik, de som lyssnar. Utmaningen med en muntlig presentation är ofta att få en helhet där alla delar hos dig stöttar samma budskap.  

9 tips för dig som vill bli vassare på muntlig presentation

1. Hitta förebilder & exempel

Det bokstavligen kryllar av mästerföreläsare där ute. Försök hitta några exempel på dina favoriter och kolla igenom deras presentationer. Kan du inspireras och låna av dem? Tips: Kika till exempel på TED talks för att hitta dina förebilder!

2. Researcha publiken

Ta reda på så mycket som möjligt om de som du ska presentera inför. Vad förväntar de sig, vad kan de om ämnet och vad vet de om dig?

3. Hitta storyn

Se till att din presentation hänger ihop logiskt och håller intresset vid liv. Den ska vara lika intressant att lyssna på som en berättelse!

4. Sätt mål för presentationen

Bestäm vad som är målet med just det här tillfället. Vad ska åhörarna veta, känna och tänka efteråt? Vill du väcka uppmärksamhet eller få till stånd en långtgående attitydförändring?

5. Sätt förväntningar tidigt

Berätta vad publiken kan förvänta sig och höj din auktoritet, bygg ethos. Du och ditt budskap sitter ihop. Vi är inte vana att framhäva oss själva men förmedla att du faktiskt är en expert så att publiken förstår varför den ska lägga vikt vid ditt uttalande.


Tips under själva presentationen: 

6. Interagera med publiken


Skapa omedelbart en personlig kontakt. Ställa raka frågor, till exempel: "Visste du att ...?". Ta ögonkontakt. Bygg en relation.

7. Ta konstpauser

Gör avbrott. Bryt mönstret genom en personlig historia, en talande tystnad, en variation i rösten, en bild, en kontrast, en upprepning. Eller kanske ett citat, ett ordstäv, ett särskilt ljud eller en betoning?

8. Använd kroppsspråket

Använd hela kroppen och var medveten om din mimik. Låt det bekräfta ditt budskap. Är du stel i ansiktet missar du chansen att förstärka det du vill få fram. Öva genom att överdriva mimik och gester, framför spegeln och framför vänner som kan ge konstruktiv feedback.

9. Förflytta dig

Rör på dig. Använd hela rummet. Utnyttja alla ytor och alla hjälpmedel.

Med metoderna ovan kan du förmedla en stark känsla, pathos. Det engagerar publiken mer och får ditt budskap att bli mycket starkare.

Berätta en historia

Det låter klyschigt men gamla grekerna var faktiskt grymma på storytelling. Deras kringvandrande berättare kunde trollbinda sina åhörare och berättarteknikerna lever kvar än idag. De används av tv-serieproducenter. Ni vet - Netflixmaraton?  Detsamma gäller talekonsten, retoriken. Det är en uråldrig kunskap som fungerar än idag.

Grekerna lär oss att vi behöver använda auktoritet (ethos), logik (logos) och känsla (pathos) för att presentera effektivt. De här tre begreppen behöver samverka i presentationen.

De kan också komma till användning i en argumentation, alltså när du ska försöka övertyga.

En bra sak är att studera hur andra gör. Intressanta studieobjekt finns överallt. Lycka till med din presentation och glöm inte att öva, öva, öva!

 Tips på relaterad läsning: Ethos, pathos, logos – retoriska grepp som övertygar

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion