Sverige är inte bara ett stort exportland, vi importerar också mycket varor, både från inom och utanför EU. Men vilka tillstånd behövs och hur tullar man egentligen för import av varor? Vi reder ut begreppen för importhandel.
Import, export, lager & logistik > Import
All import från länder utanför EU måste tullas. Det gör du genom att vid importtillfället lämna in en tulldeklaration till Tullverket. Du ska dessutom betala tull, moms och eventuella skatter. En tulldeklaration kan lämnas in elektroniskt till Tullverket.
Moms vid import
Du behöver betala så kallad importmoms när du importerar varor. Om du är momsregistrerad betalar du momsen till Skatteverket, är du inte momsregistrerad är det istället Tullverket du betalar till. För de flesta varor ligger momsen på 25 %. Vissa undantag finns, exempelvis är det 12 % moms på livsmedel och 6 % moms på många varor inom kulturområdet. Du kan kontrollera om ditt företag är momsregistrerat i VIES.
Importtillstånd – så funkar det
Oftast krävs inget speciellt tillstånd för att importera varor. Däremot behöver ditt företag ett registreringsnummer från Tullverket som kallas EORI-nummer. Det är ett nummer som du använder för all din importverksamhet. Du kan ansöka om ett EORI-nummer på Tullverkets webbplats. Oftast tar det bara någon timme att få numret.
Ska du importera speciella varor som tobak, alkohol, läkemedel eller foder? Då kan ditt företag behöva särskilt tillstånd eller importlicens. På Tullverkets webbplats finns en lista på varor som kräver importlicens.
Lästips: Så fungerar eurotransaktioner (SEPA-betalningar) inom eurozonen
Importera varor? Så tullar du!
Vissa varor är tullfria, men i regel ska du tulla för importvaror som du ska sälja vidare eller använda i ditt företag. Varje importvara har en varukod hos Tullverket som bestämmer hur stor tullavgiften är.
Den totala kostnaden för att importera en vara blir alltså: pris på vara + fraktkostnad + tullavgift + moms.
Låter det krångligt? Vi tar en importerad pannlampa från Kina som exempel:
Pris på vara: 100 kr
Fraktkostnad: 15 kr
Tullavgift: 5% av pris på vara + fraktkostnad. (100+15) x 0,05 = 5,75 kr
Moms: 25% av tullavgift + pris på vara + fraktkostnad. (5,75 + 100 + 15) x 0,25 = 30,19 kronor
Totalt kostar det alltså i vårt exempel 150,94 kronor att importera en pannlampa från Kina. Utifrån denna kostnad kan vi sedan fundera över hur mycket företaget måste ta betalt för att kunna tjäna på att sälja pannlampan till kunder i Sverige.
Lästips: Importera från Kina – allt du behöver veta om Kinaimport!
Vanliga importvaror & regler
Ekologiska produkter
Du behöver kunna visa ett kontrollintyg som en garanti på att produkterna är framtagna på ett ekologiskt sätt.
Ris
Ska du importera ris? Då behöver du hålla koll på riskategori, tullavgift och importlicens!
Livsmedel
Just import av livsmedel omfattas av en mängd regler som är gemensamma för EU. Flera svenska myndigheter som Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tullverket ansvarar tillsammans för regelverket. Läs mer om livsmedelsimport på verksamt.se
Kött
Du som importerar kött till Sverige, behöver bland annat ha koll på tillstånd, licenser, veterinärkontroller och registrering. Dessutom behöver du även tänka på andra myndigheters regler.
Kosttillskott
Kosttillskott räknas som ett livsmedel och ska användas för att komplettera en normal kosthållning. Vissa kosttillskott kan påstås behandla olika typer av sjukvårdstillstånd. Ifall så är fallet, räknas kosttillskottet istället som ett läkemedel. Då gäller andra regler än för kosttillskott.
Kläder
Planer på att importera kläder? Tänk på att du måste klassificera din vara på rätt varukod. Det är nämligen varukoden som styr vilka regler som gäller för varan. I söksystemet Tulltaxan hittar du varukoder för samtliga varor, där kläderna klassificeras efter framställningsmetod. Det finns också olika varukoder för herr- och damkläder.
Skor
Samma sak som gäller för kläder, gäller även för skor. Det är materialet på överdelen av skon och materialet på sulan som bestämmer klassificeringen av varan.
Lästips: Mer om importregler för olika varor på Tullverket.se