
Rotavdraget är en skattereduktion för dig som renoverar, bygger om eller underhåller din bostad. Här går vi igenom vad rotavdrag är, hur stort avdraget är 2025 och vem som har rätt till det.
Skatter & skatteregler > Rotavdrag, regler
Gå direkt till steg:
Vad är rotavdrag?
Rotavdrag är en form av skattereduktion som du kan få när du anlitar hjälp för reparation, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad av din bostad. Du får göra avdrag på en del av arbetskostnaden direkt på fakturan. Avdraget gäller endast för själva arbetskostnaden – inte för material, resekostnader eller andra tillägg. ‘Rot’ är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad.
Många har hört talas om rotavdrag i samband med rutavdrag – tillsammans kallas de ibland för "rot och rut", där rut gäller hushållsnära tjänster och rot gäller byggrelaterade arbeten.
Exempel på arbeten som kan ge rätt till rotavdrag:
- Renovering av kök eller badrum
- Målning och tapetsering
- Byte av golv, innerdörrar eller lister
- El- och VVS-arbeten
- Tilläggsisolering
Hur mycket är rotavdraget 2025?
År 2025 är det högsta beloppet du kan få i rotavdrag 50 000 kronor per person och år. Avdraget gäller för 30 procent av arbetskostnaden för reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad i din bostad. Det innebär att du kan få rotavdrag för arbetskostnader upp till cirka 166 000 kronor under året.
Exempel: Om du anlitar en målare som utför arbete för 50 000 kronor i arbetskostnad, kan du få ett avdrag på 15 000 kronor (30 procent av arbetskostnaden).
Viktigt datum: 12 maj
Observera att det finns ett förslag från regeringen om att tillfälligt höja rotavdragets procentsats till 50 procent av arbetskostnaden (i stället för 30 procent) under perioden 12 maj till 31 december 2025. Detta påverkar dock inte taket – det ligger fortfarande på 50 000 kronor per person.
Hur fungerar rotavdraget?
Du som köpare av en tjänst som kan ge rätt till rotavdrag måste:
- Vara minst 18 år
- Betala skatt under året
- Bo i och äga bostaden där arbetet utförs
- Betala elektroniskt (t.ex. med kort eller Swish)
Datum: För att kunna få rotavdrag måste arbetet vara betalt senast 31 december. Företaget som utfört arbetet måste skicka in ansökan till Skatteverket senast 31 januari året därpå. Det betyder att om du anlitat hjälp under 2025, behöver ansökan vara inne senast 31 januari 2026. Avdraget syns sedan i din deklaration som kommer i mitten av mars – baserat på inkomster och avdrag från 1 januari till 31 december 2025.
Det är företaget som utför arbetet som ansvarar för att ansöka om utbetalning från Skatteverket när arbetet är utfört. Företaget fakturerar kunden och drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan.
Visste du att: Rotavdraget testades första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.
Då gäller rotavdraget inte
Rotavdrag beviljas inte i följande fall:
- Om bostaden är uthyrd under den tid då arbetet utförs.
- Om du inte äger bostaden där arbetet utförs.
- Vid kooperativa hyresrätter, eftersom de inte räknas som ägda bostäder.
- Om du betalar för arbete i ditt barns bostad, även om du står som ägare och barnet bor där.
- Om arbetet utförs av en närstående, till exempel make, maka, sambo eller släkting.
Tänk på: Du måste ha betalat tillräckligt med skatt
Rotavdrag är inte ett direkt bidrag utan en skattereduktion. Det betyder att du bara kan få rotavdrag upp till det belopp du har betalat in i skatt under året. Har du betalat lite skatt – till exempel för att du har låg inkomst, varit sjukskriven eller pensionerad – kan ditt avdrag bli lägre.
På vilka sätt kan man få rotavdrag?
Det vanligaste sättet att få rotavdrag är att anlita ett företag eller en person med F-skatt. Då dras avdraget direkt på fakturan och företaget begär ersättning från Skatteverket.
I vissa mer ovanliga fall kan rotavdrag även ges som en skattepliktig förmån från din arbetsgivare eller när du anlitar en privatperson med A-skatt.
Skillnaden mellan rotavdrag och rutavdrag
Rot- och rutavdrag är två olika typer av avdrag som du kan göra för hushållsnära tjänster. Rotavdraget gäller för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan rutavdraget gäller för städning, tvätt och annan hushållsnära service. Man kan få högst 75 000 kronor per person i totalt avdrag per år från ROT och RUT, varav högst 50 000 kronor per år kan vara rotavdrag.
Rot- och rutarbete kallas med en gemensam beteckning hos Skatteverket för husarbete.
Läs mer: Så använder du rot- och rutavdraget utomlands
Rotavdrag för makar och sambos
Eftersom rotavdraget är personbundet kan två personer i samma hushåll få 100 000 kr tillsammans – men endast make, maka eller sambo räknas.
Rotavdrag för pensionärer
Även pensionärer har rätt till rotavdrag, så länge de har beskattningsbar inkomst. Taket är samma som för övriga: 50 000 kronor per person och år (2025).
Viktigt för dig som utför rotarbeten
Här kommer några bra tips till dig som säljer rottjänster.
Tips till dig som säljer rottjänster
Kolla avdraget i förväg:
Fråga kunden om hen redan har använt rotavdrag hos andra företag. Du kan be om intyg från Skatteverket, men du kan inte reservera belopp för framtida jobb. Om kundens kvot är fylld får du fakturera hela beloppet.
Fyll i rätt uppgifter:
För att ansöka behöver du bland annat personnummer, fastighets- eller lägenhetsbeteckning, organisationsnummer, arbetskostnad, betald summa och betalningsdatum. Anmälan sker digitalt via Skatteverkets e-tjänst eller XML-fil.
Fakturera och anmäl i tid:
Fakturan måste vara betald senast 31 december. Ansökan ska ha kommit in senast 31 januari året därpå. Lägg gärna in kortare betalningsvillkor för att hinna skicka in allt i tid.
Läs på om konsumenttjänstlagen:
Om kunden inte betalar uteblir även rotutbetalningen. Säkerställ att du har rätt kompetens, utför ett fackmässigt arbete och informerar kunden om eventuella tilläggsarbeten.
Konto. Utbetalningen ska alltid ske till ett konto, inte som en avi.
Tips! Ett bokföringsprogram kan hjälpa dig att få alla uppgifter på plats och skapa en xml-fil som kan laddas upp till Skatteverket, eller en rapport så att du kan knappa in rätt uppgifter på myndighetens webbplats.
Nedladdningsbar blankett, begäran om betalning rotarbete från Skatteverket
Nedladdningsbar blankett, begäran om betalning rutarbete från Skatteverket
Vanliga missar att undvika för dig som företagare
- Lova inte för högt avdrag – endast arbetskostnaden ger rätt till avdrag
- Kontrollera att kunden inte redan utnyttjat hela rotavdraget
- Skicka fakturan i tid så att du hinner ansöka innan deadline
- Ha koll på konsumenttjänstlagen vid tvist
Vad gäller kring rotavdrag och olika boendeformer?
Nybyggda bostäder
Du får inte rotavdrag för nybyggda bostäder, till exempel Attefallshus, under de fem första åren, då de är befriade från fastighetsavgift. Undantag kan göras om huset återställs till ursprungligt skick.
Rotavdrag två ägare
Rotavdrag kan delas mellan flera ägare, oavsett andel. Om delägarna vill dela på arbetskostnaden måste de meddela om de vill dela på skatteavdraget sinsemellan.
Fritidshus och sommarstuga
Rotavdrag godkänns för fritidshus och sommarstugor, förutsatt att du både äger och använder bostaden. Gäller även friggebod, förråd, småhus och kolonistuga i vissa fall – även på arrendetomt.
Bostadsrätt
Avdraget gäller endast för arbete inne i bostaden, till exempel badrumsrenovering, målning eller eldragning. Arbeten på utsidan (fönster, dörrar, ventilation) räknas inte, eftersom det är föreningens ansvar.
Hyresrätt
Rotavdrag beviljas inte, eftersom det kräver att du äger bostaden.
Balkong, inglasningar, altaner eller verandor
Du får inte rotavdrag för balkong, altan, inglasning av balkong eller veranda i bostadsrätt.
Garage, carport och uterum
Garage, carport eller uterum kan ge rotavdrag om de byggs ihop med huset (minst 75 %) eller har dörr till huset.
Gäststuga
Du kan få rotavdrag för arbete på en gäststuga, så länge du äger den, använder den själv och den ingår i en fastighet med taxeringsvärde. Avdraget gäller inte om gäststugan hyrs ut.
Trädfällning och trädbeskärning
Trädfällning och beskärning ingår inte i rot utan i rutavdraget – liksom annan trädgårdsskötsel (förutom ny gräsmatta).
Vill du veta mer?
Som vanligt finns det många regler, och det kan vara svårt att hålla reda på alla. Kontakta Skatteverket samt se Skatteverkets egna avdragsexempel om du behöver hjälp!