Rut- och rotavdrag utomlands – se upp för fel i deklarationen

Sedan 2011 har rut- och rotavdrag utomlands ökat med nästan 160 procent. Det fungerar utmärkt, bara håll lite extra koll på reglerna själv, när du anlitar utförare i ett annat EU/EES-land.

Skatter & skatteregler > Rut- och rotavdrag utomlands

I Sverige tar byggfirmorna och andra utförare stort ansvar för att allt går rätt till eftersom de har hunnit skaffa sig kompetensen. 

– Köparens ansvar blir viktigare om arbetet utförs av en utländsk utförare som inte alltid känner till det svenska systemet för rot och rut, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. 
Företagaren i exempelvis Spanien får följa samma procedur som ett svenskt företag, gå in på Skatteverket.se och läsa på om reglerna samt ansöka om utbetalning till ett utländskt kontonummer. 

1 900 svenskar

2014 fick cirka 1 900 svenskar 52 miljoner kronor i skattereduktion för rut- och rottjänster utförda i ett annat EU/EES-land. Motsvarande siffror för 2011 är cirka 800 svenskar och 20 miljoner kronor. 
– En tydlig trend. Det är inte konstigt om vetskapen om att man får använda avdraget utomlands sprider sig, säger Pia Blank Thörnroos. 

Flest rottjänster

Bara ett hundratal personer beviljades rutavdrag för bostad utomlands 2014, medan cirka 1800 personer beviljades rotavdrag.
Vilka länder det rör sig om kan Skatteverket inte svara på eftersom de som söker är skrivna i Sverige, vilket också är en förklaring till att rutavdraget är så litet. En förutsättning för att kunna få skattereduktionen är att man är folkbokförd och betalar skatt i Sverige.

Upptäckte fel

Skatteverket gjorde en granskning 2014 som visade på en hel del fel.
– De vanligaste är att man ansöker om rot och rut för typer av arbeten som inte ger rätt till avdrag, samt att man ansöker om skattereduktion innan arbetet har utförts, vilket man inte kan få.

Här är Skatteverkets egna tips för dig som är köpare och vill använda rut och rot utomlands:

 Vad kan du få ersättning för och inte? Läs på om hur rot-avdrag fungerar här, eller läs mer hos Skatteverket:

Exempel på rutarbete A-Ö
Exempel på rotarbete A-Ö

 Arbetet ska utföras först – sedan kan du ansöka om ersättning för halva arbetskostnaden. Inte tvärtom.

 Se till så att den faktura du betalar motsvarar hälften av arbetskostnaden. Annars blir underlaget för beräkning av skattereduktion fel. 

 Vid rotarbete måste du äga fastigheten, men det gäller inte för rut, där kan du hyra din bostad.

 Se till att du har kvitto på alla utförda arbeten.

 Reglerna för rut- och rot gäller bara inom EU/EES. EES-länderna består för närvarande av Island, Norge och Lichtenstein.

Skatteverket om utländska rot och rut-arbeten

Rot and rut work Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion


Fyllt med coola grejer

Smart bokföring och fakturering för din passion!

Prova gratisFölj vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FöljLär dig bokföring

Gå Bokföringsskolan online och lär dig alla grunder på 60 minuter. Supersmart!

Gå kursen – gratis