Digital inlämning av årsredovisning - så funkar det

Det sägs att om alla Sveriges bolags årsredovisningar lämnades digitalt, skulle vi spara motsvarande en 1,5 kilometer hög pappersstapel.

Bakgrund

Den 21 juli 2016 började Bolagsverket utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar. I början av 2018 öppnade tjänsten för bolag med K2-regelverk. Drygt 5000 bolag, många nystartade, nappade på tjänsten. Gladast var de lite större bolagen, fåmansbolagen var svårflirtade. Användarna loggade oftast in på kvällen eller natten.

2019 öppnade myndigheten för bolag som använder K3. Nu jobbar programvaruleverantörerna hårt för att tillgodose önskemålen. Målet är att det ska vara ett självklart val för företagare att lämna in digitalt. Bolagsverket ser gärna ett obligatorium.

Fördelen med digitalt inlämnade årsredovisningar

 Det sparar förstås mycket papper.

 Kontroller i systemet gör att det blir rätt från början. Idag är det mycket vanligt att årsredovisningar behöver kompletteras på olika sätt.

 Video: Signera digitalt i Visma Bokslut, så går det till

Digital signering av årsredovisningen - är hela processen digital?

Slipper du gå till kopiatorn nu då? Både ja och nej. Årsredovisningen lämnas helt digitalt. Fastställelseintyget signeras direkt på Bolagsverkets webbplats av vd:n eller en ordinarie styrelseledamot. Praktiskt går det ofta till så att en redovisningskonsult skickar en e-post med länk till personen som signerar.

Men signeringsrundan i styrelsen som görs före årsstämman, omfattas inte av regeringens uppdrag till Bolagsverket. Den signeringen kan istället göras i en särskild signeringstjänst, som det kommande Visma Sign. Då kan du slippa kopiatorn.

Den godkända årsredovisningen ska sedan förvaras i ett exemplar hos aktiebolaget enligt Årsredovisningslagen (ÅRL). Här ska styrelsens underskrifter finnas med, men de behövs inte på den kopian som går till Bolagsverket.

Visma och digital inlämning av årsredovisning

  • I programmet Visma Bokslut kan du från 4 april 2019 lämna in din årsredovisning digitalt om bolaget använder K2-regelverket och inte behöver ha revisor.

  • Nästa tjänst där digital inlämning utvecklas (2019) är molntjänsten Visma Advisor Period & År. Därefter kommer årsredovisning- och deklarationsdelen i Visma eEkonomi och sist de bolag som ska lämna in en revisionsberättelse. 

Visma och digital signering

Visma Sign är en tjänst för elektronisk signering som fanns redan innan Bolagsverkets nya tjänst om digital inlämning av årsredovisning. Visma Spcs arbetar för att 2019 få in Sign som ett naturligt steg i hela inlämningsprocessen kring årsredovisningen. Tills dess måste dock vissa signeringar fortfarande ske på papper.

 Bokslut vad är det? Läs allt om bokslut här

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi