Digital inlämning av årsredovisning - så funkar det

Det sägs att om alla Sveriges bolags årsredovisningar lämnades digitalt, skulle vi spara motsvarande en 1,5 kilometer hög pappersstapel. Kopiatorn behöver inte gå varm längre. 

Bakgrund

Den 21 juli 2016 började Bolagsverket utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar. I början av 2018 öppnade tjänsten för bolag med K2-regelverk. Drygt 5000 bolag, många nystartade, nappade på tjänsten. Gladast var de lite större bolagen, fåmansbolagen var svårflirtade. Användarna loggade oftast in på kvällen eller natten.

2019 öppnade myndigheten för bolag som använder K3. Nu jobbar programvaruleverantörerna hårt för att tillgodose önskemålen. Målet är att det ska vara ett självklart val för företagare att lämna in digitalt. Bolagsverket ser gärna ett obligatorium.

Fördelen med digitalt inlämnade årsredovisningar

 Det sparar förstås mycket papper.

 Kontroller i systemet gör att det blir rätt från början. Idag är det mycket vanligt att årsredovisningar behöver kompletteras på olika sätt.

 Video: Signera digitalt i Visma Bokslut, så går det till

Visma och digital inlämning av årsredovisning

I programmen  Visma Bokslut och Visma Advisor Period och År kan du lämna in årsredovisningen digitalt om bolaget använder K2-regelverket och inte använder revisor.

Digital signering av årsredovisningen - är hela processen digital?

Ja, inom kort slipper du gå till kopiatorn. Visma Sign är en tjänst för elektronisk signering som släpps den 25 september 2019. 

Lagra godkänd årsredovisning

Den godkända årsredovisningen ska sedan förvaras i ett exemplar hos aktiebolaget enligt Årsredovisningslagen (ÅRL). Här ska styrelsens underskrifter finnas med, men de behövs inte på den kopian/avskriften som går till Bolagsverket.

 Bokslut vad är det? Läs allt om bokslut här

2/5 - 2 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi