Lagkrav: e-faktura i offentlig sektor - så förbereder du dig!

Från och med april 2019 är det e-fakturor som gäller för dig som skickar fakturor till offentliga sektorn. Men oroa dig inte – redan nu finns en inbyggd lösning i Vismas program!

Den nya lagen bestämdes i riksdagen i juni 2018, efter att länge legat som ett lagförslag. Regeringen menar att det finns stora samhällsekonomiska och miljömässiga vinster att göra i och med en övergång till elektroniska fakturor i den offentliga sektorn. Som kund hos Visma Spcs behöver du inte oroa dig - vi kommer strax till lösningen!

Regler för e-fakturor i offentlig sektor

Lagen innebär inte bara att företagare ska kunna skicka e-fakturor till myndigheter - detta ställer också krav på att myndigheterna och instanserna ska kunna ta emot e-fakturor.

E-fakturorna ska följa den europeiska standarden, om inte någon annan standard har avtalats. Viktigt att notera i det här fallet är att en skannad faktura inte räknas som en digital faktura. När lagen börjar gälla - 1 april 2019 - kommer lagkravet gälla de upphandlingar som påbörjats efter att lagen träder i kraft. Mer information om lagkravet på e-fakturor.

 Vill du läsa mer om fakturering? Vi har samlat tips, inspiration och information på ett ställe. Besök vår sida om fakturering!

Vad behöver jag som småföretagare göra?

Den nya lagen har tidigare stött på kritik då den kan vara problematisk för mindre företagare. För dig som driver eget är det viktigt att ta reda på om programleverantören kan erbjuda ett färdigt koncept som är anpassad för de behov som just du som företagare har. Då kan det vara skönt att redan nu veta att Visma har en lösning på plats.

Lösningen? Visma AutoInvoice!

Den inbyggda faktureringstjänsten AutoInvoice är sedan tidigare en mycket populär produkt bland Vismas kunder, både användare av bokföringsprogrammet Visma eEkonomi och affärsystemet Visma Administration kan nyttja tjänsten. 

“Vår inbyggda faktureringstjänst AutoInvoice lever redan idag upp till de krav som kommer att krävas när lagen träder i kraft nästa år.”
- Robin Melldén, Product Manager för Visma AutoInvoice

AutoInvoice kan både skicka och ta emot e-fakturor, allt beroende på vad kunden har för behov. Dessutom är tjänsten redan inbyggd i våra bokförings- och faktureringsprogram. Tjänsten kan också hämta dina leverantörsfakturor direkt till ditt program. Det kostar inget att ansluta sig till Visma AutoInvoice, du betalar bara för de tjänster du använder. Ta del av prislistan här!

Fördelar med Visma Autoinvoice

För avsändaren: 

 Du slipper den manuella processen med utskrift, konvertering och frankering av pappersfakturan
 Fakturan når mottagaren samma dag som du skickar den
 Uppgifterna registreras snabbt och korrekt i mottagarens system

För mottagaren:

 Ingen manuell hantering av post
 Färre fel när fakturorna inte behöver skannas från papper
 När du läser in leverantörsfakturor via Visma AutoInvoice läggs fakturauppgifterna in automatiskt i programmet, utan någon manuell registrering.

 Visma eEkonomi Fakturering:
Faktureringsprogrammet för det mindre företaget
 

 Fakturera från vilken enhet som helst
 Samarbeta med din byrå direkt i programmet
 Fullt stöd för ROT och RUT

3,6/5 - 7 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer