Starta food truck - så här gör du!

En food truck i fina färger.

Drömmer du om att starta en food truck? Det är ett spännande och innovativt alternativ för dig som vill mixa din entreprenöranda med ett eventuellt matintresse. Innan du kommer igång kan det vara bra att samla på dig information så du har en stabil grund för din nya verksamhet. Vi hjälper dig att komma igång!

Entreprenörskap > Starta food truck

Planering är A och O

Din målgrupp

Först och främst måste du fundera på vilka personer du vill vända dig till. Vilken är din målgrupp? Vilka ska du nå ut till? Du kan börja med att kolla på och analysera demografi och kundbeteende i det område du planerar att etablera din business. Vilka potentiella kunder finns där? Vilken typ av mat efterfrågas? 

Genom att förstå deras vanor och preferenser kan det hjälpa dig i att planera din verksamhet. Var du ska finnas och vilken typ av mat du ska sälja för att skapa en lyckad försäljning blir lättare att förstå när du gör ordentlig research.

Lästips: Starta eget? Här är allt du behöver veta!

Hitta rätt plats för din food truck

För att hitta den bästa platsen för din food truck behöver du utforska populära områden och evenemang där food trucks är efterfrågade. Kolla upp lokala tillstånd och regler för parkering så du vet vad som gäller i området. Ta kontakt med kommunen för att få rätt information. 

Det är fördelaktigt att skaffa sig bra relationer med lokala evenemangsarrangörer och företag. Det är även bra att vara flexibel och anpassningsbar till att vara på olika platser beroende på säsong och evenemang. 

Food trucks efterfrågas på olika ställen och vi ser dem ofta i: 

  • Parker
  • Företagsområden
  • Festivaler
  • Marknader
  • Privata evenemang

Genom att vara noggrann med din planering och byggande av relationer kan du säkra attraktiva platser för din verksamhet och öka dina chanser till framgång.

Vi hjälper dig med din företagsdröm

Har du den där perfekta affärsidén men vet inte hur du ska gå vidare? Låt oss vara ditt bollplank!

Boka ett bollplank

Koncept och mat

Kanske grundade sig din idé om att starta en food truck i att du har ett specifikt koncept och meny i åtanke? Eller handlar det mest om att sälja mat från olika platser? Oavsett vad så är det viktigt att skapa en unik och attraktiv meny som lockar din målgrupp. 

Fundera på vad som gör ditt företag speciellt och hur du kan erbjuda något både unikt och efterfrågat. Anpassa menyn efter din målgrupps preferenser och våga experimentera med nya rätter. 

För att hitta helt rätt kan du testa nya recept och justera maten allt eftersom och du kan ta hjälp av feedback från kunder och försäljningsdata för att hålla menyn relevant och lockande.

Lästips: Egenskaper som visar att du är entreprenör

Kostnader för att driva en foodtruck

Att starta en food truck är en resa full av saker att ha koll på och några av de viktigaste är de ekonomiska aspekterna. 

Planera dina startkostnader

Beroende på storleken på din food truck och vilken typ av utrustning du behöver så varierar kostnaderna som uppkommer i början. 

Det viktigt att planera dina startkostnader i förväg för att undvika tråkiga överraskningar. Startkostnaderna kan inkludera:

  • Köp eller hyra av fordonet
  • Köksutrustning
  • Tillstånd och licenser
  • Försäkringar
  • Inköp av råvaror
  • Marknadsföring

Vad kostar det att köpa en food truck?

Att köpa en food truck i Sverige kan vara en stor investering. Vad det kostar beror på faktorer som storlek, utrustning och om trucken är ny eller begagnad. Det finns även dem som bygger sin egna food truck! Som du hör finns det flera olika val du måste ta ställning till. 

Beroende på vad du har för kostnadskalkyl och preferens kan du välja mellan att köpa, leasa eller hyra en food truck. Alternativen medför olika möjligheter vilket innebär att du bör fundera på vilket som passar dig bäst.

Att köpa ger dig full kontroll men medför kostnader för försäkring, förvaring och service. Att leasa eller hyra ger dig mer frihet men du får inte samma kontroll över trucken. Vi vet, det är mycket att fundera över men lita på att ett noga övervägt beslut i uppstartsfasen kommer gynna sig i framtiden!

Läs också: Vad är ett bankintyg och hur fixar jag det?

Driftkostnader

Förutom kostnaden för själva fordonet bör du även budgetera för andra viktiga utgifter:

  • Tillstånd och licenser: Kostnaderna för att ansöka om nödvändiga tillstånd och licenser kan variera beroende på kommunens krav.
  • Försäkringar: Det är viktigt att ha rätt försäkringar för din verksamhet och dessa innebär löpande kostnader.
  • Underhåll och drift: Regelbunden service av fordonet och utrustning samt driftkostnader som bränsle och reparationer.
  • Marknadsföring: Kostnader för att marknadsföra din business genom sociala medier, evenemang och andra kanaler
  • Lön: Oavsett om du jobbar själv, har partners eller anställda bör löner och skatter som tillkommer räknas med i budgeten.


Lästips! 5 tips för bättre budgetering

Är det lönsamt att ha en food truck?

Lönsamheten för food trucks kan variera beroende på flera faktorer så som plats, målgrupp och verksamhetsmodell. 

Generellt sett har food trucks lägre fasta kostnader jämfört med traditionella restauranger eftersom du inte behöver betala för exempelvis lokal, städning, fastighetsskatter och inredning, vilket kan leda till högre lönsamhet.

Starta AB? Vi hjälper dig!

Starta nytt aktiebolag? Vi hjälper dig starta snabbt och enkelt. Exakt två timmar tar det.

Se erbjudande

Street food-industrin kan vara vinstgivande och man har möjlighet att nå en bred kundkrets och att snabbt kunna anpassa sig till marknadens efterfrågan. Lönsamheten kan påverkas av yttre omständigheter som säsong, väder och hur många evenemang som pågår.

För att du ska kunna maximera lönsamheten är det viktigt att vara flexibel och kontinuerligt justera ditt erbjudande. Lyssna på vad dina kunder vill ha och kolla på vad du säljer mest/minst av. Det kan ge goda indikationer på vad som efterfrågas och bidra med nya idéer! 

 Läs mer: Vad är en affärsplan och hur skriver man den? Guide med exempel & enkel mall!

Tillstånd och licenser för food truck

Eftersom food trucks hanterar mat, räknas som fordon och bedriver försäljning på olika platser så behövs ett antal tillstånd och licenser för att få bedriva din verksamhet. 

Tillstånden och reglerna kan omfatta försäljning på offentlig plats, hantering av mat och livsmedel, parkering, sophantering och miljöregler. 

Kommunerna, och i vissa fall polisen, hanterar dessa tillstånd och det är dit du vänder dig för att få information.

Snart redo att ge dig ut på vägarna! Men först:

Att starta en food truck är en spännande och potentiellt lönsam verksamhet som kräver noggrann förberedelse. Fordon, platser, mat - det är mycket att ta beslut kring! Med god planering och en väl genomtänkt affärsidé kan du lägga grunden för en framgångsrik verksamhet. 

Kostnaderna för att köpa och driva en food truck kan variera och med rätt strategi kan du se till att nå lönsamhet. 

Glöm inte att ta hänsyn till tillstånd och licenser för att säkerställa att din verksamhet följer alla regler och krav. Lycka till med din food truck-dröm!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen