10 egenskaper som visar att du är entreprenör

Vilka personliga egenskaper, styrkor och svagheter definierar egentligen en entreprenör? Vem som helst godkänd för F-skatt kan titulera sig "företagare", men de riktigt entreprenöriella personerna har vissa gemensamma drag och egenskaper. Här är tio saker som utmärker en entreprenör.
Entreprenörskap > Entreprenör, egenskaper
Vad är en entreprenör?
Begreppen företagare och entreprenör används ofta synonymt, men betyder de verkligen samma sak? För att starta ett företag krävs i dag inte mer avancerade personliga kvalitéer än förmågan att klicka sig igenom ett antal steg i Skatteverkets e-tjänster. För att ta sina drömmar och affärsidéer till mer än visioner på papperet krävs dock mer än så.
Till exempel att hela tiden vara hungrig på nya möjligheter och att driva utvecklingen inom sin egen marknad framåt. Att företagaren förvaltar en verksamhet, medan entreprenörer driver den framåt är ett annat sätt att se på det. Entreprenören nöjer sig sällan med det som finns framför hen på bordet, nästa steg finns alltid i kikaren.
Typiska entreprenöriella egenskaper förväntas oftast vara förmågan att bygga nätverk, hålla hög arbetsmoral och vara en stark ledarfigur. Även om dessa egenskaper är viktiga delar i att lyckas, så finns många andra egenskaper som kanske till och med är än viktigare. Vissa personlighetsdrag och egenskaper som i andra sammanhang kan anses vara negativa, kan visa sig vara riktiga styrkor när det kommer till det framgångsrika entreprenörskapet.
Du har affärsinriktat lösningsfokus
Du ser affärsmöjligheter där andra ser problem eller brister. När andra gnäller på fikarasten över önskade produkter som inte finns eller brister i befintliga sådana, stämmer du sällan in i klagokören utan ser i stället en flock guldkalvar på grönbete. Innan kaffet är uppdrucket har du gjort en mental business model canvas i huvudet och fickgooglat fram en snabb nulägesanalys av marknaden.
"Du är en nagel i ögat för arbetsgivaren och det är inte otippat att du någon gång fått sparken..."
Du ifrågasätter
Likt en enveten rumpnisse kan du inte låta bli att ifrågasätta gamla strukturer och "såhär-har-vi-alltid-gjort"-mentaliteter. Kan detta göras annorlunda? Bättre? Behöver det göras alls? Du är en nagel i ögat för arbetsgivaren och det är inte otippat att du någon gång fått sparken från ditt jobb på grund av din påstridighet och oförmåga att rätta in dig i ledet.
Lästips: Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden
Du blir aldrig nöjd
Rastlöshet är ditt mellannamn. Det är inte ovanligt att du tröttnat långt innan du ens har påbörjat vad du skulle göra eller att du, när du uppnått ett delmål, redan är halvvägs in i nästkommande projekt. Du har svårt att fira segrar och nådda mål, då detta för dig är gårdagens nyheter och det enda som räknas är att nå nästa mål. Och nästa. Och nästa.
Lästips: Affärsidéer 2021 – färdigförpackade starta eget-idéer
Du är självständig
Du är självständig, ansvarstagande och 110% medveten om att den enda som ansvarar för din framgång är du själv. Du har inget behov av utdragna fikaraster eller luncher med kollegorna. Du jobbar troligen bäst när kontoret är tomt klockan 06:00 på morgonen eller sent på kvällen när ingen stör dig med frågor, telefonsamtal eller mejl.
Nedvarvning är inte din grej
Att stänga av datorn 16:59 och avsluta arbetsdagen har aldrig varit något du praktiserar. Du har extremt svårt att varva ned, slappna av och släppa tankarna på jobbet. Din hjärna går på högvarv större delen av din vakna tid och inte allt för sällan vaknar du mitt i natten med funderingar över budget, kundrelationer eller produktutveckling. Att hitta osammanhängande anteckningar i din smartphone på morgonen hör inte till ovanligheterna, eftersom du 03:15 försökt få lösningen på alla dina problem på pränt i din telefon, så du inte glömt dem igen när du vaknar på morgonkvisten.
Du får saker gjort
Du är handlingsorienterad och ser till att saker blir gjorda. Arbetssättet "fort och fel" praktiseras oftare än att projekt i fråga dras i långbänk. Din styrka ligger i att du testar, testar och testar igen tills det blir rätt. Du är inte rädd för att ringa det där telefonsamtalet eller skicka det där mejlet. Gärna samtidigt. Ditt motto att "hellre be om ursäkt än om tillåtelse" bidrar ofta till att verksamheten snabbare kommer framåt i utvecklingen.
"Det går fortare att göra saker själv än att be någon annan göra det..."
Du har kontrollbehov
Det är härligt att delegera, men ditt kontrollbehov kickar gärna in och du känner ofta att du egentligen utan anledning behöver dubbelkolla saker i tid och otid. Din stora bromskloss är ibland du själv då du allt som oftast anser att "det går fortare att göra saker själv än att be någon annan göra det". Du är livrädd för att allt du byggt upp ska braka samman om saker och ting inte görs exakt på det sättet som du jobbat fram. Om inte annat så tar det tid och kostar pengar, och då slutar det ändå med att du gör det som ska göras själv. Igen.
Du fokuserar på affären
Du har ett brinnande affärsfokus där du hela tiden ritar om och förbättrar din affärsplan, budget, marknadsföringsmöjligheter och potentiella affärer i ditt huvud tjugofyra timmar om dygnet. Du har alltid siktet inställt på affären, att lyckas skapa så optimal lönsamhet som möjligt och att skära kostnader utan att påverka verksamheten negativt. Din oförmåga att släppa tanken på att affärsutveckla ditt företag är det som driver din verksamhet framåt i bra fart.
Lästips: Så skriver du en affärsplan
Du vågar ta risker
Du är en risktagare och tar mer, eller mindre, kalkylerade risker i olika former varje dag. För dig är risktagande inte något ångestladdat, utan ett instrument för dig att snabbare kunna driva ditt företag framåt. Du har tränat upp förmågan att kunna ta rationella och genomtänkta beslut utan att sitta och grubbla allt för länge över osäkerhetsfaktorn i beslutet. Du har ett starkt självförtroende i det du gör och vågar därför ta initiativ som driver hela företaget framåt.
Du har ett orubbligt driv
Du har ett orubbligt, starkt driv framåt. Oavsett hur många som höjer på ögonbrynen åt din idé, skakar på huvudet eller förklarar för dig att det omöjligen kommer att gå vägen, så ångar du på framåt mot målet. I många fall kan till och med omgivningens kritiska kommentarer fungera som bränsle för din idé. Drivkraften att bevisa att det faktiskt går är starkare än att ändra bana på grund av omgivningens synpunkter.