Vabba som egenföretagare - så gör du

Att vabba som egenföretagare kan vara svårt. En företagare som är borta riskerar att tappa intäkter, att bryta avtal med skadestånd som följd eller att förlora kunder. Men som förälder är det svårt att inte sätta barnen först och finnas där för dem när de blir sjuka. 

Det är ingen lätt ekvation att få ihop, men tusentals småföretagare och föräldrar klarar det ändå. Här är våra bästa tips.

1. Kalkylera och prissätt

Ett bra tips är att redan från början kalkylera med att du kanske inte kommer att kunna arbeta alla dagar eller ha intäkter 100 procent av din arbetstid. Se helheten när du prissätter varor och tjänster.

2. Vobba

I dag har många företagare en så flexibel arbetssituation att de kan välja när på dygnet de vill arbeta. Enligt Vismas undersökning* väljer sex av tio småföretagare att jobba hemifrån istället för att "vabba". De kan stanna hemma med sjukt barn dagtid utan att ta ut ersättning, för att sedan sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen. Att kolla mejl, delta i möten och sköta administrationen är enkelt via dator, mobil eller surfplatta.

3. Vabba

Som egenföretagare har du rätt att vabba precis som vilken anställd som helst när det gäller att få ersättning från Försäkringskassan. Ta ledigt från jobbet, i det här fallet ditt företag, med löneavdrag och begär tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, enklast via deras app och Mina sidor.

En nyhet för 2019 är att du inte längre behöver anmäla vård av sjukt barn första dagen utan det räcker med att du ansöker om vab när barnet är tillbaka i förskolan eller skolan.

Ersättningen baseras på din sjukpenninggrundande inkomst, SGI

Är du anställd i ditt eget aktiebolag beräknas din SGI på din lön. Om du har enskild firma däremot beräknas din SGI på den vinst som ditt företag har gjort före skatt. Är du nystartad med enskild firma kan din SGI under två år beräknas på hur lönen skulle ha varit vid en anställning i samma bransch som du är verksam i som företagare.

Om dina inkomster från företaget har ökat stadigt varje år kan Försäkringskassan ta hänsyn till det när de uppskattar din framtida inkomst. De tar även hänsyn till om dina inkomster har minskat varje år.

Om dina inkomster från företaget har varierat under de senaste åren kan det vara svårt att uppskatta en framtida inkomst. Då kan din SGI i stället bli ett genomsnitt av de tidigare inkomsterna. Källa: Försäkringskassan.se

Du som företagare måste tala för din sak och kan alltså behöva övertyga Försäkringskassan om din situation och bevisa den.

Det kompletta systemet för tidredovisning och löneunderlag - Visma Tid Smart. Enkelt för alla att rapportera i mobilen.

 

4. Låt någon annan vabba istället för dig

Överlåt din egen tillfälliga föräldrapenning från Försäkringskassan till en närstående, släkting eller vän som i sin tur avstår lön från sitt jobb. Den personen ska ringa Försäkringskassans kundcenter första gången de vill vabba. Då registreras ett samband mellan barnet och den personen. Sedan skickar Försäkringskassan en blankett som både föräldern och den som vårdar barnet ska skriva under och skicka in. Nästa gång samma person vill vabba kan han eller hon anmäla och ansöka på vanligt sätt.

5. Familjen ställer upp

Ta hjälp av en närstående som ställer upp utan ekonomisk ersättning. En fantastisk förmån.

6. Betala en barnvakt

Anlita en barnvakt som både föräldrar och barn litar på och tycker om. Räknas som privat ersättning och berör inte företaget.

7. Timanställ någon

Anställ en person till företaget som hoppar in för dig medan du vårdar sjukt barn.
Du registrerar dig som arbetsgivare på Verksamt.se och betalar månatlig bruttolön och arbetsgivaravgift. Arbetsgivaravgiftens storlek beror på den anställdes ålder. 
Är du inte huvudarbetsgivare drar du 30 procent i skatt.
Är du huvudarbetsgivare drar du skatt enligt skattetabell för beräkning av preliminär A-skatt. Se Skattetabeller för preliminär A-skatt. Tänk på att du måste lämna in en individuell arbetsgivardeklaration varje månad.
Om du har timanställd personal kommer du att ha nytta av ett löneprogram.

8. Hyr in hjälp

Anlita en kollega eller annan företagare som du kan hyra in tillfälligt för att sköta din verksamhet under tiden du vårdar barn. Genom att anlita ett annat företag i ditt nätverk bidrar du till att stärka era relationer. Kanske kan du hjälpa andra en annan gång? Säkerställ att personen eller företaget har F-skatt och samma kundsyn som du.

Källor: Försäkringskassan, Skatteverket

I undersökningen svarade 1 023 småföretagare mellan den 25 januari och 11 februari på webbfrågan ”Inför vabruari: När dina barn är sjuka, brukar du vara hemma utan att jobba eller vara hemma, men jobba?”

4,8/5 - 4 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi