Dessa frågor måste din affärsmodell besvara

Man brukar säga att man kan klara sig utan en affärsplan men definitivt inte utan affärsmodell. En affärsmodell ska vara tydlig och enkel att förstå. Det här ska den berätta:

 Vad du säljer
 Till vem du ska sälja. Du behöver ha en tydlig målgrupp.
 Hur? Ska du sälja via butik, e-handel eller på något annat sätt?
 När du ska sälja
 Vilket behov ditt företag fyller på marknaden
 Vad som gör ditt företag unikt jämfört med konkurrenterna
 Varför kunden ska välja att köpa av dig
 Vem du är och vilka kunskaper du har

Titta på filmen för att höra Eva och Per berätta hur Åre Kafferosteri kom till!

Definiera din målgrupp

Att sälja till målgruppen “alla” fungerar inte, avgränsa målgrupperna ifråga om ålder, bostadsort, livsstil, utbildningsnivå, yrke eller fritidsintresse. Vilka andra aktörer säljer till dina målgrupper idag? Vad saknas i de lösningarna? Varje egenskap som saknas utgör en kundnytta du kan ta fasta på. Kan du erbjuda de kundnyttorna till ett rimligt pris? Leta argument för varför kunden ska byta leverantör.

Testa din affärsmodell

Testa modellen på möjliga kunder. Kan de tänka sig att köpa? Det kan vara vänner och tidigare arbetskollegor eller personer du inte känner, men som tillhör målgruppen. En del företagare tar till och med upp beställningar innan de registrerat sitt företag. 

Gör en presentation av din idé

När du sedan säljer in, pitchar, din idé till kunder, investerare och möjliga partners behöver du kunna presentera den effektivt. Ha den gärna i olika format – en kortversion som funkar när du bara har några sekunder på dig att fånga intresset. En lite längre version på en minut och en hel presentation, med och utan slides, på flera minuter. Öva! 

6 råd till en blivande företagare

  1. Begränsa ditt ekonomiska risktagande så mycket som möjligt. Om verksamheten kräver stora ekonomiska resurser är AB bättre än Enskild firma.

  2. Räkna in pensionssparande och semester i alla kalkyler.

  3. Nätverka med andra företagare så mycket du kan.

  4. Var beredd på att jobba hårt, framförallt i början.
  5. Sätt alltid ett tydligt mål för företaget, en fyr som du kan navigera efter. Om du vet vart du ska är det lättare att veta vilka beslut som är de rätta.

  6. Ta hjälp av en Ekonomibyrå. En duktig redovisningsekonom kan bli ett ovärderligt bollplank i vardagen kring allt som har med ekonomi och resultat att göra.
4,4/5 - 18 röster

Dags för deklaration

Fakturera och bokför smidigt med Visma eEkonomi. Tillvalet deklaration fixar din deklaration - bra och enkelt.

Se erbjudande