Affärsmodell – dessa frågor måste den besvara

Man brukar säga att man kan klara sig utan en affärsplan men definitivt inte utan affärsmodell. En affärsmodell ska vara tydlig och enkel att förstå. Läs mer om vad den bör innehålla här!

Hur gör man en affärsmodell?

En affärsmodell består av olika delar, och ger viktig information om hur ditt företag ska fungera. De här frågorna kan du ställa för att skapa en ordentlig affärsmodell:

 Vad du säljer
 Till vem du ska sälja. Du behöver ha en tydlig målgrupp
 Hur? Ska du sälja via butik, e-handel eller på något annat sätt?
 När du ska sälja
 Vilket behov ditt företag fyller på marknaden
 Vad som gör ditt företag unikt jämfört med konkurrenterna
 Varför kunden ska välja att köpa av dig
 Vem du är och vilka kunskaper du har

 Ska du starta eget företag? Här har vi samlat allt du behöver veta.

Definiera din målgrupp

Att sälja till målgruppen “alla” fungerar inte, avgränsa målgrupperna ifråga om ålder, bostadsort, livsstil, utbildningsnivå, yrke eller fritidsintresse. Vilka andra aktörer säljer till dina målgrupper idag? Vad saknas i de lösningarna? Varje egenskap som saknas utgör en kundnytta du kan ta fasta på. Kan du erbjuda de kundnyttorna till ett rimligt pris? Leta argument för varför kunden ska byta leverantör.

 Lästips: Affärsideér 2019 – idéer för dig som ska starta eget

Testa din affärsmodell

Testa modellen på möjliga kunder. Kan de tänka sig att köpa? Det kan vara vänner och tidigare arbetskollegor eller personer du inte känner, men som tillhör målgruppen. En del företagare tar till och med upp beställningar innan de registrerat sitt företag. 

 Lästips: Vego Schmegan – en företagsdröm på hjul

Gör en presentation av din idé

När du sedan säljer in, pitchar, din idé till kunder, investerare och möjliga partners behöver du kunna presentera den effektivt. Ha den gärna i olika format – en kortversion som funkar när du bara har några sekunder på dig att fånga intresset. En lite längre version på en minut och en hel presentation, med och utan slides, på flera minuter. Öva! 

6 råd till en blivande företagare

  1. Begränsa ditt ekonomiska risktagande så mycket som möjligt. Om verksamheten kräver stora ekonomiska resurser är AB bättre än Enskild firma.

  2. Räkna in pensionssparande och semester i alla kalkyler.

  3. Nätverka med andra företagare så mycket du kan.

  4. Var beredd på att jobba hårt, framförallt i början.
  5. Sätt alltid ett tydligt mål för företaget, en fyr som du kan navigera efter. Om du vet vart du ska är det lättare att veta vilka beslut som är de rätta.

  6. Ta hjälp av en Ekonomibyrå. En duktig redovisningsekonom kan bli ett ovärderligt bollplank i vardagen kring allt som har med ekonomi och resultat att göra.
4,2/5 - 22 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi