Skydda ditt domännamn och varumärke på nätet

Du som går i tankarna på att starta ett nytt företag bör så fort som möjligt skydda ditt företagsnamn och dina varumärken på nätet genom att registrera dem som domännamn.

En majoritet av företagen i Sverige har valt att synas på nätet och du gör helt rätt i att följa samma spår. Ditt företags digitala närvaro är nämligen A och O för att det ska hittas av dina kunder och uppfattas som seriöst och pålitligt. För att göra det enklare för dina kunder att hitta dig på nätet är det också en god idé att låta ditt domännamn överensstämma med ditt företagsnamn.

Det går undan på nätet

I dag kan vem som helst registrera ett ledigt domännamn på bara några minuter, vilket innebär att det motsvarande domännamnet för ditt företagsnamn kan bli upptaget från den ena stunden till den andra. Det är därför lika viktigt att du skyddar ditt företagsnamn och dina varumärken på nätet, som att du skyddar dem hos Bolagsverket och/eller Patent- och registreringsverket.

"Vem som helst kan använda ditt domännamn som företagsnamn, trots att du registrerat domänen"

Registrera ditt domännamn innan företagsnamnet

Ett tips är att registrera domännamnet innan företagsnamnet. Det sätter dig i en enklare sits då du slipper risken att stå utan ett domännamn som överensstämmer med ditt företagsnamn. Du slipper också onödiga kostnader för att registrera ett namnbyte för ditt företag om det visar sig att domännamnet redan är taget.

Observera också att en registrering av ditt domännamn inte garanterar att ditt företagsnamn och varumärke skyddas. Vem som helst kan använda ditt domännamn som företagsnamn, trots att du registrerat domänen.

 Ska du starta en nätbutik? Läs vår guide om allt du bör tänka på för att ta ditt företag ut på nätet.

Glöm inte liknande domännamn och felstavningar

Datorarbete på VismaFör att fånga upp så många besökare till din hemsida som möjligt kan du komplettera ditt domännamn med följande:

  • Alla vanliga toppdomäner (.SE, .COM, .NU och .EU)
  • Vanliga felskrivningar och stavfel (t.ex. loopia.se och lopia.se)
  • Både med och utan svenska tecken (t.ex. mindoman.se och mindomän.se)
  • Namn på eventuella kampanjer, produkter, etc.

Planerar du att expandera utomlands är det bra att ta reda på information om hur du kompletterar ditt domännamn med toppdomäner för motsvarande land.

 Hur bokför man företagets domännamn? Vårt supportforum förklarar hur bokföringen går till.

Se upp för oseriösa typer

Det händer att oseriösa aktörer håller uppsikt över vilka företagsnamn som registreras, för att registrera liknande domännamn under populära toppdomäner innan företagaren själv hunnit göra det. Därefter erbjuds företagaren att få "köpa tillbaka" sitt domännamn till ett ofta alldeles för högt pris. Ännu ett skäl till att skydda även dina domännamn i god tid.

Så gör du om någon annan hunnit före

Råkar du ut för att någon annan lägger beslag på ett domännamn du anser dig ha rätt till, kan du överklaga tilldelningen i efterhand genom en så kallad tvistlösning. Processen varierar något beroende på vilken toppdomän det gäller. Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) kan hjälpa dig med domänkapningar som rör .se, den vanligaste toppdomänen bland företag i Sverige. Läs mer om tvistlösningar för .SE-domäner här.

Anna Pettersson på LoopiaAnna Pettersson är webbkommunikatör på Loopia, Sveriges största leverantör av domännamn och webbhotell. Hos Loopia kan du med enkla medel bland annat skapa e-postadresser, starta upp en hemsida eller lansera en webbutik. Är du osäker på hur du går tillväga finns Loopias SuperSupport till din hjälp - alla dagar på året.

4,4/5 - 5 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi