Guide: Köpa domän eller domännamn till företaget

Tre små block med w på som symboliserar domännamn.

Vår guide hjälper dig som ska köpa domän och registrera ett domännamn till företagets webbplats och hemsida. Vi går igenom vad ett domännamn är, vad du ska leta efter när du söker ett bra domännamn och vad du kan göra om namnet är upptaget.

Försäljning och marknadsföring > Köpa domän

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är det namn du skriver in i din webbläsare för att komma till en specifik webbplats, till exempel vismaspcs.se. Det fungerar som din adress på internet, eller URL, helt enkelt.

För företag är det ofta samma som företagsnamnet, men det kan också vara ett varumärke, ett produktnamn eller ett beskrivande ord.

Exempel: Om ditt företag heter Lindas Blommor kan ett passande domännamn vara lindasblommor.se.

Domännamn rent tekniskt

För att förstå vad du faktiskt köper när du registrerar en domän kan det vara bra att känna till hur en webbadress är uppbyggd online. En webbadress (URL) består av flera delar. Den första är protokollet, till exempel http:// eller https://. Därefter följer ofta ett prefix (som www.) eller en subdomän (till exempel blogg. eller support.).

Själva domännamnet består av två delar:

  • Huvuddomän – den del som kommer precis före ändelsen, exempelvis vismaspcs i vismaspcs.se.
  • Toppdomän – den sista delen i adressen, till exempel .se, .com eller .nu.

När du köper ett domännamn är det dessa två delar – huvuddomän och toppdomän – du registrerar.

Varför behöver jag en domän?

En domän ger dig en professionell image

Att ha en egen domän är en grundläggande del av din online-närvaro och ger ditt företag en professionell image. Med en egen domän kan du skapa en webbplats och e-postadresser som är anpassade till ditt företag eller varumärke. Detta gör att du framstår som mer seriös och pålitlig i dina kunders ögon. En professionell e-postadress som slutar på ditt domännamn ger ofta ett bättre intryck än en generisk e-postadress från en gratisleverantör.

En domän hjälper dig att bygga varumärke

En unik domän som lätt sätter sig på minnet är en viktig del av att bygga ett starkt varumärke. Din domän ska ju hjälpa dina kunder att hitta dig online! Genom att välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg och som reflekterar ditt företags identitet, kan du skilja dig från konkurrenterna och öka din synlighet online.

Så köper du en domän till ditt företag

Att köpa en domän online är både enkelt och snabbt gjort. Du börjar med att kontrollera om domännamnet du vill registrera är ledigt. Det gör du hos en domänleverantör (även kallad registrar) eller återförsäljare av domäner. I Sverige finns bland annat:

  • Loopia
  • One.com
  • Name ISP

Om domänen är ledig kan du köpa den direkt. Du får rätten att använda domännamnet under en viss tid (vanligtvis ett år), därefter behöver det förnyas. Det är också vanligt att man köper domännamnet i flera varianter, till exempel med .se, .com och .nu, för att skydda sitt varumärke.

Många domänleverantörer erbjuder även webbhotell, så att du kan ha e-post, hemsida och andra tjänster kopplade till din webbadress.

Vad kostar det att köpa en domän?

Priserna varierar, men mellan tummen och pekfingret ligger det någonstans mellan 100–200 kronor per år att köpa ett domännamn, beroende på leverantör och toppdomän. Domänleverantörer brukar också ha kampanjer, där man kan registrera en domän för så lite som 10 kronor första året.

Nu kan du skaffa ett gratis domännamn (.se & .nu) direkt från Visma Webshop!

Registrera ett domännamn tidigt

Om du ska registrera ett företag är ett tips att säkra domännamnet först. Då undviker du att någon annan hinner före och slipper eventuella kostnader för att byta företagsnamn i efterhand.

Tänk på att ett registrerat domännamn inte ger juridiskt skydd för ditt företagsnamn eller varumärke – det kräver separat registrering hos Bolagsverket eller PRV.

Relaterad läsning: Hemsida till företag - 7 anledningar varför du ska ha en

Bra domännamn – tips när du ska registrera namn

När du ska söka en ledig webbadress och funderar på vilket domännamn du vill registrera till din hemsida finns några tips som är bra att känna till:

Håll domännamnet kort och tydligt

Ett långt eller krångligt domännamn kan vara svårt att komma ihåg och lätt att stava fel, vilket kan påverka ditt varumärke.

Satsa på en landsspecifik toppdomän

Verkar du i Sverige? Välj .se. Ska du ha internationell verksamhet kan .com eller .eu passa bättre. Du kan också vara proaktiv och köpa landsspecifika toppdomäner om du sedan du vill expandera utomlands.

Tänk SEO – få med ditt sökord

Vill du synas på Google? Försök få med ett relevant sökord i domännamnet, till exempel blommortrelleborg.se.

Undvik å, ä och ö

Även om Google klarar IDN-domäner (domäner med åäö) kan de ställa till det i e-post, sociala medier och andra system. Välj helst namn utan dessa tecken.

Relaterad läsning! SEO av hemsida/e-handel – Gratis sökmotoroptimering-tips!

Glöm inte liknande domännamn och felstavningar

För att fånga upp så många besökare till din sajt som möjligt kan du även köpa snarlika domäner, exempelvis:

  • Alla vanliga toppdomäner (.se, .com, .nu och .eu)
  • Vanliga felskrivningar och stavfel (t.ex. mindoman.se och mindomman.se)
  • Både med och utan svenska tecken (t.ex. mindoman.se och mindomän.se)
  • Domäner med namn på eventuella kampanjer, produkter, etc.

Dessa kan du sedan lägga in en ompekning på, så att alla varianter automatiskt leder till domänen du vill satsa på och driva trafik till.

Relaterad läsning!  Hos Name ISP kan du söka efter och köpa kompletterande domännamn

Om domännamnet är upptaget

Tyvärr kan det hända att någon annan har hunnit före och köpt domännamnet som du ville ha. Då finns det lite olika sätt att lösa det på.

  • Kontakta ägaren: Kolla om det finns en aktiv sajt på domänen genom att besöka webbadressen. Om den är parkerad, kan det finnas chans att du kan få köpa den. Då kontaktar du domänleverantören som domänen finns hos och ber att få komma i kontakt med domänägaren.
  • Finns domänen med en annan toppdomän? Exempelvis .com?
  • Kan du komplettera med ett sökord? Kan du till exempel lägga till “bygg” eller “salong” till ditt företagsnamn i adressen?
  • Kan du tänka dig en förkortning? Exempelssons Byggfirma kanske kan bli exempelssonsbf.se?
  • Överklaga: Om du anser dig ha rätt till ett domännamn, kan du överklaga genom en så kallad tvistlösning. Processen kan vara komplex och varierar beroende på vilken toppdomän det gäller. Det är viktigt att konsultera en expert om du är osäker.
  • Sista alternativet är drastiskt: Kan du tänka dig att byta företagsnamn?

Skapa en hemsida till företaget med eget domännamn genom Visma Website!

Boka domännamn – inte detsamma som att köpa!

När du väl hittat ett bra namn, se upp! Det är viktigt att komma ihåg att bara för att du “bokat” en adress du vill ha genom att beställa på faktura, innebär det inte att domänen är din. Fram tills betalningen gått igenom är domänen fri för allmänheten. Vårt tips är därför att du betalar direkt med kort. Då vet du att domänen är din och ingen annans.

Vad ingår i domänregistreringen?

DNS-hantering

När du registrerar ett domännamn ingår ofta DNS-hantering som en del av tjänsten. DNS, eller Domain Name System, är det system som översätter ditt domännamn till en IP-adress som datorer använder för att hitta varandra på internet. Med DNS-hantering kan du kontrollera hur din domän dirigeras till din webbplats och e-postadress. Detta innebär att du kan peka din domän till olika servrar och tjänster, vilket ger dig flexibilitet och kontroll över din online-närvaro. Hos många domänleverantörer ingår DNS-hantering i priset för domänregistreringen, vilket gör det enkelt att administrera din domän och säkerställa att allt fungerar som det ska.

Superenkel bokföring

Ta ditt arbete till en ny nivå! Låt bokföringsprogrammet sköta det mesta av din löpande bokföring automatiskt i bakgrunden. Smart och enkelt.

Prova gratis

Superenkel bokföring