Köpa domän till företaget? Guide om att välja (rätt) domännamn

Vår guide hjälper dig som ska köpa domän till företagets hemsida. Vi går igenom vad en domän är, vad du ska leta efter när du söker ett bra domännamn och vad du kan göra ifall namnet är upptaget.

Försäljning och marknadsföring > Köpa domän

Vad är ett domännamn?


Ett domännamn består av de två sista komponenterna en webbadress (URL). 

Den första delen kallas för protokoll. Du kan också stöta på den engelska benämningen scheme. Exempel på vanliga protokoll är http:// och https://. Den andra delen kan antingen vara ett prefix (www) eller en subdomän (exempelvis blogg., support. etc). Därefter kommer själva domänen, som består av två delar:

Huvuddomän

Huvuddomänen (på engelska second level domain) är den text som kommer innan toppdomänen (ändelsen på adressen), till exempel https://www.huvuddomän.se.

Toppdomän

Toppdomänen (på engelska top level domain) avser den allra sista delen i webbadressen, till exempel https://www.huvuddomän.se. Vanliga toppdomäner är bland annat .se, .com. och .nu.

När du letar efter ett domännamn till din hemsida, är det alltså de två sistnämnda delarna det handlar om.

Registrera ditt domännamn innan företagsnamnet

Ett tips är att registrera domännamnet innan företagsnamnet. Det sätter dig i en enklare sits då du slipper risken att stå utan ett domännamn som överensstämmer med ditt företagsnamn. Du slipper också onödiga kostnader för att registrera ett namnbyte för ditt företag om det visar sig att domännamnet redan är taget.

Observera också att en registrering av ditt domännamn inte garanterar att ditt företagsnamn och varumärke skyddas. Vem som helst kan använda ditt domännamn som företagsnamn, trots att du registrerat domänen.

 Relaterad läsning: Hemsida till företag - 7 anledningar varför du ska ha en

Vad kostar det att köpa en domän?

Priserna varierar, men mellan tummen och pekfingret ligger det någonstans mellan 100–200 kronor per år, beroende på leverantör och toppdomän. Domänleverantörer brukar också ha kampanjer, där man kan registrera en domän för så lite som 10 kronor första året.

 Nu kan du skaffa ett gratis domännamn (.se & .nu) direkt från Visma Webshop

Bra domännamn – tips när du ska söka domännamn

När du ska söka lediga domännamn till din hemsida finns några tips som är bra att känna till:

 Undvik alltför långa domännamn

Ett långt domännamn blir jobbigt att både skriva in i webbläsaren och att googla.

 Gör det lätt att hitta – välj ett enkelt och tydligt domännamn

Domännamnet ska vara lätt att skriva, läsa, säga och uttala.

 Satsa på en landsspecifik toppdomän

Domännamn i Sverige kännetecknas av ändelsen .se, tyska domäner av .de osv. Om du främst verkar i Sverige, ska du alltså satsa på .se. Har du en internationell site och säljer inom eu kan .eu vara ett alternativ, eller .com om hela världen är din marknad. Du kan också vara proaktiv och köpa landsspecifika toppdomäner i samband med din första domänregistrering, så att du äger en landsspecifik domän redan innan du vill expandera utomlands.

 Tänk SEO: Försök få med ditt viktigaste sökord

Din domän behöver inte nödvändigtvis vara identisk med ditt företagsnamn, även om det underlättar för kunder som redan känner till dig. Satsar du dessutom på att synas högt på Google så kan det vara mycket fördelaktigt att ha ett domännamn som inkluderar ditt viktigaste sökord. Så det allra bästa är att tänka lite SEO redan innan du sätter ditt företagsnamn!

 Lästips! SEO av hemsida/e-handel – Gratis sökmotoroptimering-tips!

 ÅÄÖ i domännamn – bra eller dåligt?

Även om Google har gått ut och sagt att de kan läsa domännamn med åäö i sig (så kallade IDN-domäner), samt att de inte behandlar denna typ av domännamn negativt, rekommenderas i de allra flesta fall trots det domännamn utan åäö (domäner som följer den så kallade DNS-standarden). Detta på grund av att det kan bli problem på andra håll; med exempelvis e-postadresser och sociala medie-länkar.

 Glöm inte liknande domännamn och felstavningar

För att fånga upp så många besökare till din hemsida som möjligt kan du komplettera med att köpa snarlika domännamn, till exempel:

  • Alla vanliga toppdomäner (.se, .com, .nu och .eu)
  • Vanliga felskrivningar och stavfel (t.ex. mindoman.se och mindomman.se)
  • Både med och utan svenska tecken (t.ex. mindoman.se och mindomän.se)
  • Namn på eventuella kampanjer, produkter, etc.

Dessa kan du sedan lägga in en ompekning på, så att alla varianter automatiskt leder till domänen du vill satsa på och driva trafik till.

 Tips! Hos Name ISP kan du söka efter och köpa kompletterande domännamn

 Hitta alternativ ifall domännamnet är upptaget

Tyvärr kan det hända att någon annan har hunnit före och köpt domännamnet som du ville ha. Då finns det lite olika sätt att lösa det på.

Kontakta ägaren och se om du kan få köpa domänen

Kolla om det överhuvudtaget finns en aktiv hemsida på domänen genom att besöka adressen. Om den är parkerad, kan det finnas chans att du kan få köpa den. Då kontaktar du domänleverantören som domänen finns hos och ber att få komma i kontakt med domänägaren. Oftast sköts all korrespondens mellan domänspekulant och domänägare av domänleverantören, som i detta fall fungerar som en slags mäklare.

Fler alternativ om namnet är upptaget

  • Finns domänen med en annan toppdomän? Exempelvis .com? Finns den med åäö? Ja, om man kan leva med de eventuella problem en IDN-domän kommer med, så kan du satsa på ett domännamn med åäö i sig.
  • Kan du komplettera med ett sökord? Att du till exempel lägger till “bygg” eller “salong” till ditt företagsnamn i domännamnet.
  • Kan du tänka dig en förkortning? Exempelssons Byggfirma kanske kan bli exempelssonsbf.se?
  • Om du anser dig ha rätt till ett domännamn, kan du överklaga genom en så kallad tvistlösning. Processen varierar något beroende på vilken toppdomän det gäller. Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) kan hjälpa dig med domänkapningar som rör .se, den vanligaste toppdomänen bland företag i Sverige. Läs mer om tvistlösningar för .SE-domäner här.
  • Sista alternativet är drastiskt: Kan du tänka dig att byta företagsnamn?


 Skapa en hemsida till företaget med eget domännamn genom Visma Website

Boka domännamn – inte detsamma som att köpa!

När du väl hittat ett domännamn, se upp! Bara för att du “bokat” ett domännamn du vill ha genom att beställa på faktura, innebär det inte att domänen är din. Fram tills betalningen gått igenom är domänen fri för allmänheten. Vårt tips är därför att du betalar direkt med kort. Då vet du att domänen är din och ingen annans.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion