Hur ska du ta betalt?

Alla företag måste få in sina pengar på något sätt och det finns flera saker som du behöver tänka på. Ska du kunna ta betalt på nätet? Kontant? Ska dina kunder ha möjlighet till kredit? Du behöver också fundera på om du vill att din betalningslösning ska kunna kopplas ihop med ditt ekonomiprogram. Det tycker många är smidigt eftersom det innebär mindre jobb med administration.

Många företag erbjuder sina kunder flera alternativa betalningsmöjligheter och här listar vi de vanligaste:

Ta betalt med faktura

Låt dina kunder välja om de vill ha elektronisk faktura eller fakturan via vanlig post. Det allra smidigaste är att fakturera via en faktureringstjänst. Du sparar både tid och pengar och faktureringstjänsten skickar både elektroniskt och på papper. När du tar betalt med faktura behöver du fundera på hur lång kredittid dina kunder ska få och ta reda på vad som är brukligt i just din bransch.

 Därför ska du fakturera digitalt

Kortbetalning

Kunden betalar med sitt bankkort och betalningslösningen fungerar både på plats, i till exempel en butik, och på nätet. Pengarna reserveras omgående. Kräver antingen en webblösning om du har en nätbutik eller, om du har en fysisk butik, en kortläsare. För att kunna ta betalt med kort när du är ute på fältet behöver du en mobil lösning med internetuppkoppling som bland annat iZettle erbjuder.

 Så registrerar du ditt företag

Swish

För att betala med swish behöver dina kunder varken kontanter eller kort utan det räcker att de har en mobiltelefon. Via appen swish kan de göra en direktbetalning till ditt företagskonto. Smidigt när du har en butik eller säljer ute på fältet. Om ditt företag väljer att använda Swish så får du ett särskilt företagsnummer dit dina kunder sätter in pengarna och du ser direkt att betalningen kommit in.

 Gör din bokföring och håll koll på ekonomin med Visma eEkonomi

Direktbetalning

Direktbetalning är en smidig lösning för dig som har en nätbutik och innebär att pengarna går direkt från kundens konto till ditt företagskonto efter att kunden gjort ett godkännande via sitt mobila bank-id.

Kontantbetalning

Vi går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle men fortfarande finns möjligheten att ta betalt kontant. Du som företagare måste då ha ett kassaregister och redovisa din dagskassa senast dagen efter.

Betalningslösningar via tredje part

Flera av de nämnda lösningarna sker via tredje part när du driver en nätbutik. Det finns flera leverantörer till denna typ av tjänst såsom Klarna, Paypal, Payson med flera.

 

3,6/5 - 7 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer