Starta byggföretag – så gör du för att starta en egen byggfirma!

Ett hus med en glad snickare

Drömmer du om livet som egenföretagare? Råkar du dessutom redan jobba inom byggbranschen, eller pluggar du bygg och anläggning? Då kan du skatta dig lycklig. Byggbranschen är nämligen en av de branscher där steget till eget företag är som allra kortast, då det nästan alltid finns jobb därute. Här ger vi dig din första guide på hur du skrider till verket och förverkligar din företagsdröm!

Entreprenörskap > Starta byggföretag

Vilka byggföretag kan man starta inom bygg och anläggning?

Ordet "byggfirma" kan betyda många saker. Byggbranschen är nämligen en väldigt bred bransch som innefattar mängder av byggföretag inom olika nischer och inriktningar med olika hantverkskompetens. Här är exempel på inriktningar som vanligtvis räknas in i byggbranschen:

  • Anläggning
  • Betong
  • Bygg
  • El
  • Golv
  • Plåt
  • Rör/VVS
  • Plattsättning
  • Tak

Utöver dessa inriktningar kan man även nischa sig ännu mer; som exempelvis inom solceller, värmepumpar, borrning, sanering och ventilation. Eller om du regelbundet vill ha action på jobbet... varför inte specialisera dig inom sprängning?

Vad krävs för att starta och driva ett byggföretag?

Utbildning, kompetens och erfarenhet

Byggbranschen är, av ganska uppenbara skäl, ganska hårt reglerad. Det gäller att ha rätt utbildning och rätt erfarenhet, vilket man får om man exempelvis har gått bygg och anläggning på gymnasiet. Det finns också eftergymnasiala utbildningar, till exempel till snickare på Komvux eller yrkeshögskolan.

Om man fortsätter på exemplet snickare, krävs utöver själva utbildningen även en period där du går som lärling. När du har klarat ett yrkesteoretiskt prov får du ett så kallat yrkesbevis som träarbetare.

Utbildningarna kan skilja sig åt vilken inriktning ditt byggföretag ska ha. Nischar du dig exempelvis inom ett annat hantverksområde, såsom el, VVS eller måleri, kan kompetenskraven vara specifika för just den inriktningen.

Likaså kan regleringen och lagstiftningen skilja sig åt mellan inriktningarna. Kolla därför upp vad som gäller för den nisch du funderar på att starta inom, så att du uppfyller de krav som ställs.

 Lästips: 17 utbildningar som ger jobb – i egen regi!

Gör en (affärs)plan

För dig som går i tankarna att starta ett byggföretag rekommenderar vi, som i allra de flesta andra företagsstarter, att du gör en affärsplan. Detta gör det enklare för dig att tänka till kring de affärsmässiga besluten du måste ta, allt för att skapa de bästa förutsättningar för att ditt företag ska frodas!

Det är i arbetet med din affärsplan som du måste fundera kring saker såsom exempelvis startkapital, valet mellan aktiebolag eller enskild firma, inköp, finansiering, konkurrens, differensiering och marknadsföring till dina potentiella kunder. Alltså saker som är lätt att hoppa över när man mest av allt är sugen på att sätta igång med sitt företag.

 Tips! Testa vår gratis affärsplan

Att starta ett byggföretag kräver deg

De allra flesta företag behöver startkapital och en buffert för den första tiden där du kanske inte har en strid ström av kunder. Detta är definitivt fallet när det kommer till start av ett företag inom bygg och anläggning. För du har väl aldrig någonsin stött på en snickare utan verktyg och arbetskläder? Eller en takläggare som tar bussen ut till kunderna?

Här kommer några exempel på mer eller mindre självklara inköp och utgifter du kan räkna med i uppstarten:

Aktiekapital (om du ska starta aktiebolag)

  • Verktyg
  • Maskiner
  • Säkerhetsutrustning
  • Lokal
  • Arbetskläder
  • Tjänstebil
  • Företagsförsäkringar, till exempel entreprenadförsäkringar, personförsäkringar, fordonsförsäkringar
  • Löner under uppstarten (om ni är flera som startar eller planerar att anställa)
  • Administrativ programvara eller för att ta hjälp av en redovisningskonsult
  • Marknadsföring

Checklista för att starta eget byggföretag

Här kommer en sammanfattning över de steg du behöver ta på vägen innan du kan kalla dig företagare i byggbranschen!

1. Säkerställ din utbildning och dina certifieringar

Detta är självklart det första steget. Se till att du har alla grejer på plats när det kommer till utbildning, yrkesbevis och certifieringar. Om du är några år ifrån att uppnå detta, du kanske är mitt i lärlingsperioden, kan du redan nu fundera på och planera steg 2 och 3.

2. Gör din affärsplan och budget

Genom att göra din affärsplan och budget får du en plan för vad du ska uppnå och vilka summor som krävs för att nå dit.

 Tips! Här kan du göra din första likviditetsbudget

3. Skaffa startkapital, buffert och eventuell finansiering

Nu vet du vilka pengar du måste skrapa ihop för själva startutgifterna och bufferten för den första kritiska tiden för att kalkylen ska gå ihop.

Antingen lägger du och dina eventuella kompanjoner undan dessa pengar helt själva eller så söker du finansiering för delar av det. Det finns till exempel nyföretagarlån hos Almi att söka, men även klassiska checkkrediter hos banken.

4. Bestäm företagsform

Det finns en uppsjö företags- och bolagsformer att välja mellan när man ska starta verksamhet. När du ska starta ett byggföretag rekommenderar vi formen aktiebolag.

Eftersom denna företagsform är en egen juridisk person blir du/ni inte personligen ansvariga på samma sätt som om du skulle starta en enskild firma. Detta underlättar också när du ska investera i maskiner och verktyg etc.

 Tips! Vilken företagsform passar bäst?

5. Registrera företaget (eller köp ett)

Denna punkt går att lösa på flera sätt. Antingen gör du på det klassiska sättet och registrerar ditt byggföretag via verksamt.se. Detta tar vanligtvis några månader att göra innan allt är klappat och klart.

Ett snabbare sätt är att köpa ett färdigregistrerat aktiebolag som inte tidigare har haft någon verksamhet. Detta kallas lagerbolag (bolag som "ligger på lager"). Genom lagerbolag kan du vara igång med ditt eget byggföretag inom redan några veckor.

 Tips! Vi erbjuder hjälp till dig som vill starta byggföretag. Nu kan du dessutom få världens deal när du vill köpa lagerbolag!

Gratis lagerbolag

Starta nytt AB fort som bara den! Du får ett gratis lagerbolag av oss när du köper vårt bokföringsprogram.

Se erbjudande

6. Välj bank

I de flesta fall krävs att du har ett företagskonto hos en bank när du ska starta företag. Framför allt när du ska starta aktiebolag, då aktiekapitalet måste sättas in någonstans.

7. Skaffa företagsförsäkringar

Nästan alla företag kräver diverse företagsförsäkringar. Byggföretag tillhör de företag som kan ha flest försäkringar. Här är några exempel på försäkringar du kan stöta på när du ska starta ett byggföretag:

  • Personförsäkringar för er anställda, sjuk- och olycksfallsförsäkring
  • Försäkringar för era tjänstebilar
  • Entreprenadförsäkring som innehåller ansvars-, avbrotts-, egendoms- och rättsskyddsförsäkring

8. Skaffa juridiska avtal och eventuella tillstånd

När ett byggföretag utför hantverkstjänster är det viktigt att avtala arbetets omfattning, tidplan, utförande och pris. Detta ställer krav på tydliga offerter och avtal.

Vissa nischer inom byggbranschen har utöver detta helt egna regler och krav på dokumentation. Exempel på sådana nischer är el och VVS. Regelverket för denna typ av inriktiningar kan vara en djungel, och kan dessutom ändras ofta.

Därför kräver det att du håller lite koll på vad som gäller när antingen ditt företag ska utföra denna typ av arbete direkt, eller om du ska anlita en underleverantör för jobbet.

9. Fixa personalliggare och byggdagbok vid behov

Läs på om lagar och regler inom det område du specialiserar dig inom och fixa eventuell personalliggare, om du har för avsikt att leda större byggarbetsplatser. Det kan nämligen krävas av Skatteverket.

Som Skatteverket så fint skriver det: "Den som bedriver byggverksamhet ska med vissa undantag föra en elektronisk personalliggare på en byggarbetsplats där byggherren har tillhandahållit utrustning för en sådan liggare."

Detta innebär i praktiken att du som driver byggföretag högst troligen måste föra så kallad personalliggare eller byggdagbok. Detta ska dessutom ske elektroniskt, och kunna redovisas till Skatteverket.

10. Skaffa hemsida och börja marknadsföra

Nu till det roliga. När du har klarat av alla måsten i listan, är det dags att på allvar ragga potentiella kunder! Och för det behöver du synas.

Första steget när det kommer till marknadsföring är att skaffa en hemsida. Hemsidan möjliggör sökmotoroptimering, som gör att du dyker upp när någon där ute letar efter exakt de tjänsterna som ditt byggföretag erbjuder.

Tänk också på att marknadsföra i sociala medier, då dina kunder ofta hänger där. Det är också en utmärkt plats att visa upp alla dina framtida nöjda kunder på!

Och kom ihåg! Om inte marknadsföring är riktigt din kopp av te, och om du är beredd av avsätta lite pengar till det, så kan du istället ta hjälp av en byrå.

 Tips! Läs vår guide om marknadsföring

11. Köp in rätt systemstöd

Vill du har stenkoll på företaget och lönsamheten i varje jobb redan från start? Särskilt i byggbranschen är det superviktigt att ha bra systemstöd för att få en helhetsbild av dina projekt: Från att du skapar din första offert till kunden till att jobbet ska faktureras och bokföras. 

Genom att införskaffa ett bra tid- och projektverktyg gör det också enkelt att ha koll på alla projekt som pågår samtidigt och se hur mycket tid och kostnader som går till varje uppdrag. Utan hjälp är det nästintill omöjligt att se detta, vilket riskerar att du inte kan garantera lönsamheten i varje projekt.

 Tips! Kolla in Visma Tid, vår serie av projekt- och tidredovisningssystem

12. Ha koll på likviditeten!

Byggarbeten kan som bekant handla om stora summor pengar. Även omkostnaderna, såsom till exempel inköp av material och liknande, kan bli höga i denna bransch. Om du debiterar kunden i efterhand är viktigt att få in pengarna snabbt, annars kan företagets likviditet påverkas negativt. 

En lösning är att sälja dina fakturor via ett smart ekonomisystem. Då får du betalt supersnabbt, oftast inom ett dygn!

 Tips! Så funkar fakturaförsäljning via Visma Betalt Direkt

13. Lös bokföring och redovisning

Varje företag är skyldigt att bokföra och redovisa enligt lag. Detta är inte så dramatiskt som det kanske låter! Antingen så testar du att bokföra själv via ett bokföringsprogram, eller så tar du hjälp med all redovisning. 

 Tips! Hos oss finns båda alternativen. Kolla in Vismas bokföringsprogram, kompletta affärsystem för bygg eller få en offert för att ta hjälp med bokföringen

3 avslutande tips för en blomstrande byggfirma

 Utvärdera marknaden

Hur ser det ut lokalt där du vill etablera dig? Med lite bra research kommer du ganska snabbt se luckor som du kan fylla med just ditt byggföretag.

Var inte heller fast i din nisch om din ursprungliga plan inte skulle flyga. Med små justeringar av affärsmodellen eller inriktningen kan du hitta ett nytt tomrum att fylla på marknaden!

 Bli hantverkaren som slår hål på myten

Hör alltid av dig, kom i tid och ha koll på alla dina pågående projekt. Det finns system som hjälper dig att ha koll på dina jobb. Nöjda kunder är den effektivaste marknadsföringen!

 Nätverka med andra hantverkare

Ofta behövs flera olika kompetenser till ett byggprojekt. Sträck ut din hand och ta hjälp av andra företag med andra inriktningar.

Säg att du exempelvis ett företag inriktat på snickeri. Kan du då teama upp med ett företag specialiserat på grundläggning, ett inriktat mot el, och ett VVS-företag? Då kan du nästan (indirekt) erbjuda en helhetslösning för kunder som vill bygga hus.

Kan du vara företaget som hjälper dina kunder hela vägen? Det behöver alltså inte betyda att du gör allt jobb själv, utan att du med hjälp av ditt nätverk löser problemen åt dina kunder. Vilket i sin tur ger dig cred och goodwill!

Lycka till!

Vi hoppas att du med denna guide har blivit lite klokare, lite mer sugen och lite mer förberedd inför din dröm om att starta din helt egna byggfirma. Vi önskar dig stort lycka till i din framtid som företagare i byggbranschen!

Psst! Inte läst färdigt än? Här kommer tips på andra intressanta artiklar!

Starta eget företag – komplett guide

Så väljer du ett smart företagsnamn

Så funkar ÄTA inom bygg

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen