Lagar & regler > Direktupphandling
– Vid direktupphandling ställer man inte alls lika stora ekonomiska krav på byråkratin kring upphandlingen och leverantörerna. Det är snarare som en vanlig affär mellan två privata företag, berättar Fredrik Kristiansson, försäljningsdirektör på Visma Commerce som hjälper alla offentliga myndigheter med att annonsera och nå ut med alla offentliga upphandlingar och direktupphandlingar.
Så vad är då direktupphandling för någonting och hur fungerar det?
Enligt Lagen om offentlig upphandling – LOU, måste alla offentliga myndigheter, kommuner och landsting annonsera ut sina inköp i offentliga upphandlingar såvida de inte understiger ett visst belopp per år. Denna beloppsgräns gick tidigare vid 271 000 kronor men höjdes den 1 juli 2014 till 505 800 kronor.
– Det finns fortfarande en dokumentationsplikt på allt som sker över 100 000 kronor, men egentligen är det fritt fram för kommuner och myndigheter att handla direkt via önskad leverantör för upp till en halv miljon kronor utan att behöva gå via offentlig upphandling, förklarar Fredrik Kristiansson.
Hur kan direktupphandling vara mer intressant än upphandling för små lokala företag?
– Det är ett bra insteg för många mindre företag, ett enklare sätt att komma i kontakt med en myndighet eller kommun för att senare vara med i större upphandlingar också. Kort sagt ett bra sätt att få in en fot i denna sektor, lära känna förfarandena och knyta kontakterna, utan att för den skull tvingas sätta sig in i allt vad det innebär att delta i en offentlig upphandling.
För kommunernas del är det även ett sätt att lätta på byråkratin för mindre inköp och snabba upp förfarandena som annars kan ta månader att genomföra.
– Många kommuner vill dessutom gärna få kontakt med lokala leverantörer och anpassar därför sina inköp efter dessa. Lokala inköp gynnar ju även kommuner och landsting i förlängningen.
Var hittar man lokala direktupphandlingar?
– Många myndigheter använder Visma Commerce system även för direktupphandlingar, men i de fall kommunerna redan har egna kontakter med lokala företagare kan de vända sig direkt till dessa. Ett hett tips är därför att du ger dig ut och säljer in dig själv till din kommuns upphandlare och beställare för att bli en av kommunens direktkontakter.
Vilka typer av varor och tjänster handlas upp via direktupphandling?
– Det kan röra sig om allt möjligt, men utgå från att man redan har många offentliga upphandlingar med avtal på allt man köper in. Direktupphandlingar handlar mer om tillfälliga saker och sällanköpsvaror. Det kan röra sig om allt från handdukar med broderier till tillfällig vikarieförsörjning.
– Även i fall där det redan gjorts en offentlig upphandling finns det möjlighet att komplettera med direktupphandling om en kommun vill köpa in något som inte omfattas av upphandlingen och inte kan levereras av den aktuella leverantören. Ett exempel skulle kunna vara elgräsklippare som den ordinarie leverantören av motorgräsklippare inte kan leverera.
Dina bästa tips för att lyckas med direktupphandling?
– Våga kontakta alla berörda myndigheter inom ditt område. Försök boka kundbesök med deras upphandlare, beställare och inköpare. Visa dem att du finns och vad du kan. Så som vindarna blåser just nu så vill köparna träffa leverantörer för att på det sättet skapa en bättre dialog innan man köper in något. Myndigheterna får idag in relativt få anbud och behöver vara mer aktiva för att få in fler leverantörer till att lägga anbud. Idag ligger snittet på 4,7 anbud per upphandling.
– Ett annat tips om du redan är med i offentliga upphandlingar kan vara prissätta dig under direktupphandlingsgränsen. På så sätt kan du även skapa en direkt relation med en myndighet och bli den som kommunen vänder sig till direkt när de behöver göra direkta inköp.