En generalfullmakt utfärdas av en fullmaktsgivare och innebär att fullmaktshavaren har behörighet att företräda ett aktiebolag.
Lagar & regler > Generalfullmakt
Vad är en generalfullmakt?
En generalfullmakt ger en person (fullmäktige) rätt att fatta beslut och utföra handlingar på uppdrag av ett företag. Den ger bred behörighet att fatta beslut och skiljer sig därför från en vanlig enkel fullmakt som ofta handlar om att ge behörighet att utföra enskilda ärenden.
En generalfullmakt är en juridisk handling och kan omfatta en rad olika uppgifter, från att underteckna avtal och representera företaget i olika sammanhang, till att hantera ekonomiska transaktioner och förvalta företagsresurser. Den beskriver alltså vad den fullmäktige får göra.
Generalfullmaktens omfattning begränsas i aktiebolagslagen och regleras i avtalslagen.
Varför ska man ha en generalfullmakt för aktiebolag?
För aktiebolag är en generalfullmakt särskilt betydelsefull av flera skäl. Det kan bidra till att göra verksamheten mer effektiv och mer flexibel. Genom att ge en person fullmakt kan företagets ägare eller styrelse delegera ansvar och befogenheter vilket underlättar det dagliga arbetet och snabbar upp beslutsprocesser.
Att utfärda en generalfullmakt kan göra det lättare för företag att anpassa sig till förändringar och nya krav eftersom fullmäktige kan fatta beslut och agera utan att alltid behöva konsultera med företagets ledning. Det används bland annat vid beställning av lagerbolag och vid avveckling.
Med andra ord så används generalfullmakt för aktiebolag för att fullmäktigen fattar beslut på bolagets vägnar, enligt de befogenheter som anges i fullmakten.
En generalfullmakt utförs av företagets styrelse, VD eller bolagsstämma och hjälper till att klargöra vem som har befogenhet att företräda företaget.
Vem har rätt att företräda ett aktiebolag?
Den som får företräda fullmaktsgivaren utses av företagets styrelse. Det bör vara en person som styrelsen har förtroende för och som kan fatta beslut på bolagets vägnar. I en generalfullmakt ska det tydligt framgå vem som är fullmäktige och som får företräda fullmaktsgivaren.
Får den fullmäktige fatta beslut?
Den fullmäktige får fatta beslut om det som anges i generalfullmakten.
Begränsningar i generalfullmakter för aktiebolag
Det finns vissa begränsningar i när man skriver en generalfullmakt för aktiebolag. En styrelse kan exempelvis inte friskriva sig från ansvar för företagets organisation, förvaltning och ekonomi. Man kan inte heller låta någon annan utse särskilda firmatecknare, det måste göras av styrelsen.
Giltighetstid
En generalfullmakt blir giltig från det datumet som den utfärdas. Den gäller till ett specifikt angivet datum eller tills vidare. I det fall då ingen giltighetstid har angivits är fullmakten giltig tills dess att fullmaktsgivaren återkallar den.
En generalfullmakt gäller normalt från det datum då den utfärdas. Om den utfärdats med anledning av en ägarförändring så gäller den vanligtvis till dess att Bolagsverket registrerat en ändring av företrädare. I övriga fall så kan den gälla till ett specifikt datum eller tills vidare.
Om fullmaktens giltighetstid inte tidsbegränsas så gäller den tills dess att fullmaktsgivaren återkallar fullmakten.
Vid dödsfall
Om fullmaktshavaren dör upphör fullmakten att gälla omedelbart.
Återkalla en generalfullmakt - går det?
Går det att återkalla en generalfullmakt? Absolut! Fullmaktsgivaren kan återkalla fullmakten när som helst genom att skriva och underteckna en skriftlig återkallelse som skickas till fullmäktigen.
Att skriva en generalfullmakt
Det finns inga formkrav på hur en generalfullmakt för aktiebolag ska se ut. Den kan vara muntlig och skriftlig och ofta är den skriftlig för att undvika missförstånd och konflikter. Tänk på att det är viktigt att det tydligt framgår vem som får befogenhet att företräda företaget och vad den får göra.
En skriftlig generalfullmakt bör innehålla följande:
- Företagsuppgifter - företagsnamn och organisationsnummer
- Fullmäktige - namn, personnummer och adress
- Befogenheter - specificera vilka befogenheter fullmäktige får och i vilken omfattning de gäller
- Signatur - fullmaktsgivaren ska signera generalfullmakten
En generalfullmakt måste inte bevittnas enligt lag men tänk på att vissa banker kan ställa krav på detta.
Att hantera fullmakter och andra juridiska dokument kan upplevas som krångligt. För att undvika eventuella misstag kan man ta hjälp av en jurist som säkerställer att fullmakten är korrekt utformad.
Vi hjälper dig med generalfullmakten via vår partner
När du köper lagerbolag via oss får du hjälp med fullmakten som krävs för att du ska få företräda ditt nya aktiebolag innan hela processen är klar. Generalfullmakten bevisar att du är fullmaktshavaren och därmed firmatecknare, vilket du behöver vara för att kunna företräda aktiebolaget under tiden som registreringen hos Bolagsverket färdigställs.
Gratis lagerbolag
Starta nytt AB fort som bara den! Du får ett gratis lagerbolag av oss när du köper vårt bokföringsprogram.
Relaterade ord
Aktiebolag
Firmatecknare
Fullmakt
Stiftelseurkund
Aktieägaravtal
Verksamhetsbeskrivning
Tips! Här hittar du fler ekonomiska begrepp, ord och termer