"Coola, kick-ass redovisningskonsulter"

– När jag startade Keeper såg jag framför mig ett gäng coola, kick-ass redovisningskonsulter. Allt det där har vi nu, men det tog oss nio år att komma dit, säger ägaren Hanna Montoya, en av talarna på Visma Forward.

– För ett par år sedan tappade jag helt motivationen att gå till jobbet. Sedan dess har jag gjort många förändringar och tagit de tuffa besluten. Idag har jag världens roligaste jobb, säger Hanna Montoya.

Hon startade Keeper 2009. I botten är hon ingenjör och jobbade flera år på internationella konsultjätten Accenture. Men det fanns en dröm om att driva ett företag.
– Min mamma drev Keeper när jag var liten men 2005 blev hon sjuk i cancer och la ner. 2009 kände jag att jag ville förverkliga min dröm. Så jag tog det tomma bolaget och startade upp det igen.

Den röda tråden

På Keeper går drömmar och mål som en röd tråd.
– Vad som utmärker oss är att vi jobbar med coachande ekonomistyrning med våra kunder. Det innebär att vi aktivt arbetar med rådgivning så att våra kunder styr mot sina mål och drömmar. Vi är så nära siffrorna och ser tidigt om kunden måste uppmärksamma olika avvikelser. Vi har valt att arbeta med bolag som vill växa och använda sin redovisning som styrverktyg. 

Varför är det viktigt att välja sina kunder?
– Det är så viktigt att förstå vad som gör det roligt att gå till jobbet. Vi vill ha kunder som delar våra värderingar, kunder som utmanar oss, kunder som uppskattar våra tjänster och bidrar till att det blir ett bra samarbete. Vi tar inte in alla kunder utan har en tydlig kundprofil. Vi vill jobba med de bästa bolagen som har ambition att aktivt förbättra sig. 

Hur gör ni för att skapa värde för kunderna?
– Vi frågar företagsledarna vad som är viktigt för dem. Vad de har för förväntningar, vad de söker. Vi tecknar ner målen gemensamt. Oftast säger de att de vill ha ett bollplank, någon som förklarar för dem vad som händer i siffrorna och som följer upp dem på mål. De vill ha någon som coachar och utmanar dem. Vi kan fråga: “Varför är marginalen bara 7,5%, vi tog ett beslut om att ligga på 10%? Vad har hänt?”

De nya rollerna 

Tjänsterna och yrkesrollerna på Keeper har utvecklats de senaste två åren för att bättre stödja Keepers övergripande mål. För medarbetarna handlar det inte längre om att alla ska jobba "ax till limpa". 
– När jag rekryterar letar jag efter personer som har både en servicesida och en coachande sida. Köper kunden allt den behöver av oss? Om svaret är nej så måste vi jobba på det.

Tidigare hade Keeper principen en konsult – en kund. Idag hjälper tre till fyra personer varje kund. Här är exempel på nya roller:

• En kundansvarig coachar kunden och säljer in uppdrag efter kundens behov. Det här är en väldigt viktig roll för att skapa kundnöjdhet och i jobbet ingår att hålla regelbundna, för kunden obligatoriska, personliga möten.
• En assistent eller uppdragsansvarig sköter alla administrativa rutiner och avlastar högt kvalificerade konsulter och specialister.
• En kundkoordinator är länken mellan kunden och Keeper när det gäller att få ett effektivt arbetsflöde. Koordinatorn ser till att kunden levererar in i tid och ser också till att jobbet flyter på inne på byrån.

Tog nio år

Hanna Montoya är fostrad i en digital managementkultur och tanken redan 2009 var att driva en digital redovisningsbyrå. Men tiden var inte mogen.
– Det fanns inte tillräckligt bra verktyg då och kunderna var inte redo. Ingen ville jobba digitalt med mig så jag fick lägga den drömmen på is.

Nu är det en fråga om självbevarelsedrift.
– Vi förstod tidigt att utvecklingen går i den här riktningen. Om vi inte förändrar oss så har vi ingen business om några år.

 Visma Affärsutveckling - se alla erbjudanden

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Visma Smarta Byrån

Brinner du lite extra för redovisning?

Här är paketet för professionella användare som brinner lite extra för det här med redovisning. Ingen bindningstid och du bara betalar för det du använder, i efterskott. Inte så dumt va?

Visma Smarta Byrån