Bokslut varje månad lyft för enmansbyrån

– Livet är inte bara arbete, säger Christine Fransson, ägare till Solbacken Redovisning. Därför gör hon månadsbokslut. När det är dags för årsbokslut är det mesta redan gjort. 

Christine Fransson bor på landet utanför Växjö med man, barn och två väluppfostrade jaktlabradorer. Hela familjen idrottar mycket och i växthuset spirar små gröna skott. Odling är ett stort intresse. Innan jobbade hon på en av de stora byråerna. Sedan 2016 driver hon eget. Hon har inga anställda. Kunderna är mindre aktiebolag och enskilda firmor samt näringsfastigheter.

– Friheten är den stora fördelen med att driva eget. Jag försöker se företagarens unika behov och är stolt över att ligga i framkant på teknikutvecklingen. 

"Livet inte bara arbete"

Christine Fransson gör periodavstämningar i Visma Skatt & Bokslut Pro löpande under hela året. När det är dags för årsbokslut och årsredovisning så är mycket av arbetet redan gjort. Effekten är att hon: 

 Slipper arbetstoppar på våren och får ett jämnt arbetsflöde över året.

 Effektiviserar bort onödig administration för sig och sina kunder.

– Jag kan fokusera på min roll som rådgivare och utveckla företagarens affärer. För mig är livet inte bara arbete. Jag uppskattar jättemycket att ta kort promenad med hundarna efter lunch och en kort sväng ut i växthuset. Det är livskvalité för mig. 

Backuper kändes otryggt 

Hon började ställa om sin byrå till molntjänster för tre år sedan.
– Jag var intresserad av en webblösning, backup på min dator kändes inte tryggt. Jag var inte medveten då om vilka tidsvinster det fanns att göra. Så jag bytte ut Visma Byråstöd mot Visma Advisor och kopplade på Visma eEkonomi på så många kunder som möjligt. Jag använde eEkonomi på de kunder där jag skötte all bokföring, startade igång eEkonomi på alla nya kunder och övergick successivt på övriga kunder.

Viljan att jobba effektivt är en stark drivkraft för Christine.
– Varför göra manuellt arbete när det finns utmärkt teknikstöd? Siffrorna i slutändan blir ju desamma, om inte bättre. Risken för felskrivningar elimineras. Det är också en annan känsla i arbetet och ett bättre flow. Här är de 7 fördelar hon ser med sitt arbetssätt:

  1. I Visma Skatt & Bokslut Pro är det framförallt årsredovisning och bolagsdeklarationen som gav mig riktiga wow-känslor. Inget dubbeljobb kvar där inte.
  2. Bankintegration är fantastiskt! Aldrig mer leta fel i en avstämning.
  3. Slipper utskrifter och sparar papper, toner och miljö.
  4. All information finns lagrad i molnet. Jag är varken beroende av min stationära dator eller att göra back-up längre. Sårbarheten minskar.
  5. Inget bläddrande i pärmar när dokumenten finns inscannade. Sök i programmet och få svar direkt!
  6. Resultatet är uppdaterat på så när en vecka för de kunder som önskar. Förut var det som bäst en månad senare.
  7. Alla fördelar kommer gratis med mindre ansträngning.

 Test! Är du redo för Visma Skatt & Bokslut Pro?

Värt att ställa om

Att ställa om sin redovisningsbyrå tar tid. Men det är värt, tycker hon. 
– Nu flyter arbetet bra med de kunder som har anammat det nya arbetssättet i molntjänsterna. Där gäller det för mig att ta till mig ännu fler nya funktioner, koppla på nästa led i processen och nya prgram. Jag funderar till exempel på integration med lönedelen i Visma eEkonomi.

– De digitala kunderna får vara målbilder i de samarbeten som inte kommit lika långt. Jag lär mig själv mycket längs vägen – hur jag säljer in förslagen och hur jag ska kommunicera kring ett digitalt flöde.

Två parallella spår

Christine Fransson ser två parallella spår: Ett där hon själv söker information och tar till sig ny teknik. Ett där hon funderar över hur hon kan effektivisera samarbetet med, och omställningen för, respektive kund.
– Här upplever jag ett stort stöd från Visma. Begränsningen ligger i min ork att ta till mig och driva på. Tiden vill jag egentligen inte se som en begränsning eftersom jag snabbt ser tidsvinster genom att arbeta annorlunda sätt. Advisor Period & År ger effektiviseringar för mig som konsult. Jag sparar också tid i program där jag och kunden ska samarbeta.

Ger kunden förslag

I praktiken försöker hon föreslå något nytt vid varje möte, framförallt för de kunder som har små verksamheter och lämnar in papperskvitton. Det är upp till konsulterna att få sina kunder att jobba effektivt.
– Varför skulle inte en kund med färre transaktioner och något mindre företag vilja sköta sin redovisning på mest effektiva sätt.

Har du tips till kollegor som vill testa Visma Skatt & Bokslut Pro

– Man kan använda tjänsten gratis till egna byrån och det är ett sätt att lära känna programmet. Man kan också börja hos en kund genom att att upprätta ett bokslut i Årsavslut - det är ju bara att trycka på en knapp så uppdateras siffrorna från Visma eEkonomi. Inse hur smidigt det är att upprätta årsredovisning och bolagsdeklaration. Känn dig trygg med att programmet är uppdaterat på nya procentsatser och redovisningsregler och så vidare. Det finns inte samma trygghet med lokalt installerade program.

– Övergå sedan till periodavstämning på ett par kunder. Fundera på rutiner och arbetssätt. Hur ofta vill jag arbeta med att uppdatera resultatet för de olika kunderna? Veckovis, månadsvis?

Finns det något vi på Visma borde tänka på?

– Fortsätt att se till småföretagare och de mindre byråerna. I övrigt uppskattar jag all hjälp kring omställning och tänket kring rådgivning och fast pris.

Visma Smarta Byrån

Brinner du lite extra för redovisning?

Här är paketet för professionella användare som brinner lite extra för det här med redovisning. Ingen bindningstid och du bara betalar för det du använder, i efterskott. Inte så dumt va?

Visma Smarta Byrån

Visma Smarta Byrån