Jan Söderqvist är ny branschexpert inom redovisning och revision

Jan Söderqvist är Vismas nya expert inom redovisning och revision. Han brinner för att hjälpa redovisningsbyråer att hjälpa Sveriges småföretagare med att utveckla sina affärer. Men vem är han och vilka är hans viktigaste tips för byråer som vill påbörja sin digitaliseringsresa?

Hallå där Jan Söderqvist. Vem är du?

– Jag är uppväxt i Norrlands inland, på gränsen mellan Medelpad och Jämtland, i vad andra förmodligen kallar för obygd, men det är där jag har mitt hjärta. I grund och botten är jag  naturvetare och programmerare, men har även en civilekonomexamen. Under ett antal år arbetade jag som programmerare och sedan som redovisningskonsult, men lockades över till mjukvaruindustrin och att arbeta med redovisningsbranschen istället för. Detta var i slutet på 1990-talet och sedan dess har jag bara gjort det, alltså jobbat med olika redovisningsbyråer på olika sätt.

Numera är Janne, som han kallas, Vismas branschexpert inom redovisning och revision. Han sitter också med i branschorganisationen FAR:s jury som varje år utser Årets Framtidsbyrå på branschdagarna.

Berätta något som inte så många vet om dig!

– Jag är en duktig längdskidåkare och jag levererade faktiskt den allra första Vasalopps-appen som toppade Appstores försäljningslista i Sverige. Det var år 2010...

Vad driver dig?

– Småföretagandet och villkoren för landets småföretag är en viktig samhällsfråga. Inte minst utanför storstäderna, där landsbygden riskerar att avfolkas utan småföretag. Men alla småföretag, oavsett var i Sverige man befinner sig, behöver hjälp och stöd. Och då inte bara med att knacka verifikat, utan med vägledning och utveckling av affärerna. Redovisningsbyråerna kan och bör spela en viktig roll, men för att verkligen kunna förändra småföretagens vardag och liv måste de själva förändra hur de arbetar med sina kunder. Jag brinner för att hjälpa byråer att återigen bli viktiga för och behövda av Sveriges småföretagare.

Vilka är dina bästa tips till byråer som vill påbörja sin digitaliseringsresa?

  • Börja inte med storslagna teknikprojekt där ni utvecklar egna lösningar. En byrå kan inte konkurrera med duktiga utvecklingsföretag. Välj etablerade standardplattformar!
  • Förändra affärsmodellen innan ni börjar på digitalisera. Annars effektiviserar ni bara bort lönsamheten. Ni får mindre tid och arbetar mer i stället för att få en bättre tillvaro
  • Hitta ert VARFÖR? Vad vill ni med er byrå och varför ska kunderna välja just er?

Vilken är den största fördelen med den digitala omställningen av branschen?

- Att redovisningskonsulterna äntligen kan få mer tid och börja träffa sina kunder fysiskt istället för att gömma sig bakom skärmar. Och att de äntligen kan börja göra det de faktiskt är utbildade för: hjälpa företag och på det sättet bidra till samhällsnyttan. 

I rollen som branschexpert kommer Jan Söderqvist att bidra med kunskap och inspiration. Målet är att hjälpa redovisningsbyråer att i sin tur hjälpa sina kunder, Sveriges småföretag, att nå sina mål och utveckla affärerna. Han kommer också att vara tillgänglig för medier som behöver expertkommentarer. 

Är du intresserad av att hänga med i allt det som sker inom redovisnings- och revisionsbranschen? Gå in och följ Vismas branschexpert Jan Söderqvist på LinkedIn.  Du kan också kontakta Jan eller någon av Vismas andra rådgivare direkt.

 Visma Affärsutveckling - se alla erbjudanden

5/5 - 1 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi