Jan Söderqvist, branschexpert inom redovisning och revision

Jan Söderqvist håller koll på alla trender i den förändringssnabba redovisningsbranschen. Han hjälper också redovisningsbyråer utveckla sina affärer. Men vem är han och vilka är hans viktigaste tips för byråer som vill effektivisera och ställa om affärsmodell?

Hallå där Jan Söderqvist. Vem är du?

– Jag är uppväxt i Norrlands inland, på gränsen mellan Medelpad och Jämtland, i vad andra förmodligen kallar för obygd, men det är där jag har mitt hjärta. I grund och botten är jag  naturvetare och programmerare, men har även en civilekonomexamen. Under ett antal år arbetade jag som programmerare och sedan som redovisningskonsult, men lockades över till mjukvaruindustrin och att arbeta med redovisningsbranschen istället för. Detta var i slutet på 1990-talet och sedan dess har jag bara gjort det, alltså jobbat med olika redovisningsbyråer på olika sätt.

Numera är Janne, som han kallas, Vismas branschexpert inom redovisning och revision. Han sitter också med i branschorganisationen FAR:s jury som varje år utser Årets Framtidsbyrå på branschdagarna.

Berätta något som inte så många vet om dig!

– Jag är en duktig längdskidåkare och jag levererade faktiskt den allra första Vasalopps-appen som toppade Appstores försäljningslista i Sverige. Det var år 2010...

Vad driver dig?

– Småföretagandet och villkoren för landets småföretag är en viktig samhällsfråga. Inte minst utanför storstäderna, där landsbygden riskerar att avfolkas utan småföretag. Men alla småföretag, oavsett var i Sverige man befinner sig, behöver hjälp och stöd. Och då inte bara med att knacka verifikat, utan med vägledning och utveckling av affärerna. Redovisningsbyråerna kan och bör spela en viktig roll, men för att verkligen kunna förändra småföretagens vardag och liv måste de själva förändra hur de arbetar med sina kunder. Jag brinner för att hjälpa byråer att återigen bli viktiga för och behövda av Sveriges småföretagare.

Vilken är den största fördelen med den digitala omställningen av branschen?

- Att redovisningskonsulterna äntligen kan få mer tid och börja träffa sina kunder fysiskt istället för att gömma sig bakom skärmar. Och att de äntligen kan börja göra det de faktiskt är utbildade för: hjälpa företag och på det sättet bidra till samhällsnyttan. 

Vilka är dina bästa tips till byråer som vill påbörja sin digitaliseringsresa?

  • Börja inte med storslagna teknikprojekt där ni utvecklar egna lösningar. En byrå kan inte konkurrera med duktiga utvecklingsföretag. Välj etablerade standardplattformar!
  • Förändra affärsmodellen innan ni börjar på digitalisera. Annars effektiviserar ni bara bort lönsamheten. Ni får mindre tid och arbetar mer i stället för att få en bättre tillvaro
  • Hitta ert VARFÖR? Vad vill ni med er byrå och varför ska kunderna välja just er?
  • Kunderna kommer att vara mer lättrörliga framöver och kanske byta byrå. En del kunder kommer att påverkas av Aspia och LRF Konsults omställning. (Aspia är Pwc:s och KPMG:s sammanslagna redovisningsverksamhet.)  De små byråerna har svårt att ta emot fler kunder eftersom det är svårt att hitta personal. 

  • Byråer kommer att outsourca i högre grad vilket pressar priserna. En del kommer ha som affärsmodell att samarbeta med många underkonsulter, både specialister och generalister. Nystartade byråer slipper omställningen helt och går rakt i guldläget med Vismas molntjänster, Google och supersmarta appar som gör flödena ännu mer effektiva. Rådgivning börjar bli standard och den trenden kommer bara att fortsätta. Det finns exempel på byråer som ser sina kundföretag växa i omsättning år för år samtidigt som arbetsvillkoren för företagaren blir tryggare och bättre på alla sätt. Det tycker vi är fantastiskt!

  • Många investmentbolag är på köpresa men vill inte alltid betala det som ägarna förväntar sig. För att vara intressant för ett uppköp behöver byrån ha påbörjat resan mot en modern affärsmodell och digitalisering. 

Visma samarbetar med det internationella affärsutvecklingsföretaget Panalitix. Hur går det för de svenska deltagarna?
- Det går jättebra, vi har ett 30-tal medlemmar. Vi sätter inledningsvis fokus på lönsamheten men också att förändra sin affärsmodell. De kan växa omsättningsmässigt utan att skapa så mycket stress i organisationen och utan att anställa fler ekonomer. Investmentbolagen vet att de här byråerna kommer att kunna ta in många kunder eftersom de har utvecklat sina processer. 

I rollen som branschexpert bidrar Jan Söderqvist med kunskap och inspiration. Målet är att hjälpa redovisningsbyråer att i sin tur hjälpa sina kunder, Sveriges småföretag, att nå sina mål och utveckla affärerna. Han är också tillgänglig för medier som behöver expertkommentarer. 

Är du intresserad av att hänga med i allt det som sker inom redovisnings- och revisionsbranschen? Gå in och följ Vismas branschexpert Jan Söderqvist på LinkedIn. Du kan också kontakta Jan eller någon av Vismas andra rådgivare direkt.

 Visma Affärsutveckling. Vi hjälper dig bygga en helt fantastisk byrå - inte bara ställa om till fast pris

Visma Smarta Byrån

Brinner du lite extra för redovisning?

Här är paketet för professionella användare som brinner lite extra för det här med redovisning. Ingen bindningstid och du bara betalar för det du använder, i efterskott. Inte så dumt va?

Visma Smarta Byrån