Peppade besökare ska hem och digtalisera
Jan Bernfalk

Att bryta vanans makt. Det är vad Jan Bernfalk, Björnlund&Bernfalk Redovisning AB, Emmaboda, tar med sig från besöket på Visma Roadshow, som hålls på olika platser i landet 2016.
– Vi har redan förlorat affärer på att inte vara tillräckligt digitala, säger Jan Bernfalk. 

Uppdaterad 2017-10-13

– Det är det här med att börja göra förändringar. Och det blir lite learning by doing. Man ska gå från sin trygga värld där allt är tryckt på papper till att kunden har en telefon och skickar en bild …, säger Jan Bernfalk.

Han tror det är bättre att välja ett ensamt ekonomisystem att jobba i istället för flera, han är van vi det från sin förra arbetsplats.
– Man kan inte ha flera, det är bra att välja. Vi fattade beslutet att använda Visma Advisor. Och man kan ju börja bokföra egna bolaget i Visma eEkonomi. 

Hur långt har ni kommit på resan mot ett automatiserat arbetssätt och nya kundrelationer?
– Vi är inte där. Men ska vi dit så måste vi börja nu. Vi har redan tappat vissa uppdrag på grund av att vi inte jobbar tillräckligt digitalt. Samtidigt är det en balansgång gentemot de kunder som inte vill jobba automatiserat. 

"Annan stämning"

Carina Lindström, K.O. Redovisning i Växjö AB, är tillbaka i yrket sedan ett år efter att ha jobbat med annat under en längre tid.

Har det hänt mycket sedan du jobbade som redovisningsekonom förra gången?
– Nej egentligen inte. Eller ja, men det är mer en generell stämning i hela samhället. Jag märker det konkret för att våra kunder undrar om vi kan jobba digitalt. De vill till exempel kunna hantera leverantörsfakturor smidigt. Vi har en kund som vi hanterar all post åt. Jag scannar alla fakturor och mejlar dem till kunden. Den processen kan ju förkenklas.

Jobbar ni i flera program eller bara i ett?
– Vi har ett par olika. Jag kan inte bedöma vad det är för skillnad på dem eller vilket som är bäst, jag kan inte alla på djupet.

På Roadshow talade Marcus Schirén, konsult på Visma Spcs, om fördelen med att se arbetsmoment som sammanhängande länkar i en kedja, som processer istället för enskilda verfikationer.

Vad tänker du om det?
– Idag är allt samlat i ett enda bokföringsprogram, tidigare fanns allt på olika ställen. Man är så van att ha allt på papper, kunna gå till en pärm och titta: Här är verifikationen.

Vad blir det första du gör när du kommer hem?
– Förmedlar innehållet på Roadshow till mina kollegor på kontoret.

Blir peppad

Två andra som var på Roadshow och fick inspiration är Emma Blunck och Ida Lind, Ecoma Sverige AB.
– Vi blir peppade inför framtiden! Det var mer information här än vi väntat oss. Känns positivt att Visma satsar på webbaserade system.

Annica Jönsson

Du kanske också är intresserad av ...

Därför är Malins redovisningsbyrå "helt outstanding"
Träffa oss för ett smartare samarbete – fika, möten och pepp

 Följ Byråpodden på iTunes
 Följ Byråpodden på Google Play

Ont om tid? Stora utmaningar? Här är ett nyhetsbrev för dig som är redovisningskonsult eller revisor. Vi hjälper dig framåt.

ja, jag vill ha nyhetsbrevet 

Är du kund får du nyhetsbrevet utan att du behöver anmäla dig. 
Du kan säga upp prenumerationen när du vill.