Ombilda enskild firma till aktiebolag

Kvinna som funderar på att ombilda enskild firma till aktiebolag.

Funderar du på att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag? Då har du kommit rätt! Här förklarar vi vad det innebär, hur du gör och vad som är viktigt att tänka på. Ready, set... nu kör vi!

Entreprenörskap > Ombilda enskild firma till aktiebolag

Varför ska man byta från en enskild firma till ett aktiebolag?

Är det bättre att ha ett aktiebolag än en enskild firma? Det råder olika åsikter i branschen men de allra flesta är överens om att det beror på vilken situation verksamheten befinner sig i.

En enskild firma kan upplevas lite mer lätthanterlig medan aktiebolaget lockar med en mer flexibel skattesituation och ett begränsat personligt ansvar.

För att koka ner det och göra det så enkelt som möjligt kan du fundera på frågor som: Har firman expanderat och vill jag anställa mer personal?

Är det saker du har tänkt på? Då är det läge att se över om det är dags att byta bolagsform för att på bästa sätt förhålla sig till nya förutsättningar. Det kan i vissa fall verka som ett stort steg att byta bolagsform men för många finns det goda skäl att överväga det. Här kommer fem anledningar till det!

1. Skydda din privatekonomi

En av anledningarna till varför du ska omvandla din enskilda firma till ett aktiebolag är att i en enskild firma bär du personligt ansvar för företagets ekonomi och skulder. Det kan bli en stressfaktor om firman expanderar eller om du vill anställa personal.

Aktiebolaget däremot är en egen juridisk person som begränsar det personliga ekonomiska ansvaret för bolagets skulder och avtal.

Du kan dessutom ta ut löner, utdelningar och dela upp uttag av inkomster. Kort och gott så separeras din privatekonomi och företagets ekonomi.

Är du i en situation där det låter intressant? Då kan det vara läge att fundera över ett byte och samtidigt kunna säga hejdå till sömnlösa nätter!

Lästips: Vad är ett aktiebolag och hur fungerar det? Vi förklarar!

2. Aktiebolaget tar hand om tillgångarna

Om du väljer att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag tar AB:t över den tidigare verksamheten och alla tillgångar.

Du får alltså med dig allt från firman in i aktiebolaget för att sedan kunna bygga vidare på verksamheten. 

3. Expanderande verksamhet och fler anställda

När en verksamhet växer kan även behovet av personal öka. Ett aktiebolag ger dig möjligheten att både växa och anställa personal på ett tryggare sätt än i en enskild firma. 

Lästips: Vad kostar en anställd? Allt du behöver veta!

4. Förmåner för både dig och dina anställda!

Ett aktiebolag öppnar upp för fler förmåner, inte bara för dig utan även för dina anställda. Det ger möjlighet att ta ut löner, utdelningar och dela upp inkomster. 

5. Skillnad för enskild firma och aktiebolag - skatt

Det finns skillnader i hur de olika bolagsformerna beskattas. Om du har enskild firma idag så vet du att du betalar skatt på överskottet i företaget. Ett aktiebolag betalar bolagsskatt på den vinst som företaget haft under året. Ett aktiebolag kan erbjuda lågbeskattad utdelning vilket kan vara fördelaktigt och gör frågan om att byta bolagsform intressant.

Nu kanske det låter som att aktiebolag alltid är “the way to go” men vi vill flagga för att så inte är fallet! Det beror på din situation och det är viktigt att utvärdera sin egen verksamhet med planer, mål och resurser för att kunna välja den bolagsform som är mest gynnsam.

När ska man byta från enskild firma till aktiebolag?

Så, när är det läge att gå från en enskild firma till ett aktiebolag? Det är en fråga som har flera olika svar beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver, hur stor den är och om den expanderar.

Om du har bestämt dig för att ombilda är det förmånligast att göra det innan årsskiftet. Det för nämligen med sig skattemässiga fördelar samt att aktieägande innan årsskiftet kan gå under de så kallade fåmansbolagsreglerna (3:12-regler) vilket gör att du får tillgodoräkna dig ett lågbeskattat utrymme.

Så byter du till ett aktiebolag

Då kommer vi till en av de viktigaste punkterna i den här artikeln; Hur byter man? 

  • Först och främst måste du bilda och registrera aktiebolaget. Innan du har gjort det kan du inte påbörja omvandlingsprocessen. Du kan starta aktiebolaget hos Bolagsverket.
  • Se till att kontrollera avtal och möjligheter att överlåta dem från den enskilda firman till aktiebolaget. Se även till att viktiga tillstånd blir gällande för aktiebolaget.
  • Värdera inkråmet (exempelvis inventarier) i den enskilda firman.
  • Skriv ett inkråmsöverlåtelseavtal där det framgår att aktiebolaget köper inkråmet från den enskilda firman.
  •  Var noggrann med att se över bokföring och skattefrågor för både den egna firman och för aktiebolaget. Notera vad som du kan komma att behöva förändra.
  • Avveckla den enskilda firman hos verksamt.se och hos Skatteverket.
  • Känner du dig fundersam eller osäker på hur du ska göra? Få hjälp av en redovisningskonsult! Vi på Visma Spcs kan matcha dig med rätt byrå.
  • Hur lång tid tar det att byta bolagsform?
  • När du har påbörjat processen att byta bolagsform kan tidsramen variera. Ofta tar det några veckor och man måste ta hänsyn till Bolagsverkets handläggningstider.

    Det som är bra att veta är att du kan snabba på processen genom att se till att praktiska detaljer är på plats, såsom värdering av inkråm, överlåtelseavtal och liknande.

Starta AB? Vi hjälper dig!

Starta nytt aktiebolag? Vi hjälper dig starta snabbt och enkelt. Exakt två timmar tar det.

Se erbjudande

Vad finns det för olika bolagsformer?

Det är viktigt att förstå vilken bolagsform som är bäst för dig och din verksamhet. Det innebär att du väljer vilken juridisk form som företaget ska ha.

Bolagsformen är det som bestämmer hur du redovisar till Skatteverket, hur löner ska hanteras, hur många ägare som får finnas, vilken typ av verksamhet som får bedrivas.

En enskild firma och aktiebolag är de två vanligaste bolagsformerna och det som skiljer de två mest åt är de ekonomiska skyldigheterna. Du kan du läsa mer om dem samt om andra företagsformer hos Skatteverket och vad som gäller. 

 LästipsVilken bolagsform passar bäst för ditt företag?

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen