Kontor hemma? Avdragen som enskilda firman inte får missa!

Har du en enskild firma och jobbar hemifrån? Då kan det ibland vara knepigt att få koll på vilka avdrag du får göra i deklarationen för kontor, dator, mobiltelefon, fiber och internet, traktamente och bil. Här är en checklista med 8 säkra avdrag!

1. Lokaler

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för lokaler, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera. Schablonavdraget ersätter merkostnader för värme, vatten och el.

2. Mobiltelefon

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

3. Dator

En nyinköpt dator till verksamheten för mindre än 23 250 kronor kan du normalt dra av direkt som korttidsinventarium. Om priset överstiger 23 250 kr räknas datorn som ett inventarium och avdraget ska göras genom årliga värdeminskningsavdrag.

4. Fiber och internet

Beräkna de extrakostnader som uppkommer när du börjar använda din hemmasurf i näringsverksamheten. Gör avdraget baserat på den uträkningen. Du får inte dra av installationskostnader av fiber i hemmet eftersom det ses som en privat levnadskostnad.

5. Kontorsutrustning

Möbler som skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord ses normalt som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

6. Bil

Du kan använda din privata bil i näringsverksamheten och göra avdrag för resor motsvarande 18,50 kronor milen. Det motsvarar den skattefria milersättningen du får om du är anställd och kör med egen bil i tjänsten.

  Fixa deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet

Visste du att med Visma eEkonomis deklarationstillval kan du enkelt, snabbt och säkert deklarara direkt i datorn, på din tablet eller i mobilen? Allt är förberett för att du så smidigt som möjligt ska komma igång och lätt jobba vidare med din deklaration. Och det kan gå på under timmen. Vi provade!

Deklarera med visma eekonomi

7. Representation

Vid årsskiftet 2017 slopades avdraget för måltidsrepresentation, det vill säga de 90 kronorna som tidigare fick dras av för till exempel lunch eller middag. Utgifter för enklare förtäring av mindre värde, till exempel smörgås eller kaffe och bulle får dock fortfarande dras av. 180 kronor i avdrag för exempelvis teater eller hockey gäller fortfarande liksom förutsättningarna att representationen måste vara direkt kopplad till verksamheten.

8. Traktamente

Avdraget ska alltid vara förenat med en övernattning och övernattningen får inte samtidigt täckas av arvodet du begär för din tjänst, vilket ofta är det mest lönsamma. Annars gäller att en övernattning och två dagars arbete ger 230 kronor i avdrag per dag för år 2018. Du måste också övernatta längre bort ifrån än fem mil från ditt hem.


Gör så här: 

De avdrag som du inte tar upp direkt i företagets bokföring kan du göra vid kod R22 på blankett NE och vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Fakta: Jan-Åke Jernhem, Skattehuset i Göteborg.

 Tips! På sidan deklaration för företag hittar du allt du behöver veta om årets deklaration!

4,2/5 - 191 röster

Deklarera i Visma eEkonomi

Tillsammans med ett tillval i Visma eEkonomi kan du deklarera snabbt och smidigt. Det ska inte vara så svårt. Därför är vi med dig varje steg på vägen.

Se erbjudandet