Avdrag för kontor hemma? 8 avdrag som enskilda firman inte får missa!

Har du en enskild firma och jobbar hemifrån? Då kan det ibland vara knepigt att få koll på vilka avdrag du får göra i deklarationen för kontor, dator, mobiltelefon, fiber och internet, traktamente och bil. Här är en checklista med 8 säkra avdrag för hemmakontoret!

Företagsdeklaration > Avdrag hemmakontor

1. Lokaler

Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag om 2000 kronor per år för värme, vatten och el. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget 4000 kronor per år. Grundförutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. Om du jobbar mindre än 800 timmar i din bostad får du inte göra avdrag för värme, vatten och el, däremot kan du få göra avdrag för telefon, bil etcetera.

2. Mobiltelefon

Om du redan har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma så kan du göra avdrag med den del av kostnaden som rör din firma. Om du skaffar ett helt nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman så kan du dra av kostnaden. Privat användning kan uttagsbeskattas.

 Lästips! Expertens bästa deklarationstips 2022

3. Dator

En nyinköpt dator till verksamheten för mindre än 23 800 kronor (år 2021) kan du normalt dra av direkt som korttidsinventarium. Om priset överstiger 23 800 kr räknas datorn som ett inventarium och avdraget ska göras genom årligavärdeminskningsavdrag. (För år 2022 gäller beloppet 24 150 kronor).

4. Fiber och internet

Beräkna de extrakostnader som uppkommer när du börjar använda din hemmasurf i näringsverksamheten. Gör sedan avdraget baserat på den uträkningen. Du får inte dra av installationskostnader av fiber i hemmet eftersom det ses som en privat levnadskostnad.

5. Kontorsutrustning

Möbler som skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord ses normalt som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

Lästips! Hemmakontor – 13 tips för arbetsplats hemma

6. Bil

Du kan använda din privata bil i näringsverksamheten och göra avdrag för resor motsvarande 18,50 kronor milen. Det motsvarar den skattefria milersättningen du får om du är anställd och kör med egen bil i tjänsten.

  Fixa deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet

Visste du att med Visma eEkonomis deklarationstillval kan du enkelt, snabbt och säkert deklarara direkt i datorn, på din tablet eller i mobilen? Allt är förberett för att du så smidigt som möjligt ska komma igång och lätt jobba vidare med din deklaration. Och det kan gå på under timmen. Vi provade!

Deklarera med visma eekonomi

7. Representation

Du får dra av utgifter för enklare förtäring som till exempel smörgås eller kaffe och bulle till ett värde av 60 kronor. För aktiviteter som till exempel teater eller hockey får du dra av 180 kronor. Representationen måste vara direkt kopplad till verksamheten. 

8. Traktamente

Avdraget ska alltid vara förenat med en övernattning och övernattningen får inte samtidigt täckas av arvodet du begär för din tjänst, vilket ofta är det mest lönsamma. Annars gäller att en övernattning och två dagars arbete ger 240 kronor i avdrag per dag för år 2021-2022. Du måste också övernatta längre bort ifrån än fem mil från ditt hem.


Gör så här: 

De avdrag som du inte tar upp direkt i företagets bokföring kan du göra vid kod R22 på blankett NE och vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Fakta: Jan-Åke Jernhem, Skattehuset i Göteborg.

 Tips! På sidan deklaration för företag hittar du allt du behöver veta om årets deklaration!

En deklaration, tack!

En liten eller stor deklaration för ditt företag i år? Snart är det dags för flera företag att deklarera, och vi gör det enkelt för dig. Oavsett om du har enskild firma, redovisningsbyrå eller aktiebolag.

Deklarera med Visma